Περισσότερα από 6 GW έργων ΑΠΕ σχεδιάζει η Principia (πρώην ENEL Green), σύμφωνα με τον CEO, Αριστοτέλη Χαντάβα, που κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα δράση για την ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου.
Σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε χθες, η εταιρεία παρουσίασε το νέο όνομα και λογότυπο της μετά από την πρόσφατη εξαγορά του 50% της εταιρείας από την αυστραλιανή Macquarie Asset Management.
Με την «νέα αρχή» της εταιρείας ετοιμάζεται, επίσης, κι ένα καινούργιο επιχειρησιακό σχέδιο που θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε κ. Χαντάβας. «Έχουμε ένα pipeline που είναι πάνω από 6 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης», δήλωσε ο ίδιος.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιέχει 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 6 ακόμα φωτοβολταϊκά πάρκα που είναι υπό κατασκευή. Αυτή την στιγμή υπάρχει και μια «εσωτερική συζήτηση» στην εταιρεία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, πρόσθεσε ο CEO.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην λειτουργία του ενεργειακού δικτύου της χώρας όπου οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη χωρητικότητας απειλεί την επέκταση των ΑΠΕ και τις νέες επενδύσεις στον κλάδο. Το υψηλό κόστος της ενέργειας, επίσης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην ενίσχυση της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα της.
Όπως φάνηκε από τα πρόσφατα «λουκέτα» στα εργοστάσια της υαλουργίας «Γιούλα» στο Αιγάλεω και της ΕΒΙΕΝ στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, το υψηλό κόστος της ενέργειας λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, επιβαρύνοντας σημαντικά τον βιομηχανικό τομέα της χώρας.
Αναφερόμενος στην λειτουργία του δικτύου, ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα ενσωματωθούν οι μονάδες αποθήκευσης, τόσο πιο πολύ θα ενισχυθεί και θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση να πάρουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος αλλά και στην πιο αποτελεσματική λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.
«Όσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική είναι η διείσδυση της αποθήκευσης, τόσο πιο εύκολα θα δοθούν λύσεις. Αυτό μπορεί να γίνει με τις μονάδες που είναι υπό ανάπτυξη και την κατασκευή stand alone μπαταρίων που ουσιαστικά μπορούν να αποφορτίσουν το σύστημα σε κάποιες περιοχές,» εξήγησε ο ίδιος.
«Αυτό εξαρτάται από τους διαχειριστές ώστε να λάβουμε όρους σύνδεσης. Εμείς θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα. Αυτές οι αποθηκευτικές μονάδες δεν επιβαρύνουν τα δίκτυα. Ίσα ίσα, απελευθερώνουν τα δίκτυα. Όταν μπει αυτή η μονάδα δημιουργεί παραπάνω χώρο για να μπουν και άλλοι. Αυτή τη στιγμή είναι απλά θέμα απόφασης των διαχειριστών ενώ οι όροι σύνδεσης συνδιαμορφώνουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Εδώ πρέπει να δοθεί η απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Σχετικά με τα πράσινα PPA (purchase power agreements), ο κ. Χαντάβας πρόσθεσε ότι «αυτή την στιγμή δεν έχουμε συνάψει κάποια συμφωνία αλλά είμαστε σε συζητήσεις».
Σε έναν σύντομο απολογισμό της εταιρείας, ο CEO υπογράμμισε ότι η ENEL Greece στα 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 1,2 δις ευρώ σε έργα ΑΠΕ και έχει 450 συνεργάτες.
Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie Asset Management απέκτησε το 50% της ENEL Green Power Hellas από τον όμιλο ENEL για περίπου 350 εκατ ευρώ σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη.