«Παγώνει» προσωρινά η υλοποίηση της συμφωνίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την σλοβακική MSM Export καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε προθεσμία για να κατατεθούν υπομνήματα μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου 2024. Το θέμα της συμφωνίας των ΕΑΣ με την σλοβακική εταιρεία MSM Export έφερε στο ΣτΕ η ONEX με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε και ζητά την ακύρωση της σύμβασης ανάμεσα στις δύο εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες 11 Νοεμβρίου συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η ONEX. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία για τα υπομνήματα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τις 3 Δεκεμβρίου 2024 είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της σύμβασης των ΕΑΣ με την σλοβακική MSM Export που έχει υποβάλει η ONEX.
Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου ισχύει η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ με την οποία κωλύεται η σύναψη σύμβασης ανάμεσα σε ΕΑΣ και MSM, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για την δημιουργία κοινοπραξίας έχει περάσει από τη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΑΣ και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μπει και οι υπογραφές.
Τα απαραίτητα έγγραφα της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ έχουν επιδοθεί τόσο στις δύο εταιρείες, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (βασικός μέτοχος) και Εθνικής Άμυνας που είναι το υπουργείο που ασκεί εποπτεία στα ΕΑΣ.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας και του business plan ανάμεσα στα ΕΑΣ και την MSM Export, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν την ίδρυση κοινής εταιρείας, όπου ποσοστό 49% θα κατέχει η σλοβακική εταιρεία MSM Export και ποσοστό 51% τα ΕΑΣ. Στην νέα εταιρεία, όμως, τη διοίκηση θα έχει η MSM, όπως και την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Στα βασικά κομμάτια της συμφωνίας προβλέπεται ότι θα εκχωρηθούν στη νέα εταιρεία για περίοδο 25 ετών σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ (Λαύριο, αποθήκη Δερβενοχωρίων), καθώς και η γραμμή παραγωγής για βλήματα μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος.
Απέναντι στην κοινοπραξία και οι εργαζόμενοι
Απέναντι στην απόφαση για σύσταση κοινοπραξίας με την σλοβακική MSM Export, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μεθοδεύσεις, παράνομες πρακτικές και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων» για τα οποία έχουν κάνει σχετικές προσφυγές στην ευρωπαϊκή και ελληνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος έχει καταθέσει αναφορά-καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας, εθνικής και κοινοτικής, σε ό,τι αφορά την τήρηση των απαραίτητων δημόσιων εγγυήσεων και των διαδικασιών διαφάνειας.
Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος πέρα από τα παραπάνω καλείται να ερευνήσει την τέλεση σοβαρών (και ποινικών) αδικημάτων, όπως η απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και η παρακώλυση του ανταγωνισμού, έναντι παντός υπευθύνου. Ενώ πρόκειται να καταθέσει προσφυγή και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για όλα τα παραπάνω.