Νέα πράσινα έργα δυναμικότητας 700 MW πρόσθεσε η ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιο της το α΄ τρίμηνο της χρονιάς καθώς ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις που αγγίζουν τα 3,5 δισ. για το 2025.
Η στροφή προς τις ΑΠΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης που στοχεύει να ολοκληρώσει έως το 2026.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ θα βοηθήσει την ΔΕΗ να αντισταθμίσει τη μειωμένη απόδοση των υδροηλεκτρικών μονάδων που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες της χρονιάς και επιβαρύνει τα κέρδη της, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2025.
Μιλώντας με αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη χθες για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στη μειωμένη απόδοση των υδροηλεκτρικών έργων λόγω των χαμηλών χιονοπτώσεων φέτος.
«Συμβαίνουν αυτά στη δουλειά μας. Τα υδροηλεκτρικά περιουσιακά στοιχεία έχουν κυκλικό χαρακτήρα. Φέτος είναι μια χρονιά όπου δεν έχουμε πολύ νερό, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, δεν είχαμε πολύ άνεμο το πρώτο τρίμηνο, ιδιαίτερα στη Ρουμανία. Ο αιολικός πόρος όμως θα ανακάμψει. Ήδη έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ο Απρίλιος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για την αιολική ενέργεια. Υπάρχει επίσης και μη εποχικότητα στο δίκτυο διανομής, η οποία επίσης θα ανακάμψει», τόνισε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά και από τα χαμηλότερα έσοδα από τη δραστηριότητα της διανομής στην Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης δικτύου διανομής και της εποχικότητας της κερδοφορίας της εν λόγω δραστηριότητας.
«Αυτό που όμως δεν θα ανακάμψει είναι η έλλειψη επαρκούς νερού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τον στόχο μας για EBITDA ύψους 2 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.
Σημειώνεται ακόμα ότι η ΔΕΗ στοχεύει σε 400 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη (μετά από μειοψηφίες) για το 2025 και μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο σε σχέση με το 0,40 ευρώ για το 2024.
Νέες επενδύσεις
Για το α’ τρίμηνο, η ΔΕΗ επένδυσε 500 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ ανεβάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου στα 6,2GW με την πλειοψηφία (4,8GW) να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε ξένες αγορές (κυρίως στη Ρουμανία). Ο όμιλος διαθέτει εντυπωσιακή δύναμη πυρός, με ρευστότητα 5,6 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ σε μετρητά και 3,2 δις ευρώ σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές).
Στον τομέα των μπαταριών, ξεκινά η κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για το σταθμό «Μελίτης 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, ο οποίος θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία.
Ο δεύτερος είναι ο «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας.
Σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η ΔΕΗ λόγω της εστίασης της στην Ευρώπη και της μη έκθεσης στην αγορά των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τον απαιτούμενο εξοπλισμό, έχουν ήδη εξασφαλιστεί συμβάσεις με κλειδωμένες τιμές πριν από την εφαρμογή των δασμών, ανέφερε η διοίκηση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ανακοινώθηκε ότι θα προταθεί νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου στην επόμενη συνέλευση μετόχων.
Για το α’ τρίμηνο τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €0,45 δισ., από 0,46 δισ. το α' τρίμηνο 2024, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €0,77 δισ.