Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η συμφωνία της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την σλοβάκικη MSM Export, καθώς αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να εγκριθούν οι βασικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία κοινοπραξίας και του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) της νέας εταιρείας που συντάχθηκε στην Πράγα στις 30 Ιουλίου 2024. Το συγκεκριμένο θέμα βέβαια έρχεται στο ΔΣ με καθυστέρηση καθώς ήταν να συζητηθεί την περασμένη Τρίτη αλλά αναβλήθηκε.
Η εν λόγω συμφωνία, από την αρχή έχει βρει αντίθετους τους εργαζόμενους της εταιρείας, ενώ δημιουργεί «κραδασμούς», καθώς τα ΕΑΣ είναι μια εταιρεία που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας, αφού μέχρι και σήμερα είναι η παραγωγός των πυρομαχικών της και εκφράζεται προβληματισμός για την έμμεση ιδιωτικοποίηση της παραγωγής πυρομαχικών, υπό την πίεση και των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η συμφωνία με την MSM
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας και του business plan, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν εντός 18 μηνών την ίδρυση κοινής εταιρείας, όπου ποσοστό 49% θα κατέχει η σλοβακική εταιρεία MSM Export και ποσοστό 51% τα ΕΑΣ, ωστόσο όμως η MSM θα ορίσει τα τρία βασικά διοικητικά στελέχη, πρόεδρο του ΔΣ, CEO και CFO.
Τα ΕΑΣ θα εισφέρουν στην κοινή εταιρεία, μέσω σύμβασης παραχώρησης, τις γραμμές παραγωγής του Λαυρίου και συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων στο Λαύριο, στον Υμηττό και στα Δερβενοχώρια, για περίοδο 25 ετών με δυνατότητα παράτασης κατόπιν συμφωνίας των μερών, εφόσον προκύψουν επιπρόσθετες επενδύσεις. Ουσιαστικά περνά στη νέα εταιρεία ο κλάδος των πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων και εκτός της συμφωνίας είναι μόνο τα συστήματα PATRIOT και IRIS-T που εξαιρούνται από την περίμετρο της συναλλαγής.
Επίσης θα γίνει μεταφορά εργαζομένων των ΕΑΣ στην κοινοπραξία, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμα το είδος της σχέσης εργασίας.
Οι ξένοι εταίροι θα εισφέρουν 51 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εξασφαλισθεί ήδη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η νέα εταιρεία εκτός των πιο πάνω θα έχει ως αντικείμενο και τα ακόλουθα: Παραγωγή ΤΝΤ, παραγωγή καυσίμου Base bleed, γραμμή συναρμολόγησης πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2 διαμετρήματος 120 χλστ., γραμμή ανακατασκευής πυρομαχικών.
Ερωτηματικό μένει το τι θα γίνει τελικά με την παραγωγή πυρομαχικών για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική, στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας, προβλεπόταν πως η κοινή εταιρεία δεν θα προβαίνει σε πωλήσεις των παραγόμενων προϊόντων. Τα πυρομαχικά που θα παράγονται, θα πωλούνται από τους δύο εταίρους της κοινοπραξίας -τα ΕΑΣ και την MSM- ξεχωριστά και σε αναλογία 50 - 50.
Η «σφήνα» Ξενοκώστα στη συμφωνία
«Σφήνα» στη συμφωνία των ΕΑΣ με την σλοβάκικη MSM Export έχει μπει η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, καθώς στις αρχές Ιουλίου κατέθεσε πρόταση συνεργασίας με τα ΕΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση συνεργασίας της ONEX φέρεται να αφορά την έναρξη γραμμής παραγωγής στο πλαίσιο κατασκευής 1.000.000 βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. σε διάστημα πέντε ετών, για κάλυψη αναγκών του Στρατού των ΗΠΑ και άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την παραγωγή επιπλέον ποσότητας βλημάτων πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών.
Η πρότασή της περιλαμβάνει μάλιστα επένδυση κεφαλαίων στα επόμενα 5-7 έτη ύψους 250 - 350 εκατ. ευρώ, που θα ανέβαζε το σύνολο των υλοποιηθέντων και προς υλοποίηση επενδύσεων του ομίλου ONEX στο 1 δισ. ευρώ.
Επίσης το πλάνο περιλαμβάνει τη διάσωση 250 θέσεων εργασίας και δημιουργία περισσότερων των 700 – 900 εντός της επόμενης πενταετίας (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του οικοσυστήματος που απαιτείται για την υποστήριξη της γραμμής παραγωγής), ενώ το Ελληνικό Κράτος σταματά τη χρηματοδότηση και την εκροή πόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τα ΕΑΣ, μερικώς εντός 4 μηνών και ολικών εντός 12 μηνών.
Μάλιστα η ONEX ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ των ΕΑΣ, την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, όπου αφήνει αιχμές για τον τρόπο που επιχειρείται να συναφθεί η συμφωνία με την MSM Export, καθώς όπως τονίζει «η ως άνω συμφωνία κοινοπραξίας αφορά τα άκρως ευαίσθητα ζητήματα του αμυντικού εξοπλισμού. Για την ανωτέρω συμφωνία δεν προκύπτει να τηρήθηκαν, τόσο πριν όσο και μετά τη σύναψη αυτής, οι διαδικασίες δημοσιότητας προς διασφάλισιν της αρχής του ευρύτερου δυνατού ανταγωνισμού, αλλά και των αρχών της ακεραιότητας και διαφάνειας».
Τέλος η ONEX ζητά την παροχή πληροφοριών και εγγράφων σε σχέση με την συμφωνία των ΕΑΣ με την MSM Export.