ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
businessdaily-Intrakat
Φωτο: Intrakat

Γιατί «ποντάρει» στη Ρουμανία η Intrakat με στόχο το διπλάσιο ανεκτέλεστο

Η διοίκηση θέλει να μοιράσει 50 - 50 μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας το ανεκτέλεστο και «βλέπει» ευκαιρίες στη γειτονική χώρα. Στο στόχαστρο νέα έργα, επιθετική διεκδίκηση ΣΔΙΤ και συμμετοχή σε παραχωρήσεις.

Σε νέο Ελ Ντοράντο αναδεικνύεται η αγορά της Ρουμανίας για τον όμιλο Intrakat, που επενδύει στην εδραίωση της παρουσίας του και στον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη γειτονική χώρα στα 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, επιδιώκει τη συμμετοχή σε υφιστάμενες ή επικείμενες παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το βλέμμα στον ΒΟΑΚ, και την ανάπτυξη στις ΑΠΕ μέσω νέων επενδύσεων και εξαγορών.

Όπως είπε, εχθές, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, τα επόμενα δύο χρόνια οι προσπάθειες θα εστιάσουν στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, με στόχο η συνεισφορά των ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων να ανέλθει σε 30%, αντίστοιχο μερίδιο να καλύπτουν οι ΑΠΕ και να περιοριστεί στο 40% η εξάρτηση από την κατασκευή.

Έχοντας στα σκαριά ένα πλάνο μετασχηματισμού του ομίλου, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, η διοίκηση της Intrakat στοχεύει το 2026 σε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ και στη διατήρηση ενός σταθερού ανεκτέλεστου της τάξης των 5-7 δισ. την επόμενη πενταετία. Σήμερα, το ανεκτέλεστο του ομίλου μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ανέρχεται σε 4,9 δισ. Για να ανταποκριθεί στο υψηλό ανεκτέλεστο, ο όμιλος ετοιμάζεται για ορισμένες συμπληρωματικές εξαγορές, μικρών εταιρειών που διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Επιτυγχάνοντας αυτά τα μεγέθη, ο όμιλος θα εξασφαλίσει το χρονικό περιθώριο για να μετασχηματιστεί, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς για εποχές που δεν θα είναι εύκολο να διατηρήσει την κερδοφορία της κατασκευής στο σημερινό 10%. Εξάλλου, όπως παρατήρησε ο κ. Εξάρχου, στις περιπτώσεις που η οικονομία δοκιμάζεται, οι κατασκευές είναι το πρώτο θύμα. Επιμένοντας πως αυτή τη στιγμή οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι θετικές, χτύπησε και πάλι το «καμπανάκι» για το 2030, στην περίπτωση που δεν επιχειρηθεί η αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας.

Νέες ευκαιρίες με τη λήξη του πολέμου

Ως το μεγαλύτερο στοίχημα για την Intrakat, ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη Ρουμανία, όπου τα έργα της ΑΚΤΩΡ την περασμένη τριετία παρέπαιαν. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 8 μήνες, που η εταιρεία πέρασε στην ομπρέλα της Intrakat, αποφέρουν καρπούς.

Ως αποτέλεσμα, μετά την ενεργοποίηση των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων (TBM) μέσα στους επόμενους 1,5-2 μήνες, θα εισπράξει 100 εκατ. οφειλόμενα από το παρελθόν, καθώς συμβατικά έπρεπε αυτά να ξεκινήσουν για να γίνουν οι πρώτες πληρωμές. Δύο ακόμα TBM έχουν ξεκινήσει και έχουν διανύσει 1 χλμ. Ακόμη, η περιμετρική οδός Α0 του Βουκουρεστίου, που είχε σχεδόν σταματήσει, θα τελειώσει εντός Οκτωβρίου.

Με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα τέσσερα TBM, που δεν διαθέτει άλλη εταιρεία στη Ρουμανία, δεδομένου ότι τα επόμενα οδικά και σιδηροδρομικά έργα θα είναι στα Βορειοανατολικά, που ως επί το πλείστον είναι ορεινά, ο όμιλος θα διεκδικήσει νέα έργα από τη μεγάλη δεξαμενή των προς δημοπράτηση 26 δισ. ευρώ. Ο κ. Εξάρχου εκτίμησε πως η ρουμανική αγορά θα προσφέρει στην Intrakat σημαντική κερδοφορία και αυξημένους τζίρους στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς επίσης ότι θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον και τη βασική πηγή παραχωρήσεων στην Ευρώπη.

Γιατί στρέφεται στη Ρουμανία

«Η Ρουμανία έχει πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του ρόλου που αποκτά ως γέφυρα προς την Ουκρανία. Όταν ο πόλεμος λήξει θα χρειαστούν εκεί πολλά έργα και η ΑΚΤΩΡ είναι σωστά τοποθετημένη για να αποκτήσει μερίδιο», επισήμανε ο κ. Εξάρχου, δίνοντας τη μεγάλη εικόνα. Τόσο ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας, όσο και η ανάπτυξη του λιμανιού της Κωστάντζας, που εξελίσσεται στη βασική πύλη για τα ρουμανικά σιτηρά και εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει και με πόρους του ΝΑΤΟ, βρίσκονται στο ραντάρ της ελληνικής εταιρείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, «εμείς το entry ticket στη Ρουμανία το έχουμε πληρώσει», εξηγώντας πως συνήθως για να τοποθετηθεί κάποιος σε μια ξένη αγορά, όταν ξεκινά πληρώνει πολλά λεφτά και χάνει και πολλά λεφτά. Σήμερα, για να εδραιώσει την παρουσία της, επιδιώκει το «χτίσιμο» της εταιρείας, όχι πια ως παράρτημα, αλλά στη λογική μίας «ΑΚΤΩΡ Ρουμανίας», με ντόπια στελέχη.

Παρότι, προχωράει το due diligence για 2-3 τοπικές εταιρείες, προκειμένου να γίνει μια εξαγορά, ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι γίνεται όλο και πιο επιφυλακτικός, διότι οι περισσότερες ρουμανικές τεχνικές εταιρείες έχουν κρυμμένα χρέη. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε και επί του παρόντος δεν έχω βρει κάτι που να προκαλεί μεγάλη ασφάλεια για να προχωρήσουμε», σχολίασε. Πάντως σήμερα ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά είναι ελάχιστος, ενώ οι κύριοι ανταγωνιστές είναι Τούρκοι και Κινέζοι.

Υπό εξέταση δύο πάρκα ΑΠΕ

Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στη στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ως 2,7 GW, που θα προσθέσει στον όμιλο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία «ενδεχομένως μεγαλύτερης σημασίας και από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ». Αυτή εξασφαλίζει μία ασφάλεια στο θέμα των τιμών ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ χρειάζεται κατά προτεραιότητα το ρεύμα που συν-αναπτύσσεται, πιθανώς μέσω ενός PPA.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του ομίλου εστιάζει σε πάρκα ανανεώσιμων που είναι ήδη σε λειτουργία, τα οποία έχουν ασφαλές περιθώριο κέρδους. «Δεν είναι εύκολο να βρούμε τέτοια πάρκα, διότι είναι επιτυχημένα, άρα ακριβά και δυσεύρετα. Μελετάμε όμως ένα-δύο, με κριτήριο να έχουν ταρίφες από το παρελθόν και να εξυπηρετούν άνετα τον δανεισμό τους», υπογράμμισε ο κ. Εξάρχου. Ακόμα, εξέφρασε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη -ή και την αγορά εάν βρεθούν- συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και την ανάπτυξη έργων αντλησιοταμίευσης, τα οποία όμως θέλουν χρόνο για να στηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος Aktor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επόμενες κινήσεις της AKTOR Group στα ακίνητα και τις παραχωρήσεις

Προσιτή κατοικία και logistics στο στόχαστρο του ομίλου. Αποκλείει ο Αλ. Εξάρχου την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό, όχι όμως και για τον ΒΟΑΚ. Προβλέψεις για εκτίναξη των EBITDA στα 184 εκατ. το 2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Σχέδιο για εξαγορές με στόχο τη διαφοροποίηση των εσόδων

Με νέες εξαγορές και στροφή στις ΑΠΕ, η διοίκηση θέλει να μετριάσει την επίδραση της κατασκευής στις επιδόσεις του ομίλου. Μέσα στον Οκτώβριο οι ανακοινώσεις για τον μετασχηματισμό του ομίλου στους επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ισχυρό χαρτί των παραχωρήσεων και οι παθογένειες στα έργα

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται για τη μεγιστοποίηση του αποτυπώματος των παραχωρήσεων στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ δεν αποκλείονται οι συνέργειες με άλλους ομίλους σε Αττική Οδό και ΒΟΑΚ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Πώς άλλαξε πλήρως η Intrakat, οι επόμενες κινήσεις ανάπτυξης

Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι μέτοχοι της Intrakat ήρθαν για να μείνουν και να ολοκληρώσουν το όραμά για τη δημιουργία της ισχυρότερης, της μεγαλύτερης και της υγιέστερης τεχνικής εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.