ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Πηγή: ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Τι σηματοδοτεί το mega deal της ΔΕΗ με την Intrakat στον χώρο των ΑΠΕ

Η τάση για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, «κλειδί» για την πράσινη μετάβαση. Πώς από ουραγός στις ΑΠΕ η ΔΕΗ γίνεται πρωταγωνιστής. Μετά την εμβληματική συμφωνία για την Άκτωρ το deal με τη ΔΕΗ εκτινάσσει την αξία της Intrakat.

Οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας για το Kλίμα (ΕΣΕΚ) είναι αρκετά φιλόδοξοι, καθώς προβλέπουν έως το 2030 το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) -από περίπου 45% σήμερα- και στην τελική κατανάλωση ενέργειας να συμμετέχουν με 44%.

Αυτό σημαίνει ότι από 11,5GW εγκατεστημένη ισχύ σήμερα, τα επόμενα επτά χρόνια οι ΑΠΕ θα πρέπει να φτάσουν τα 23,5GW εκ των οποίων 7,5GW θα προέρχονται από αιολικά πάρκα, 2GW από θαλάσσια αιολικά και 14GW από φωτοβολταϊκά

Αντίστοιχες νόρμες ισχύουν και για την Ευρώπη με ορίζοντα το 2050. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ένας μαραθώνιος εξαγορών και συγχωνεύσεων ώστε οι εταιρείες ενέργειας μέσα από αυτούς τους εταιρικούς μετασχηματισμούς να επιταχύνουν το βήμα τους προς την πράσινη μετάβαση.

Η χθεσινή ανακοίνωση για τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ έρχεται ακριβώς να υπηρετήσει αυτό το σχεδιασμό. Το Joint Ventue θα προσφέρει τεχνογνωσία και στις δύο πλευρές, θα είναι ακόμη πιο εύκολα χρηματοδοτήσιμο από τις τράπεζες και κυρίως θα φέρει πιο κοντά τους ποιοτικούς και οικονομικούς στόχους των δύο εταίρων ως προς την ανάπτυξη των πράσινων επενδύσεων.

Άλλωστε είναι παγκόσμια παραδοχή πως οι επενδυτικοί κύκλοι του σήμερα -με διάρκεια ζωής των επενδύσεων την 25ετια- θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν τον ευρωπαϊκό στόχο για ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα το 2050.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2020 μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι των ΑΠΕ έχουν αποδυθεί σε ένα «κυνήγι» εξαγορών και συγχωνεύσεων για να διευρύνουν την παρουσία τους στον κλάδο. Πρωταγωνιστής είναι η Sonnedix με έδρα τη Γαλλία που από το 2020 έως τώρα έχει προχωρήσει σε 54 συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις και έχει εγκατεστημένη ισχύ 9GW με 400 ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Ακολουθεί η γερμανική Encavis με 35 συμφωνίες, η ιταλική Enel με 27 συμφωνίες και η ισπανική iberdrola με 22 συμφωνίες.

Το deal Intrakat -ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει ότι ο όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 ώριμα έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW.  Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετάσχει με ποσοστό 49% σε δύο holdings εταιρείες της Ιntrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ορίστηκε σε όρους Enterprise Value (μετρητά και ανάληψη δανείων) σε 100 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 2,7GW με την αξία της επένδυσης στη δυνητική πλήρη ανάπτυξη της να εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση σε ΑΠΕ στη χώρα έως σήμερα.

Με τη συμφωνία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, κυρίως στα αιολικά πάρκα. Σήμερα η θυγατρική της ΔΕΗ διαθέτει 38 αιολικά πάρκα, 18 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 35 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 700MW.

Επίσης, σε joint venture με τη γερμανική RWE -51% οι Γερμανοί και 49% η ΔΕΗ- κατασκευάζει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Αμύνταιο δυναμικότητας 280 MWp, αξίας 196 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ΔΕΗ από ουραγός στην ανάπτυξη ΑΠΕ έχει τα τελευταία χρόνια γίνει πρωταγωνιστής, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, η εξαγορά της Enel Romania προσέθεσε 534MW σε ΑΠΕ και pipeline 5GW, ενώ το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας (σε λειτουργία) που εξαγόρασε από τον όμιλο της Lukoil. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους κατά 73%.

Τι κερδίζει η Intrakat

Από την πλευρά της η Intrakat μετά την εμβληματική συμφωνία στον χώρο των κατασκευών με την Ακτωρ,  μετατρέπεται με το deal της ΔΕΗ σε σημαντικό παίκτη και στις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η αξία του ομίλου να εκτινάσσεται.

Η επέκταση στον χώρο των ΑΠΕ υπηρετεί τη στρατηγική του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος θέλει να «προικίσει» τον όμιλο με σταθερές ταμειακές ροές, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως κάποτε το κατασκευαστικό αντικείμενο θα περιοριστεί. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την αγορά με τη μετοχή να ενισχύεται από την αρχή του έτους κατά  197% και η κεφαλαιοποίηση του ομίλου να προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατες μεγάλες εγχώριες συμφωνίες στις ΑΠΕ ήταν η πλήρη εξαγορά της Ανεμος από τη Motor Oil έναντι 500 εκατ. ευρώ που προσέθεσε επιπλέον 500ΜW στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Motor Oil και η εξαγορά του 50% της Enel Green Power Greece από τη Macquarie έναντι 345 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς... πρασινίζει η ΔΕΗ με σχέδιο έργων 20GW για τις ανανεώσιμες

Τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη και τα άλλα 8,7GW από τις συνεργασίες. Πρόβλεψη για EBITDA 1,8 δισ. και καθαρά κέρδη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Ανανεώνεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τελευταίες επαφές με την Enel

Λεπτομέρειες απομένουν για να επισημοποιηθεί η συμφωνία, συναντήσεις με τους Ιταλούς στην Αθήνα. Πώς η ελληνική εταιρεία αποκτά άλλη... μισή ΔΕΗ για να αναπληρώσει πελάτες που θα χάσει στην Ελλάδα λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στα μερίσματα η ΔΕΗ στη χρήση 2023 για πρώτη φορά από το 2014

Την ευχάριστη είδηση για τους μετόχους προανήγγειλε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης. Μεγάλος κερδισμένος το Δημόσιο που ελέγχει το 34%. Κέρδη προ φόρων 100 εκατ. θα είχε η ΔΕΗ στο 9μηνο 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου το buy back, έρχονται εξαγορές στις ΑΠΕ

Καλό το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον CEO Γιώργο Στάσση, αλλά η αβεβαιότητα των αγορών οδηγεί καθημερινά σε αναπροσαρμογή σχεδίων. Οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και δικαιώματα ρύπων «ροκάνισαν» τα κέρδη. Η ρευστότητα της επιχείρησης ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος Aktor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού θα επενδύσει η Aktor τα 200 εκατ. από την αύξηση κεφαλαίου

Επενδύσεις σε ΑΠΕ, real estate και κατασκευές. Οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς μετόχους έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Η νέα δομή του ομίλου και τα φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης.