Δεκαεπτά διαγωνισμούς για την κατασκευή μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα θέλει να προκηρυχθούν μέσα στο 2020 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Όμως η βροχή προσφυγών και οι καθυστερήσεις στους πρώτους διαγωνισμούς, όπως σε Ναύπακτο και Ζάκυνθο, δείχνουν πως δύσκολα θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί σε εύλογο χρόνο, ώστε να μην απειληθεί η Ελλάδα με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων που φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το 2014 υπάρχει ανάδοχος για την κατασκευή των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων και ατυχών πολιτικών παρεμβάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει εξαμηνιαία πρόστιμα στην Ε.Ε. για τη λειτουργία παράνομων χωματερών, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο!
Όμως, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του σημερινού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων είναι όσα συμβαίνουν με το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) στην Φυλή, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παγκοσμίως. Το ΕΜΑ αποτελεί την μοναδική μονάδα επεξεργασίας συμμείκτων απορριμμάτων που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής. Η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 1.200 τόνους απορριμμάτων ημερησίως και 280.000 τόνους ετησίως (255.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων και 25.000 τόνοι κλαδιά) και επεξεργάζεται περίπου το 1/6 του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής.
Το ΕΜΑ βρίσκεται από τα τέλη του 2010 υπό τη διαχείριση κοινοπραξίας στην οποία είναι επικεφαλής η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα τελευταία χρόνια ο ΕΔΣΝΑ, ο διαδημοτικός σύνδεσμος που είναι υπεύθυνος για τη χωματερή της Φυλής, αδυνατεί να ολοκληρώσει νέο διαγωνισμό για την εκ νέου ανάθεση της διαχείρισης με αποτέλεσμα ο σημερινός ανάδοχος να παραμένει μέσω επεκτάσεων της σύμβασης. Η τελευταία παράταση λήγει αυτόν τον μήνα, αλλά οι δύο διαγωνισμοί που προκήρυξε το 2018 ο ΕΔΣΝΑ για την ανάθεση της διαχείρισης κηρύχθηκαν άγονοι έπειτα από σειρά προσφυγών. Τώρα η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, που ελέγχεται από την περιφέρεια Αττικής, προχωρά σε νέα παράταση της σύμβασης με την κοινοπραξία της ΗΛΕΚΤΩΡ, για έξι μήνες, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Όμως, θεωρείται αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, δηλαδή εντός εξαμήνου, ο νέος διαγωνισμός, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού η νέα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι θα υπάρξει και νέα παράταση της υφιστάμενης σύμβασης. Με βάση το νέο σχεδιασμό, το ΕΜΑ θα μετατραπεί σε «Πράσινο Εργοστάσιο» που θα δέχεται και προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, ενώ η δυναμικότητά του θα αυξηθεί στους 300.000 τόνους ετησίως. Ο νέος ανάδοχος, που θα προκύψει από το νέο διαγωνισμό πέραν των εργασιών εκσυγχρονισμού του ΕΜΑ θα αναλάβει τη λειτουργία του για 3 χρόνια με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 3 χρόνια.