Ενισχύεται περαιτέρω η θέση της Ελλάδας ως εναλλακτική υπερταχεία διαδρομή δεδομένων που συνδέουν Αφρική, Ασία, Βαλκάνια και Ευρώπη, καθώς κολοσσοί όπως η Sparkle ενισχύουν την παρουσία τους στην χώρα με νέα υποθαλάσσια καλώδια και data center. Η ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών προχωράει σε νέες επενδύσεις στη χώρα μας βάζοντας την Κρήτη στο επίκεντρο των νέων διαδρομών των δεδομένων.
Η ιταλική Sparkle αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον επίπεδο καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών BlueMed, σκοπεύει να ποντίσει ακόμα ένα καλώδιο το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία δεύτερου data center στην Κρήτη, ενώ παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο και άλλες περιοχές της χώρας που θα μπορούσαν παίξουν τον δικό τους ρόλο ως περιφερειακές δομές data center.
«Η νέα επένδυση ουσιαστικά αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Κρήτης και των Χανίων ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου στα ΝΑ Μεσόγειο. Πρακτικά δημιουργούμε έναν νέο τηλεπικοινωνιακό διάδρομο από την Κρήτη μέσω της Αδριατικής προς την Ευρώπη» σχολίασε χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης της Sparkle στην κατοικία του Ιταλού πρέσβη, ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Technical Director της Sparkle Hellas.
Έχοντας ήδη επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στη χώρα μας στα 23 χρόνια παρουσίας της, χωρίς σε αυτά τα χρήματα να περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια, η Sparkle θέλει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό οικοσύστημα που θα διευρύνει τη διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο και θα μπορεί να καλύπτει παράλληλα την αυξημένη κίνηση δεδομένων. Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική αγορά για την Sparkle και λειτουργεί μάλιστα ως test market για νέες τηλεπικοινωνιακές λύσεις που σχεδιάζει να λανσάρει παγκοσμίως.
Το νέο καλώδιο και οι επενδύσεις της Sparkle στην Ελλάδα
Το GreenMed θα συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω Ελλάδας, με τον κ. Κωνσταντινίδη να σημειώνει ότι το νέο καλώδιο θα ξεκινήσει από τα Χανιά και θα κάνει πέρασμα έξω από την Πρέβεζα και επόμενο σταθμό την Ιταλία.
Μόνο για το κομμάτι αυτό που θα επεκταθεί απαιτούνται περίπου 30 εκατ. ευρώ. «Δημιουργείται ένας νέος τηλεπικοινωνιακός διάδρομος που θα συνδέει γειτονικές χώρες» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης ο οποίος τόνισε ότι το έργο είναι ώριμο και η έναρξη κατασκευής του εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης των συμβολαίων με τους εγκαταστάτες και τις εταιρείες που θα διασυνδεθούν. Το GreenMed φέρνει επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία δεύτερου data center στα Χανιά, για το οποίο η Sparkle βρίσκεται ήδη στο στάδιο ανάθεσης του έργου, το οποίο εκτιμάται πως θα διαρκέσει επτά μήνες.
«Είναι πολύ ευχάριστο που έρχεται ακόμα ένα καλώδιο στην Κρήτη ενώνοντας την Ελλάδα και την Ιταλία. Σηματοδοτεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο για την πορεία της Ελλάδας ως κόμβου διακίνησης δεδομένων» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου που τόνισε ότι «πιστοποιείται με αυτό τον τρόπο η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει λεωφόρος δεδομένων. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου είναι απόδειξη τι μπορούμε να κάνουμε αν συνεργαστούμε. Δημιουργούμε ένα μέλλον συνδεσιμότητας».
«Η επένδυση στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Sparkle να επεκτείνει τη δυναμικότητά της. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις δραστηριότητες και την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιταλικού ομίλου, Alessandro Pansa.
Το BlueMed και ο ρόλος της Κρήτης
Η Sparkle, ανακοίνωσε την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος BlueMed στα Χανιά. Το BlueMed συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.
Το έργο ξεκίνησε το 2023 από τη Γένοβα έως το Παλέρμο όπου από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του για την Κρήτη, από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας. Στην Κρήτη, το καλώδιο BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.
«Με την εγκατάσταση του BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής για την κίνηση του Internet μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας», δήλωσε ο Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle. «Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στη χώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις δεξιότητες και την τεχνολογία που απαιτούνται για να αποτελέσει έναν νέο κόμβο Internet στη Μεσόγειο. Αυτός ο ρόλος της πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, χάρη στην διέλευση νέων υποβρύχιων καλωδίων από την χώρα».
«Με το BlueMed, ενισχύουμε τη μακροχρόνια παρουσία μας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού οικοσυστήματος με ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση με τον κόσμο», πρόσθεσε ο Daniele Mancuso, Chief Marketing & Product Management της Sparkle και Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece. «Διαθέτοντας τέσσερα Data Centers στη χώρα και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων λύσεων IoT και δικτύων, διασφαλίζουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις και θεσμούς, αποτελεσματική επικοινωνία τόσο εντός της έδρας τους όσο και με τα εξωτερικά τους οικοσυστήματα».
Περισσότερα από 15 νέα καλωδιακά συστήματα, διηπειρωτικά, περιοχικά ή εθνικά, έχουν εκδηλώσει πρόθεση ή ενδιαφέρον διακλάδωσης στο νησί της Κρήτης και τα επόμενα χρόνια το νησί αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στην περιοχή των Χανίων έχουν ήδη φτάσει δυο συστήματα καλωδίων, ενώ πρόσφατα η Grid Telecom και η Quadrivium Digital ανακοίνωσαν πως θα δημιουργήσουν ένα νέο καλωδιακό σταθμό προσαιγιάλωσης ανοικτής πρόσβασης. Ο σταθμός αναπτυχθεί στο πλαίσιο της κατασκευής ενός νέου Data Center αρχικής χωρητικότητας 20 MW που θα αναγερθεί από την Quadrivium και θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως κόμβος διασύνδεσης για τα υποθαλάσσια συστήματα καλωδίων από την Ασία και την Αφρική.
Ο κόμβος θα διασυνδέει την Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων - Μεσογείου με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και άλλους προορισμούς ανατολικά, νότια και δυτικά.
Κι άλλα υποβρύχια καλώδια θα προσεγγίσουν τη νότια Κρήτη, όπως το 2A Africa που υλοποιεί η Meta (Facebook) αλλά και το India Europe Express (ΙΕΧ), ενώ όσο συνεχίζονται οι ηλεκτρικές διασύνδεσεις τόσο θα ανοίγει ο δρόμος για νέες αφίξεις καλωδίων.