ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
Shutterstock

Επενδύσεις άνω των 140 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Φιλόδοξους στόχους θέτει το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020 – 2024 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ, με επενδύσεις άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2024 υπέβαλε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη ΡΑΕ.

Ειδικότερα, τα 90,1 εκ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τα 50,5 εκ. ευρώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αξιοποιεί την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και τα χαμηλά επιτόκια για την εφαρμογή του επενδυτικού της σχεδιασμού και την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Η στρατηγική του νέου Προγράμματος Ανάπτυξης – Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2020 - 2024 στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων για την επέκταση του δικτύου και την τροφοδότηση νέων περιοχών, στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και των διανεμηθέντων όγκων στις περιοχές ευθύνης της Εταιρείας και στην ολοκλήρωση του ψηφιακού της μετασχηματισμού για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες διανομής και τους τελικούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 – 2024 προβλέπει την επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 470 χλμ. (286 χλμ. στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 184 χλμ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) και την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας της στο 74%, από 61% που είναι σήμερα. Η ανάπτυξη του δικτύου αναμένεται να φέρει 90 χιλιάδες νέα σημεία παράδοσης (μετρητές), στο ήδη εντυπωσιακό δίκτυο διανομής 351 χιλιάδων ενεργοποιημένων μετρητών που διαθέτει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (σε σύνολο περίπου 470 χιλιάδων πανελλαδικά).

Επιπλέον, δρομολογείται η ευρεία αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές, μια επένδυση της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ. Ο Σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη, την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε η Εταιρεία πριν δύο χρόνια μέσα από την ανάπτυξη και την υλοποίηση νέων εφαρμογών, αλλά και ένα σύγχρονο πλαίσιο ασφάλειας, διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, που εγγυάται ταυτόχρονα και την επιχειρησιακή συνέχεια. Ειδικότερα στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το νέο Πρόγραμμα έρχεται μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για την Εταιρεία. Το 2019 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις άνω των 28 εκατ. ευρώ, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 104 χλμ. και προσθέτοντας 26.570 νέους ενεργοποιημένους μετρητές, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 41,5 εκατ. ευρώ, 12% υψηλότερη σε σχέση με το 2018.

Η υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να αποδίδει υψηλά μερίσματα στους μετόχους της. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την τελευταία τριετία η Εταιρεία διένειμε μερίσματα ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Εταιρείας στο τέλος του 2024 θα ξεπεράσει τα 323 εκ. ευρώ.

Τα 470 χλμ. που προβλέπεται να κατασκευασθούν μέχρι το 2024 έρχονται να προστεθούν στα 2.426 χλμ. του υφιστάμενου δικτύου σύγχρονων αγωγών που διαθέτει η Εταιρεία. Πρόκειται για ένα αποδοτικό δίκτυο που εξασφαλίζει την ασφαλή και αδιάλειπτη διανομή του φυσικού αερίου και είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου επενδυτικού σχεδιασμού της..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν

Τι είπε χθες ο Επίτροπος Ενέργειας αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Παραμένουν οι στόχοι για το κλίμα, πρώτο τρίμηνο του 2027 η πρόταση της Κομισιόν. Προαναγγελία για απελευθέρωση 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επιτάχυνση αποδέσμευσης 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα

Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων για τις υψηλές τιμές ενέργειας. Τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν για αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ προειδοποίησε για τη δυσκολία των πολιτών να αντεπεξέλθουν.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο πάνω από €100 για 1η φορά από το 2022 – Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΝ

Για πρώτη φορά από την κρίση του 2022 το φυσικό αέριο σπάει το φράγμα των 100 ευρώ. Συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Ενέργειας, χαμηλά στην ατζέντα η λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα διυλιστήρια επανέρχονται γρηγορότερα με ρωσικό εξοπλισμό

Τα ρωσικά διυλιστήρια ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους μετά από συντηρήσεις, επειδή σχεδόν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγεται στη Ρωσία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ στην Αρκτική, φυσικό αέριο για πράσινη μετάβαση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με Αμερικανούς εταίρους στην Αρκτική, χωρίς να διευκρινίζει το είδος των έργων. Τόνισε επίσης ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να γίνει σταδιακά.