ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: RWE Group

Ξανά στην Ελλάδα η γερμανική RWE για συμφωνίες με την ΔΕΗ

Μνημόνιο υπογράφουν σήμερα ΔΕΗ και RWE για την κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων έργων στην Ελλάδα. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο, οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

Καινούργιο χρήμα, αυτή την φορά από την Γερμανία και ειδικότερα από την RWE, «χτυπά την πόρτα» της ελληνικής αγοράς των ΑΠΕ. Σήμερα στο Βερολίνο, ο γερμανικός κολοσσός και η ΔΕΗ υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο αφενός  την παροχή τεχνογνωσίας στο δύσκολο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, αφετέρου τις mega-συνεργασίες στις ΑΠΕ, επισφραγίζοντας τις μεταξύ τους συζητήσεις των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το μνημόνιο θα αναφέρει ότι τα δύο μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας ως προς το σκέλος της απολιγνιτοποίησης αλλά και στην κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, χωρίς να επεκτείνεται σε λεπτομέρειες.

Στην πράξη πρόκειται για ένα ακόμη μνημόνιο συνεργασίας, αντίστοιχο με εκείνα που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την πορτογαλική EDP Renewables και με την Masdar, με την ουσιώδη ωστόσο διαφορά αφενός του πολύ πιο «βαριού» ονόματος της RWE, αφετέρου ότι η ατζέντα συμπεριλαμβάνει και το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Τούτο σημαίνει ότι εκτός από joint ventures σε κάποια από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW, που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν και στην μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων, σε εργοστάσια παραγωγής βιομάζας.

Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω και παρ’ ότι προς ώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα κεφάλαια που προτίθεται να δαπανήσει η RWE στην Ελλάδα, ωστόσο, εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς θεωρούν ότι δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για συνολικά ποσά της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η RWE είχε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνίες με τη ΔΕΗ προ 13 ετών. Επί ημερών του Τάκη Αθανασόπουλου της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή δύο μεγάλων μονάδων λιθάνθρακα, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω σφοδρών αντιδράσεων από την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Μαγνήτης» η ελληνική αγορά

Η συγκυρία κατά την οποία επισημοποιείται το γερμανικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά μόνο τυχαία δεν είναι. Έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης κινητικότητας που καταγράφεται τελευταίως στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, με ξένα funds να δηλώνουν έτοιμα να κάνουν πρεμιέρα στον χώρο των ΑΠΕ.

Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Θωμάς που συμμετέχει στο σημερινό ελληνο-γερμανικό φόρουμ του Βερολίνου, έχουν τελευταίως συναντηθεί, με πολλά γνωστά ονόματα, όπως οι αμερικανικές Quantum και Blackstone, η Cubico, η δανέζικη CIP και η αραβική Maasdar, δηλαδή funds που ενδιαφέρονται ενεργά για την Ελλάδα, και που θέλουν να επενδύσουν 250-500 εκατ. ευρώ το καθένα μέσα στην επόμενη πενταετία, δημιουργώντας ένα επενδυτικό κύμα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι εφόσον τα παραπάνω γίνουν πράξη και δεν «φρενάρουν» λόγω του γενικότερου κλίματος που βαραίνει παγκοσμίως την οικονομία, εξαιτίας του κοροναϊού, τότε ο στόχος για “πράσινες” επενδύσεις ύψους 8 - 9 δισ ευρώ μέχρι το 2030 θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα.

Το ναυάγιο του 2007 και η συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου

Στην περίπτωση των Γερμανών της RWE, θα είναι η δεύτερη φορά που θα επιχειρήσουν είσοδο στην ελληνική αγορά και συνεργασία με την ΔΕΗ. Η πρώτη ήταν το 2007 όταν οι δύο πλευρές είχαν φτάσει ένα βήμα από το να συνεργαστούν για την κατασκευή στην Ελλάδα μονάδων με καύσιμο το λιθάνθρακα. Τότε και έπειτα από οξύτατες αντιδράσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, το σχέδιο είχε ναυαγήσει παταγωδώς.

Τώρα το ενδιαφέρον αφορά ακριβώς το αντίθετο αντικείμενο, δηλαδή την παροχή τεχνογνωσίας για την απολιγνιτοποιήση και την «πράσινη» ενέργεια, όπως είχε κάνει σαφές ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο προς τον Κ.Μητσοτάκη, ο μάνατζερ της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς. Σε εκείνη την συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού είχε ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η RWE ενδιαφέρεται να παράσχει στην ΔΕΗ την τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει κατά το αντίστοιχο εγχείρημα απανθρακοποίησης στη Γερμανία, μέσα από καθαρές τεχνολογίες.

Σημειωτέον ότι η γερμανική εταιρεία ήταν κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στην Ευρώπη. Έπειτα ωστόσο από δύσκολες και πολύχρονες προσπάθειες κατάφερε κατά την περίοδο 2012-2018 να περιορίσει τις εκπομπές των ρύπων της κατά 60 εκατομμύρια τόνους, ενώ έχει θέσει ως στόχο να έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040.

Η αποζημίωση σε RWE, τα σενάρια για την ΔΕΗ

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει δεσμευτεί ότι θα κόψει εντελώς τα δεσμά με τον άνθρακα μέχρι το 2038 και γι’ αυτό τον λόγο πρόκειται να χρηματοδοτήσει την RWE με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθεί αυτό το θέμα στο μέλλον. Εξάλλου η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει δημοσίως κατ’ επανάληψη το αίτημα ότι θα πρέπει να θεσπιστεί μηχανισμός επανάκτησης του κόστους για όσο θα διατηρεί τις μονάδες αυτές εν ζωή, παρ’ ότι την ζημιώνουν.

Και ακριβώς επειδή ένας τέτοιος μηχανισμός δεν μπορεί παρά να είναι ένα είδος κρατικής ενίσχυσης, χρειάζεται πρώτα να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, των οποίων η στάση μέχρι σήμερα απέναντι στην Αθήνα παραμένει σε γενικές γραμμές αρκετά αυστηρή, αναφορικά με τις ενεργειακές εκκρεμότητες της χώρας.

Στη λογική αυτή, το παραπάνω αίτημα της ΔΕΗ συνδέεται ως ένα βαθμό με την εμμονή της Κομισιόν ότι η ελληνική επιχείρηση πρέπει να παράσχει πρόσβαση στο λιγνίτη σε τρίτους, για το διάστημα από σήμερα μέχρι το 2023, οπότε και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για το οριστικό κλείσιμο της συντριπτικής πλειονότητας των λιγνιτικών μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.