Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας εμφανίζουν απώλειες εσόδων και κερδών λόγω των χαμηλών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, η Μytilineos πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και παρά τη μείωση εσόδων που αγγίζουν και τον ελληνικό όμιλο καταγράφει στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση κερδών χάρη στα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύει.
Οι συνέργειες μεταξύ του τομέα ενέργειας και του μεταλλευτικού κλάδου είναι ο άγνωστος «Χ» στην εξίσωση και εξηγεί πώς με χαμηλότερο τζίρο πετυχαίνεις αύξηση κερδών.
Σε επίπεδο ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16% στα 1,14 δισ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 12% στα 252 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 158 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 10%. Το περιθώριο ebitda διαμορφώθηκε στο 22,1% από 16,5% το περσινό τρίμηνο και το περιθώριο καθαρού κέρδους στο 13,8% από 10,6%.
Στον τομέα της ενέργειας ο τζίρος υποχώρησε κατά 19% στα 904 εκατ. ευρώ, τα EBITDA έφτασαν τα 184 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 22% και τα περιθώρια ebitda στο 20,4% από 13,5%.
Στον τομέα της μεταλλουργίας (Αλουμίνιο της Ελλάδος) ο τζίρος λόγω των χαμηλών τιμών αλουμινίου υποχώρησε κατά 9% στα 205 εκατ. ευρώ, τα EBITDA υποχώρησαν κατά 5% στα 70 εκατ. ευρώ, καθώς το περσινό τρίμηνο ήταν δύσκολο να επαναληφθεί, αλλά το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 34,3% από 32,7% το περσινό τρίμηνο. Για μια βαριά βιομηχανία όπως το Αλουμίνιο να εμφανίζει περιθώριο EBITDA στο 34% είναι κατόρθωμα αφού τέτοια περιθώρια βλέπουμε μόνο σε εμπορικές (πετυχημένες) εταιρείες.
Όπως εξηγούν από τον όμιλο, όταν οι τιμές ενέργειας είναι μηδενικές, αντί να διοχετεύεται η ενέργεια στο σύστημα με ζημίες, πηγαίνει και καλύπτει τις ανάγκες του Αλουμινίου σε ρεύμα, το οποίο με τη σειρά του αγοράζει φθηνά και μειώνει δραστικά τα κόστη του.
Παράλληλα, οι ΑΠΕ του ομίλου έχουν πάντα πελάτη και έτσι ο όμιλος πετυχαίνει ένα ιδιότυπο hedging τιμών μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχεδόν μηδενικές τιμές ενέργειας είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό που μάλιστα εντείνεται. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 υπήρξαν 140 ώρες με τιμές κάτω από 10 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν ολόκληρο το 2023 οι ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές ενέργειας ήταν 180.
Στον κλάδο της ενέργειας του ομίλου, η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχει διάχυση κινδύνου μεταξύ των πέντε κατηγοριών στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος και όταν ένας τομέας δεν πηγαίνει καλά, αναπληρώνεται από τις επιδόσεις των άλλων.
Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο ο τομέας εμπορίας φυσικού αερίου δεν πήγε καλά λόγω των χαμηλών τιμών αλλά οι άλλοι τομείς, όπως οι ΑΠΕ και το asset rotation plan, η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τρίτους, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μονάδες του ομίλου και η προμήθεια ρεύματος (Protergia, Εfa και Volterra) κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις και μεγάλους όγκους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμικές μονάδες του ομίλου και οι ΑΠΕ παρήγαγαν το πρώτο τρίμηνο 2,2 τεραβατώρες από 1 τεραβατώρα πέρσι, λόγω συντήρησης μιας μονάδας το περσινό πρώτο τρίμηνο αλλά και την εμπορική λειτουργία φέτος της νέας μονάδας του ομίλου ισχύος 826MW. Στη λιανική ο όμιλος στο τέλος Μαρτίου εξυπηρετούσε 550.000 μετρητές με μερίδιο αγοράς 17% από 10,3% πέρσι.
Οι προοπτικές για το 2024 και το Ελντοράντο των δικτύων
Για τη συνέχεια ο όμιλος αναμένει εντός του 2024 τα πρώτα οφέλη από το deal με τη ΔΕΗ για την πώληση μονάδων ΑΠΕ σε τέσσερις χώρες και επικεντρώνεται στη δραστηριότητα στον τομέα των δικτύων, όπου υπάρχει καταρχήν απόφαση για ενίσχυσή του τομέα κεφαλαιακά με νέες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένους μηχανικούς κυρίως από Ελλάδα σε συνέργεια με την M Renewables για μία τουλάχιστον «χρυσή δεκαετία στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης». Όπως αναφέρουν στελέχη, στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει τόση αφθονία ενέργειας όπου θα πρέπει να τη διοχετεύσεις κάπου, οπότε η ενασχόληση με τα δίκτυα δίνει από την αρχή πλεονέκτημα στον όμιλο. Επίσης, η δραστηριότητα σε 40 χώρες «γεννά» συνεχώς επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες ο όμιλος έχει την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή επάρκεια να εκμεταλλευτεί.
Γιατί η Mytilineos «βλέπει» Λονδίνο και FTSE 100
Ο όμιλος εξέφρασε και επίσημα χθες την πρόθεσή του να εισαγάγει τις μετοχές του σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών, στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών, ενώ δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της έδρας από την Ελλάδα.
Σήμερα, το 70% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από το εξωτερικό. Εκτελεί παράλληλα σε 40 χώρες 286 μεγάλα και μικρά έργα. Το παγκόσμιο αποτύπωμα του ελληνικού ομίλου είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό.
Τρεις είναι οι αγορές που θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν παράλληλα με το ελληνικό χρηματιστήριο οι μετοχές του ομίλου: Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Euronext. Aπό τη Μυτιληναίος δεν κρύβουν την επιθυμία τους για το Λονδίνο και μάλιστα για ένταξη στον FTSE 100.
Πηγές από την εταιρεία αναφέρουν πως τους «ταιριάζει» καλύτερα η συγκεκριμένη αγορά, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναλάβει να εκτελέσουν μεγάλα έργα δικτύων.
Ο ελληνικός όμιλος έχει επιτύχει ένα σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας για αυτό και μπορεί να ...κοιτάξει στα μάτια εταιρείες του FTSE 100. Τυχόν ένταξη στο London Stock Exchange όπως εκτιμά η διοίκηση θα ενδυναμώσει περαιτέρω το διεθνές βεληνεκές μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους. H Citigroup και η Morgan Stanley έχουν προσληφθεί από την εταιρεία για να αξιολογήσουν και να προετοιμάσουν το εγχείρημα αυτό.