Με διπλάσια περιθώρια καθαρού κέρδους έκλεισε το 9μηνο για τον όμιλο της Cenergy (Eλληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) η οποία βλέπει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να ενισχύεται κάθε τρίμηνο ως απόρροια της παγκόσμιας ζήτησης για καλώδια λόγω της πράσινης μετάβασης και των διασυνδέσεων αλλά και τη μεταφορά αερίων καυσίμων μέσα από τους χαλύβδινους σωλήνες της.
Ιδίως ο τομέας των χαλύβδινων σωλήνων τρέχει με πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους, τα οποία όπως εκτιμά η διοίκηση θα διατηρηθούν και τα επόμενα τρίμηνα όταν θα υπάρξουν παραγγελίες και για αγωγούς δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα.
Ο τζίρος του ομίλου στο 9μηνο διαμορφώθηκε στα 1,26 δισ. (+8%), το αναπροσαρμοσμένο ebitda στα 194 εκατ. ευρώ (+34%) και τα καθαρά κέρδη στα 100,3 εκατ. ευρώ (+113%). Το περιθώριο ebitda κατά μέσο όρο και για τους δύο κλάδους ανήλθε στο 15,4% από 12,4% και το περιθώριο καθαρού κέρδους στο 8% από 4%.
Η εταιρεία επιβεβαιώνει το guidance για το σύνολο του έτους όσον αφορά στο αναπροσαρμοσμένο EBITDA το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 245-265 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε στα 3,48 δισ. ευρώ από 3,15 δισ. ευρώ το περσινό 9μηνο.
Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας (διπλασιασμός) σε όλα τα εργοστάσια στην Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Η Cenergy έως το τέλος του έτους ολοκληρώνει τις επενδύσεις της στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και στο εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στην Θήβα με αποτέλεσμα από του χρόνου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ταμειακές ροές.
Επίσης, στο πλαίσιο των επενδύσεων του ομίλου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα σωλήνων, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Σωληνουργεία Κορίνθου με την τοποθέτηση νέας αποκλειστικής γραμμής τελικής επεξεργασίας που λειτουργεί παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει η παραγωγή.
Η δυναμική του ομίλου καταδεικνύεται από την ανοδική πορεία στα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους. Το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος ήταν 396 εκατ, το δεύτερο 416 εκατ. και το τρίτο 448 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA ήταν 54,4 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, 65 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 74,3 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.
Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος (τόκοι) υποχώρησε στα 48,6 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2024, χαμηλότερο σε σχέση με τα 54,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αποκλιμάκωση οφείλεται στη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων για όλες τις θυγατρικές και στη μικρή μείωση των επιτοκίων αναφοράς.
Οι εν εξελίξει επενδύσεις στα εργοστάσια του τομέα και οι αυξανόμενες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης δεν επέτρεψαν στον καθαρό δανεισμό να πέσει χαμηλότερα από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του έτους (494 εκατ. ευρώ).
Ο καθαρός δανεισμός σήμερα έχει μειωθεί κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια λόγω των πληρωμών από παραγγελίες ενόψει του κλεισίματος του έτους ενώ αν συνυπολογιστούν και τα κεφάλαια των 200 εκατ. ευρώ (καθαρά περίπου 190 εκατ ευρώ) από την αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο ο καθαρός δανεισμός θα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την επένδυση της Cenergy για μονάδα χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ όπου ήδη έχει εξαγοραστεί παραθαλάσσια έκταση 154 στρεμμάτων για τη δημιουργία και λιμανιού. Η ανάγκη για αναβάθμιση του παλαιού δικτύου των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση και ήδη το εργοστάσιο της Cenergy που θα λειτουργήσει σε φουλ ρυθμό από το 2028 έχει εξασφαλισμένες παραγγελίες με περιθώρια κέρδους έως και διπλάσια σε σχέση με την Ευρώπη.
Η μετοχή συμπληρώνει ένα μήνα ταλαιπωρίας, όταν στις 16 Οκτωβρίου διαπραγματεύτηκαν για πρώτη φορά τα 22 εκατ. μετοχές που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου με τιμή διάθεσης τα 9 ευρώ. Από τότε η μετοχή με υψηλούς όγκους κλείνει κάτω από τα 9 ευρώ και χθες διαμορφώθηκε στα 8,34 ευρώ με απώλειες 1,88%. Πριν από τρεις μήνες ο τίτλος ξεπερνούσε τα 10 ευρώ. Στα 1,78 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.