Σοβαρές παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα προκαλεί η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων όπως και αυτή των δικαστηρίων, καθώς μπλοκάρουν νέες δανειοδοτήσεις, επιδεινώνοντας δραστικά τις συνθήκες ρευστότητας σε μια εξαιρετικά δύσκολή συγκυρία για τις επιχειρήσεις και την οικονομία εξαιτίας του lockdown.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία των τραπεζών να εγγράψουν προσημειώσεις για νέα δάνεια, λόγω της μη λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, με αποτέλεσμα αυτά να μην εκταμιεύονται. Η σοβαρή αυτή δυσλειτουργία έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών η οποία έχει επισημάνει το πρόβλημα στην κυβέρνηση και έχει προτείνει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες ενώ έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες νέες χρηματοδοτήσεις ή επέκταση χρηματοδοτήσεων με την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων, οι συμβάσεις των δανείων, και κατ' επέκτασή η εκταμίευσή τους, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εξαιτίας της μη λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για δανειοδοτήσεις ιδιωτών και στεγαστικών δανείων, αν και στην πράξη οι σχετικές αγοραπωλησίες έχουν «παγώσει» λόγω του lockdown.
Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων άρχισε στις 20 Μαρτίου και έχει παραταθεί ως τις 27 Απριλίου, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και νέα παράταση. Η σχετική απόφαση προβλέπει την προσωρινή μερική απαγόρευση λειτουργίας των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς των κτηματολογικών γραφείων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Έτσι, έχουν ανασταλεί οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, όπως και κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων. Επίσης, έχει ανασταλεί η παραγραφή κάθε συναφούς αξιώσεως.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εργασίες όπως αυτές που πραγματοποιούνται μέσω των υποθηκοφυλακείων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.