Σαν σήμερα 23 Σεπτεμβρίου το 1846 ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Γκότφριντ Γκέιλ, ανακαλύπτει τον όγδοο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα, το 1928 στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας και το 2004 πέθανε η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.
1821 Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν συγκεντρωθεί 40.000 Τούρκοι. Η άλωση της Τριπόλεως αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους Τούρκους και την πρώτη μεγάλη νίκη της Επαναστάσεως.
1821 Την ίδια μέρα, τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Γαλαξίδι.
1835 Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης, δημιουργός της “Νόρμα”, Βιντσένζο Μπελίνι.
1846 Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Γκότφριντ Γκέιλ, ανακαλύπτει τον όγδοο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα.
1856 Γεννήθηκε ο διαπρεπής Γερμανός Βυζαντινολόγος και ελληνιστής Κάρολος Κρουμπάχερ.
1862 Ο Ότο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.
1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».
1868 Στο Πουέρτο Ρίκο στην πόλη Lares πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα επαναστατικής εξέγερσης, το Grito de Lares. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά σε 400 χρόνια που επαναστατούν ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.
1913 Ο Γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποιεί πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από το Φρεζί, κοντά στις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα, κοντά στην Τύνιδα. Είναι η μακρύτερη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πτήση εκείνης της περιόδου.
1915 Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε παραίτηση. Οι σύμμαχοι αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, παραβιάζοντας την ουδετερότητα.
1916 Γεννήθηκε ο Ιταλός πολιτικός και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, Άλντο Μόρο.
1926 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Κολτρέιν.
1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».
1930 Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας, Ρέι Τσαρλς.
1930 Κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η λάμπα “γλόμπος” στο γερμανό Γιοχάνες Οστερμάγιερ.
1932 Ενοποιείται η Σαουδική Αραβία.
1938 Γεννήθηκε η αυστριακή ηθοποιός, Ρόμι Σνάιντερ.
1939 Πέθανε ο αυστριακός ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ.
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αυστραλοί επιτίθενται κατά των Ιαπώνων στη Νέα Γουινέα.
1942 Αρχίζουν πειραματικά στο Άουσβιτς οι εκτελέσεις Εβραίων με θανατηφόρα αέρια.
1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταστρέφουν το λιμάνι της Νάπολης και βυθίζουν πολλά πλοία.
1943 Ο Ιταλός δικτάτορας Μπ. Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σάλο»).
1944 Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα’ αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».
1949 Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε δοκιμή ατομικής βόμβας.
1949 Γεννήθηκε ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο «boss» του αμερικάνικου ροκ.
1950 Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.
1956 Το μουσείο της Ακρόπολης, που παρέμενε κλειστό από την περίοδο της κατοχής, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με νέες αίθουσες.
1964 Ανοίγει η Όπερα του Παρισιού με καινούργια οροφή, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Μαρκ Σαγκάλ.
1966 Διακόπτεται η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, μετά την ανεξέλεγκτη εισβολή θαυμαστών τους στη σκηνή.
1972 Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Φερνινάντ Μάρκος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, με σκοπό τον περιορισμό της διαφθοράς, της βίας και του πληθωρισμού.
1973 Πέθανε ο Χιλιανός νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης, Πάμπλο Νερούντα.
1973 Το φαινόμενο Χουάν Περόν: Σε ηλικία 78 ετών παίρνει το 61,5% των ψήφων και επιστρέφει στην εξουσία της Αργεντινής ως Πρόεδρος της χώρας. Η δεύτερη γυναίκα του, Ιζαμπέλ, ορίζεται αντιπρόεδρος, τίτλο που η Εβίτα είχε ευγενικά αποποιηθεί.
1973 Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».
1974 Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).
1980 Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι αποκτά το δικαίωμα να φυλακίζει χωρίς δίκη.
1993 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στο Σίδνεϊ τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, 37 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης.
1995 Στην Πάτμο φτάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.
2000 Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το 3ο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ σηκώνοντας 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Την ίδια μέρα η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 μ., με χρόνο 11.12.
2004 Πέθανε η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλες σπουδαίες αγωνίστριες – όπως την Μέλπω Αξιώτη, την Λιούντα Μάντακα, την Μ. Μαστρακά – δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, για ένα διάστημα, στα χρόνια 1946-1947, δημοσιογραφούσε στο «Ριζοσπάστη». Αργότερα, όταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης».