ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: ΕΒΟΛ

Αύξηση τζίρου 23% για την ΕΒΟΛ το 2023, «πονοκέφαλος» η αύξηση κόστους

Μεγάλη αύξηση των δαπανών για ζωοτροφές έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και αυξημένες τιμές αγοράς του γάλακτος.

Η κατάσταση στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας συνεχίζει να παραμένει δύσκολη για σημαντικό αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων, όπως αναφέρει προς το BD ο κ. Στέφανος Διακουμής, πρόεδρος της ΕΒΟΛ, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

Κι επισημαίνει ότι φάρμες αγελαδοτροφίας και αιγοπροβατοτροφίας, με συνολικό πληθυσμό περίπου 30.000 ζώων ελευθέρας βοσκής, έχουν μετατραπεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε σταυλισμένες μονάδες, με πολύ υψηλό κόστος διατροφής. Πρόκειται για φάρμες που βρίσκονται σε παρακάρλια χωριά Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος, Κανάλια και Κεραμίδι.

Δηλαδή, για τη διατροφή των ζώων απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών. Ένα μέρος εξ αυτών ανήκουν στην ΕΒΟΛ και, όπως λέει ο κ. Διακουμής, «για να τους βοηθήσουμε, εκτός από τις ζωοτροφές που τους παρέχουμε, αγοράζουμε και το γάλα τους σε υψηλότερη τιμή, απ' ό,τι από τις άλλες φάρμες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΕΒΟΛ είχε πωλήσεις ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, με σημαντική αύξηση κατά 23%, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ το 2022 και τα κέρδη της αφαιρουμένων των αποσβέσεων ανήλθαν στα 900.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «δεν έχουμε δάνεια και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ πουθενά».

Παράλληλα, ο συνεταιρισμός για την αγορά του αγελαδινού γάλακτος δίνει από τις υψηλότερες τιμές στην ελληνική αγορά, στα 52 – 53 λεπτά το κιλό. Επίσης η τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος ανέρχεται στα 1,55 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιολογικού γίδινου –δεν εισκομίζει συμβατικό γίδινο ο συνεταιρισμός– ανέρχεται στα 1,08 ευρώ το κιλό. Καθημερινά η Εβόλ προμηθεύεται 60 με 70 τόνους αγελαδινό γάλα και 10 με 12 τόνους αιγοπρόβειου.

Όπως ανέφερε ο κ. Διακουμής η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας –ΑΒ, Μετρό ΑΕΒΕ, Κρητικός, Γαλαξίας κ.α.– αντιστοιχεί στο 20% των πωλήσεων της, ενώ η φέτα, η οποία διακινείται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, αντιστοιχεί επίσης στο 18% - 20% των ετήσιων πωλήσεων.

Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος, ένα από τα «best sellers» των προϊόντων του συνεταιρισμού είναι το κακαόγαλα, η συσκευασία του οποίου παραμένει αναλλοίωτη περισσότερα από 50 χρόνια και οι πωλήσεις του ανέρχονται σε 350.000 φιαλίδια των 250 γραμμαρίων τον μήνα.

Επίσης η ΕΒΟΛ συμμετέχει ως μέτοχος στην δημιουργία της νέας εξαγωγικής εταιρείας, που συγκροτεί η ΕΘΕΑΣ –πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ– στόχος της οποίας είναι η έξοδος στην ευρωπαϊκή αγορά συγκεκριμένων συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΘΕΣγάλα: Μέσα στον Ιούνιο περνά το εργοστάσιο στην οικογένεια Καντώνια

Από τα τραπεζικά δάνεια των 7 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν τα 2 εκατ.. Πλήρης εξόφληση για τους 230 εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι πιστωτές -κυρίως κτηνοτρόφοι- θα πάρουν το 10% των απαιτήσεών τους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι Κρι: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία με «όπλο» την ιδιωτική ετικέτα

Πενταπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας από το 2021 έχει επιτύχει η γαλακτοβιομηχανία χάρη στη στροφή στην παραγωγή γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας που της έδωσε την πρώτη θέση στην αγορά.
businessdaily-Olympos-Galaktoviomixania
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλυμπος: Πρωτιά στην ελληνική αγορά με τζίρο σχεδόν 600 εκατ. το 2023

Οι πωλήσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη προβλέπεται να ανέλθουν φέτος στα 640 εκατ. ευρώ και, με τη μείωση του πληθωρισμού, αναμένεται να βελτιώσει όγκους πωλήσεων και μερίδια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν έχει προχωρήσει φέτος η ΕΒΟΛ σε αύξηση τιμών στο γάλα

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία αύξησε πέρυσι 20% τις τιμές, αλλά πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε όγκο και αξία. Φέτος δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μείωσης τιμών.
epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων της Ήπειρος κόντρα στην κρίση στα γαλακτοκομικά

Ενίσχυση τζίρου σχεδόν κατά 30% αναμένει φέτος η βιομηχανία γαλακτοκομικών. «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις τιμών στο γάλα: «μόνος στην ενέργεια καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανατιμήσεις», τονίζει στο BD ο Στ. Παντελιάδης.