Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των data center μπαίνει η ΔΕΗ με ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο που ετοιμάζει εδώ και δύο χρόνια στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2024 σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές χθες, ο CEO Γιώργος Στάσσης παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο με στόχο να προετοιμάσει την περιοχή για τη μεταλιγνιτική εποχή και την προσέλκυση επενδύσεων powertech, όπου η ενέργεια ενώνεται με την υψηλή τεχνολογία.
«Δουλεύουμε για να κάνουμε την ‘κοιλάδα’ της Δυτικής Μακεδονίας τον ιδανικό τεχνολογικό κόμβο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε ή σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε εκεί έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική ισχύ 2.500 MW» ανέφερε ο κ. Στάσσης.
«Έχουμε ξεκινήσει αρκετές διαφορετικές συζητήσεις με hyperscalers (κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας) και παγκόσμιες εταιρείες ανάπτυξης κέντρων δεδομένων και βλέπουμε πολύ καλή ανταπόκριση για το έργο. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο», τόνισε ο ίδιος.
Από τον λιγνίτη στην υψηλή τεχνολογία
«Κληθήκαμε να ετοιμάσουμε το μέλλον μιας τεράστιας λιγνιτικής περιοχής. Από τη μία πλευρά κλείναμε δραστηριότητες και από την άλλη συνεχίζαμε με δραστηριότητες που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια», ανέφερε ο κ. Στάσσης.
Στη συνέχεια είχαμε την έλευση του Chat GPT και την εξέλιξη της AI εν μέσω πολύ ισχυρής ζήτησης για κέντρα δεδομένων.
«Τις ενεργειακές μας επενδύσεις στην περιοχή θα τις κάναμε ούτως ή άλλως. Δεν στηρίζονται στα σχέδιά μας για data center» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, σε πρώτη φάση θα είναι εφικτό να αναπτυχθούν data centers ισχύος 300 MW, τα οποία θα καλύπτονται ενεργειακά από μονάδα φυσικού αερίου 350 MW, φωτοβολταϊκά ισχύος 1,3 GW, μπαταρίες ισχύος 300 MW και δύο αντλησιοταμιευτικά με συνολική ισχύ 560 MW. Σε δεύτερη φάση είναι δυνατόν να αναπτυχθούν data centers ισχύος 1 GW που μπορεί να είναι έτοιμα μέσα σε τρία χρόνια αφού ληφθεί η επενδυτική απόφαση.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της επένδυσης που επικαλέστηκε ο κ. Στάσσης είναι ότι η «κοιλάδα» που θα λέγεται West Macedonia Valley βρίσκεται σε περιοχές ιδιοκτησίας της ΔΕΗ και σε απόσταση μόλις 1,5 ώρας από τη Θεσσαλονίκη, είναι κοντά σε δίκτυο υψηλής τάσης και έχει κομβική θέση στη Νοτιοδυτική Ελλάδα.
«Δεν υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη που μπορούν να φιλοξενήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα τόσο μεγάλο έργο. Και τυχαίνει να βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις τοποθεσίες», σύμφωνα με το CEO.
Προς το παρόν όμως, τα σχέδια παραμένουν μόνο στα χαρτιά. Για να προχωρήσει το έργο πρέπει να βρεθεί ένας επενδυτής που θα δεσμευτεί για την υλοποίηση του.
«Η ζήτηση για ένα τέτοιο έργο είναι πραγματικά πολύ ισχυρή. Προετοιμάζουμε αυτό το έργο για περισσότερο από ένα χρόνο, σχεδόν δύο χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει, είναι θέμα χρόνου» υποστήριξε ο κ. Στάσσης
Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα κάνει την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλάνου για τη ∆υτική Μακεδονία στις 3 Απριλίου παρουσία του Πρωθυπουργού,
Τέλος η Πτολεμαΐδα V
Αναφορικά με τα σχέδια της ΔΕΗ για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ο CEO της ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι κλείνει στο τέλος του 2025 και ότι προβλέπεται η μετατροπή της έως τις αρχές του 2027 σε μονάδα ανοικτού κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 350 MW με δυνατότητα να αυξηθεί η ισχύς της σε 500 MW.
Η μετατροπή της μονάδας υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ και η μονάδα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2027. Επίσης, θα κατασκευαστεί με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιεί υδρογόνο στο μέλλον (hydrogen-ready).