Στην ενεργοποίηση του plan b για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank προχωρά η διοίκηση της τράπεζας, αντιδρώντας στην παρελκυστική τακτική της αμερικανικής Ellington, εναλλακτικό σχέδιο που έχει εξασφαλίσει και θεσμική συγκατάθεση,
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το αμερικανικό fund δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αποχωρώντας από το φιλόδοξο project, με την Thrivest των κ.κ. Δ. Μπάκου, Ιων. Καυμμενάκη και Αλ. Εξάρχου να αποκτούν στρατηγική συμμετοχή και κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα.
Αργά χθες το βράδυ η Ellington, αντιδρώντας την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Thrinvest, με ενημερωτικό σημείωμα τόνισε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank. «Ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων», τονίζονταν στο ανεπίσημο σημείωμα .
Ωστόσο τα τελευταία 24ώρα η απόσταση μεταξύ των Αμερικανών και της διοίκησης της Attica Bank διευρύνθηκε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η Ellington πιέζει επίμονα να αποκτήσει τη διαχείριση των NPEs της τράπεζας με προνομιακούς όρους ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στην δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου. Με άλλα λόγια η Ellington επιδιώκει να αποκτήσει «κόκκινα δάνεια» και τις προβλέψεις που συνδέονται με τα δάνεια αυτά ώστε να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της ως επενδυτής στην ΑΜΚ.
Έτσι, στη σκιά του διαγραφόμενου αδιεξόδου η Thrinvest, εταιρία συμφερόντων των εφοπλιστών, εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της για την ΑΜΚ της Attica Bank. Όπως γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές η Attica Bank «έλαβε σήμερα από την εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή της τελευταίας σε αυτή. Η Διοίκηση της Τράπεζας αξιολογεί την επιστολή και το περιεχόμενο της. Η τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».
Η παρελκυστική τακτική της Ellington
Το ενδεχόμενο αποχώρησης του αμερικανικού fund δεν αιφνιδιάζει κανέναν καθώς εδώ και πολύ καιρό είχε φανεί ότι δεν υπάρχει ισχυρή θέληση ουσιαστικής εμπλοκής στην εξυγίανση της Attica Bank. Οι άνθρωποι της Ellington στην Ελλάδα χρονοτριβούν, αποφεύγουν τις επίσημες διατυπώσεις και δεσμεύσεις ενώ η όλη εμπλοκή του Αμερικανού fund παραμένει έμμεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συμμετέχει σαν στρατηγικός μέτοχος σε μια τράπεζα κανένα ανώτερο στέλεχος του fund δεν έχει δηλώσει δημόσια και κατηγορηματικά την εμπιστοσύνη του στο project και δεν έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη των σχεδίων εξυγίανσης της τράπεζας. Ακόμα και η χθεσινή αντίδραση στο ενδιαφέρον της Thrinvest έγινε με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η Ellington συνέχιζε να κινείται με όρους… 2015, δηλαδή θεωρώντας ότι διαπραγματεύεται σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η δομή και οι όροι της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η οριστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της τράπεζας αποτελούν μοναδική επενδυτική ευκαιρία και υπήρξε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Έτσι η παρελκυστική και πιεστική τακτική της Ellington δεν δημιούργησε καμία ανησυχία για την πραγματοποίηση της ΑΜΚ.
Δημιουργία 5ου τραπεζικού πόλου
Η είσοδος ενός ισχυρού φιλόδοξου μετόχου, όπως το σχήμα των τριών εφοπλιστών που ήδη έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank θα επιταχύνει το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας και θα πολλαπλασιάσει τις προοπτικές στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου πόλου στο τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου, είναι η μόνη οδός για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κλάδου και την ανταγωνιστικότερη τιμολόγηση επιτοκίων και προμηθειών.
«Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που έχουμε το πιο συγκεντροποιημένο τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη. Αυτό θέλει προσοχή. Σκοπός της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να ενισχυθούν πια οι μικρότερες τράπεζες, πρώτον, να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους και μετά γιατί όχι, να αρχίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρότερων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος για να υπάρχει ανταγωνισμός. Βλέπετε ότι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ξεκίνησε από τις μικρότερες τράπεζες σήμερα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Σημείωσε επίσης ότι είναι ξεπερασμένες παλαιότερες θεωρήσεις που υποστήριζαν ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών. «Έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των τραπεζών στην Ελλάδα από την κρίση».