Στην πώληση της θυγατρικής του, Otesat-Maritel προχωρά ο ΟΤΕ, αποχωρώντας από την αγορά των ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιών, μια δραστηριότητα με μικρό αποτύπωμα για τον όμιλο, που θα απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον.
Καθώς ο όμιλος επανεξετάζει τη στρατηγική του, η Otesat-Maritel είχε βρεθεί εκτός του αναπτυξιακού πλάνου του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να πουληθεί στην ελληνική Orbyt Global που έχει έδρα στον Πειραιά. Το αντίτιμο της συναλλαγής δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται μεταξύ των 7-10 εκατ. ευρώ.
Η θυγατρική του ΟΤΕ παρέχει εξειδικευμένες δορυφορικές υπηρεσίες Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό γέφυρας πλοίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Όπως αναφέρουν στο BD αξιόπιστες πηγές, ο βασικός λόγος για την απόφαση του ομίλου να πουληθεί η Otesat-Maritel ήταν ότι με την είσοδο της Starlink του Έλον Μασκ, που προσφέρει δορυφορικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών με πολύ υψηλές ταχύτητες και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στην αγορά που κάνουν δύσκολο το να παραμείνει ανταγωνιστικός ένας μεταπωλητής, όπως η θυγατρική του ΟΤΕ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα απαιτούνταν πολύ σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια για να μπορέσει να παραμείνει η θυγατρική του ΟΤΕ ανταγωνιστική στην αγορά, σε ένα αντικείμενο που δεν εντάσσεται στις βασικές δραστηριότητες του ομίλου, κάτι που οδήγησε στην απόφαση για την πώληση της εταιρείας.
Όπως επισημαίνουν, ο όμιλος έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας και 5G, επικεντρώνοντας στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τις επενδύσεις του. Από την πλευρά της, η Orbyt Global που ανεβάζει στροφές στην αγορά, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις για να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.
Την περασμένη χρονιά, η Otesat-Maritel, κατέγραψε τζίρο ύψους 23,3 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να υποχωρούν παραπάνω από το μισό έναντι του 2022, καθώς ανήλθαν στα 609.000 ευρώ έναντι των 1,3 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Η εταιρεία διαθέτει 54 εργαζομένους.
Ο Έλληνας παίκτης που θέλει να κάνει disrupt στην αγορά
Η Orbyt Global που προήλθε από την συνένωση της Orbyt Global με τη Media Broadcast Satellite (MBS), προσφέρει υπηρεσίες που συνδυάζουν την τεχνογνωσία στον τομέα των θαλάσσιων τηλεπικοινωνιών, πλοήγησης και ηλεκτρονικών χαρτών με την εμπειρία στον τομέα των προηγμένων λύσεων συνδεσιμότητας και επικοινωνιών στην ξηρά.
Προσφέρει όλα τα συστήματα λειτουργίας της γέφυρας, για τις τηλεπικοινωνίες και τη ναυσιπλοΐα, καθώς και εφαρμογές που βελτιστοποιούν την απόδοση των λειτουργιών του πλοίου, ενώ παρέχει λύσεις για την ενίσχυση της ποιότητας διαβίωσης του πληρώματος εν πλω, με περισσότερα από 500 πλοία να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.
Την τελευταία τριετία βρίσκεται στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας και στον κλάδο της ναυτιλίας. Στο αναπτυξιακό της πλάνο περιλαμβάνονται εξαγορές και οργανική ανάπτυξη. Στις αρχές του Ιουνίου, η εταιρεία προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της σουηδικής Telenor Maritime και ενίσχυσε τη θέση της στη Βόρεια Ευρώπη, αναβαθμίζοντας το πελατολόγιό της. Επίσης έχει στρατηγική συνεργασία με την FMC GlobalSat για τη δημιουργία της Orbyt FMC Global, μέσω της οποίας παρέχει Starlink, ενώ η FMC GLOBALSAT μπορεί να επωφεληθεί από την ευρεία γκάμα των προϊόντων της.
Επίσης, η Orbyt Global με το Nexus Shark 3 προσφέρει ευέλικτη και προσαρμοστική ναυτιλιακή λύση με αξιόπιστη πλοήγηση, ασφαλή επικοινωνία, προηγμένη παρακολούθηση, ψυχαγωγία για το πλήρωμα, εύκολη εγκατάσταση και ενσωμάτωση, ισχυρή ασφάλεια και βελτιστοποίηση λειτουργίας, με την ασφάλεια του συστήματος να φέρει την υπογραφή της Sophos.