Στο χρηματιστήριο στρέφεται η Cosmos Business Systems για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να χρηματοδοτήσει επενδυτικό πλάνο 10 εκατ. ευρώ και εξαγορές. Η εταιρεία πληροφορικής προσθέτει επίσης στην φαρέτρα της την Τεχνητή Νοημοσύνη, που αποτελεί «game changer για την αγορά», όπως υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Δ. Δάφνης.
Η CBS είναι έτοιμη σε ό,τι χρειάζεται για να μπει στο Χρηματιστήριο, ανέφερε ο κ. Δάφνης, ωστόσο η στόχευση είναι να αυξηθεί η αποτίμηση της εταιρείας με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα με την είσοδό της. «Θα μπορούσαμε και αύριο να μπούμε αν θέλαμε στο ΧΑ, ωστόσο θέλουμε η αποτίμηση να είναι όσο το δυνατόν πιο υψηλή γίνεται», υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η Ελλάδα έχει τα «μυαλά να παίξει στην διεθνή αγορά», με την Cosmos να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με στόχο να παρέχει ευέλικτες και εξατομικευμένες ΑΙ υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και οργανισμών, ο κ. Δάφνης ανακοίνωσε την ίδρυση της Novelcosmos που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Novelcore, με την CBS να συμμετέχει σε ποσοστό 55%, ενώ η νεαρή startup έχει το 45%. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα ανέλθουν σταδιακά στο 1 εκατ ευρώ, καθώς πολλές από τις υποδομές καλύπτονται από τις μητρικές εταιρείες.
Η νέα εταιρεία προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs (Large Language Models), με το Εθνικό Τυπογραφείο και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της.
Σύμφωνα με τον κ. Δάφνη, «η βασική μας στρατηγική είναι η ισόρροπη ανάπτυξη με κερδοφορία και να είμαστε εντός της αγοράς του μέλλοντος. Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την υλοποίηση των έργων μακράς πνοής του Δημοσίου με το RRF, δίνει την μοναδική δυνατότητα να δημιουργηθούν "εθνικοί πρωταθλητές", ελληνικές επιχειρήσεις που δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα οδηγούν την χώρα στις επόμενες δύο δεκαετίες τεχνολογικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η Cosmos σκοπεύει να είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια».
Ο προβληματισμός για μετά το 2027
Ωστόσο πάρα την περίοδο των παχιών αγελάδων που περνάει ο κλάδος της Πληροφορικής σήμερα, ο κ. Δάφνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδότησης, καθώς και για το κόστος που θα υπάρξει για την συντήρηση των υποδομών και τις αμοιβές των παρόχων που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των μελλοντικών προϋπολογισμών του κράτους.
«Γίνονται πολλά έργα, τα οποία θα πρέπει να συντηρούνται και να πληρώνονται οι πάροχοι. Όλα αυτά, τελειώνοντας η σύμβαση κάποιος θα πρέπει να τα πληρώνει. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα ποιος θα πληρώνει τις αμοιβές αυτών των υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνεχή ανοδική πορεία η Cosmos
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2024 η CBS κλείνει με ρεκόρ σε κύκλο εργασιών, κερδοφορία και αριθμό προσωπικού αντανακλώντας την πορεία ανάπτυξης που διαγράφει τα τελευταία χρόνια «δημιουργώντας μια υποθήκη για την επόμενη μέρα», όπως σημείωσε ο κ. Δάφνης. Τόνισε ότι η εταιρεία θα αυξήσει τον βηματισμό της τα επόμενα χρόνια και στοχεύει να διεκδικήσει περίπου το 20% των έργων που θα δημοπρατηθούν, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του ΕΔΥΤΕ και Smart Cities πέρα από κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Η Cosmos θα είναι παρούσα στα έργα που θα ακολουθήσουν. Διεκδικούμε ένα σημαντικό αριθμό έργων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δάφνης. Ο όμιλος σχεδιάζει να διεκδικήσει έργα 300 εκατ. ευρώ, έως το 2027, ενώ έχει ένα ανεκτέλεστο ύψους 155 εκατ. ευρώ σε έργα δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα.
Στην τελευταία πενταετία 2019-2024, η Cosmos έχει συμμετάσχει σε περίπου 2.000 διαγωνισμούς, έχοντας περίπου 60% επιτυχία, ενώ έχει ακόμα 89 έργα στη λίστα της που περιμένει να προκηρυχθούν ώστε να τα διεκδικήσει.
Για το 2025 η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως θα κλείσει ο κύκλος εργασιών στα 88,5 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2030, η εταιρεία μπορεί να φτάσει τα 115 εκατ. ευρώ εάν ο πυλώνας Δημοσίου συνεχίσει με τη δυναμική που έχει, ενώ το μείγμα εσόδων θα έχει διαφοροποιηθεί και με έργα του ιδιωτικού τομέα εντός και εκτός συνόρων.