Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο αναφορικά με την φετινή τουριστική κίνηση, ωστόσο, εκτός από τα σχέδια για το πώς θα διασωθεί η φετινή σεζόν, προκύπτουν και πρακτικά ζητήματα για την αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας των ίδιων των ξενοδοχειακών μονάδων, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα κρούσματα και δαπανηρές καραντίνες, ακόμα και μετά το εκ νέου άνοιγμά τους.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί καθημερινό «πονοκέφαλο» ιδίως για τους ιδιοκτήτες εποχικών μονάδων σε τουριστικές περιοχές, που επρόκειτο να λειτουργήσουν τον φετινό Απρίλιο (Πάσχα) και πλέον προγραμματίζουν την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών στο τέλος Μαΐου. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), κ. Γιάννης Ρέτσος, εκτιμώντας ότι τα ξενοδοχεία θα μπορούν να είναι λειτουργικά το πολύ έως τις αρχές Ιουνίου.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πληθώρα νέων «πρωτοκόλλων» λειτουργίας, πέραν των οικονομικών ζητημάτων που θα έχουν. Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις μεγάλες αλυσίδες και αναμφίβολα θα αποτελέσουν «οδηγό» και για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των εγκαταστάσεων και του προσωπικού. Η δεύτερη αφορά την αποφυγή τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού κατά την διάρκεια της περιόδου λειτουργίας, κάτι που θα αποτελούσε δυνητικά το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον κάτοχο του ξενοδοχείου.
Έτσι, ήδη, μεγάλες μονάδες σχεδιάζουν πλάνο δράσης με εξειδικευμένες εταιρείες, που περιλαμβάνουν, τακτικές απολυμάνσεις, ψεκασμούς, υγειονομικές επεμβάσεις σε δίκτυα νερού και ανάλογες παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους ενός ξενοδοχείου, τόσο τους κοινόχρηστους, όσο και τα μεμονωμένα δωμάτια των πελατών, όπως επίσης και τους εξωτερικούς χώρους (π.χ. πισίνες, βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης κτλ.). Όσο πιο εκτεταμένο είναι το πακέτο των υπηρεσιών και των παροχών μιας μονάδας, τόσο πιο λεπτομερές γίνεται και το αντίστοιχο σχέδιο δράσης για την αποφυγή ύπαρξης κρούσματος.
Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, απαιτείται και η υιοθέτηση των μέτρων που έχει αποστείλει ο ΕΟΔΥ σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, είτε προληπτικά, είτε εφόσον απαιτηθεί από τις αρχές για λόγους ασφαλούς λειτουργίας, Τέτοια μέτρα είναι π.χ. η δυνατότητα απομόνωσης χώρων για φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων, οδηγίες υγιεινής και σωστού πλυσίματος χεριών, αποφυγή επαφών, μειωμένη παρουσία προσωπικού και πιθανή χρήση μασκών και γαντιών κατά περίσταση. Επίσης, είναι πιθανή η εφαρμογή και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους του εκάστοτε ξενοδοχείου, ιδίως σε όσους συνηθίζουν να συγκεντρώνουν πολλούς πελάτες, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο.
Έχουν πληγεί οι πέντε βασικές αγορές
Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς επισκέπτες και πώς θα εξασφαλιστεί η παρουσία τους, επί του παρόντος πολλές παράμετροι είναι άγνωστες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι πέντε βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, με εξαίρεση ίσως την αγορά της Γερμανίας. Οι υπόλοιπες, δηλαδή η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγ. Βρετανία και οι ΗΠΑ καλούνται να διαχειριστούν μια ιδιαίτερα σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς νέες αγορές, προκειμένου να “αλιεύσει” επισκέπτες, όπως οι αραβικές χώρες, η Κύπρος, τα Βαλκάνια και το Ισραήλ.
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ασφαλώς και ο εσωτερικός τουρισμός, ο ρόλος του οποίου είχε υποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές της εβδομάδας, το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) κατέθεσε τη δική του πρόταση για την έξοδο του τουρισμού από την επικείμενη κρίση, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά δρομολόγια αποκατασταθούν, είναι μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο οι τουρίστες θα προχωρήσουν σε κράτηση κάποια στιγμή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έτσι, το ΕΒΕΑ προτείνει την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών, ύψους 1 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών δαπανών για το 2019.
Το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση δικαιούχων και ωφελούμενων μελών τους για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της επιλογής τους στην Ελλάδα. Η επιδότηση θα γίνεται μέσω ειδικών επιταγών (voucher) διακοπών. Το ΕΒΕΑ προτείνει το πρόγραμμα αυτό να «τρέξει» από την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους, με τον κάθε δικαιούχο να μπορεί να πραγματοποιήσει έως πέντε διανυκτερεύσεις. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής θα είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η δε επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος ενώ η διαφορά επιβαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο και αποτελεί υποχρεωτικά την ιδία συμμετοχή του.