ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
Φωτο: Shutterstock

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα στις 14 Σεπτεμρβίου το 1960 ιδρύεται στη Βαγδάτη ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) από τις χώρες Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

Σαν σήμερα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1812 οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα εισέρχονται στη Μόσχα. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα. Το 1814 ιδρύεται στην Οδησσό της Ρωσίας η Φιλική Εταιρεία που είχε σημαντική συμβολή στον αγώνα για την ελευθερία και το 1886 πατεντάρεται η πρώτη γραφομηχανή. 

326 Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, «ανακαλύπτει» στην Ιερουσαλήμ το Σταυρό του μαρτυρίου.

407 Πέθανε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, άγιος και εκ των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

628 Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά από τη Χρυσή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

786 Ο Χαρούν αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αββασιδών γίνεται Χαλίφης της Βαγδάτης μετά το θάνατο του αδερφού του, αλ-Χαντί.

1321 Πέθανε ο Ιταλός ποιητής, Δάντης Αλιγκέρι.

1812 Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα εισέρχονται στη Μόσχα. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι, αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.

1814 Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό την Φιλική Εταιρεία, στον πυρήνα της οργάνωσης, της επάνδρωσης και της υλικής υποστήριξης της οποίας βρισκόταν η αστική τάξη. Η σύσταση συνωμοτικών οργανώσεων με ταξικούς – εθνικοαπελευθερωτικούς σκοπούς υπήρξε συνήθης πρακτική για τα αντίστοιχα κινήματα της εποχής και η Φιλική Εταιρία υπήρξε σαφώς η πιο σημαντική, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, όσο και της μαχητικότητας, αλλά και του ρόλου τον οποίο έπαιξε στην πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1814 Ο δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έχοντας παρακολουθήσει τον 25ωρο βομβαρδισμό του οχυρού ΜακΧένρι της Βαλτιμόρης, από τους Βρετανούς, εμπνέεται τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

1822 Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1829 Υπογράφεται η Συνθήκη της Ανδριανούπολης ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σηματοδοτώντας το τέλος του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου του 1828-1829.

1849 Γεννήθηκε ο Ρώσος φυσιολόγος, ψυχολόγος και ερευνητής, Ιβάν Παβλόφ, ο οποίος έγινε διάσημος κάνοντας πειράματα με το σκυλί του («Πείραμα του Παβλόφ»).

1878 Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ίωνας Δραγούμης.

1886 Πατεντάρεται η κορδέλα της γραφομηχανής.

1890 Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Ορφέας», από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος «Γυμνάσιον». Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης».

1901 Πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μακ Κίνλεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Νέος Πρόεδρος ορκίζεται ο Θίοντορ Ρούσβελτ.

1918 Τα στρατεύματα της Αντάντ διασπούν το Μακεδονικό Μέτωπο και συντρίβουν τον βουλγαρικό στρατό.

1920 Πίθηκος δαγκώνει το βασιλιά. Ο πίθηκος που διατηρεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος στο Τατόι τον δαγκώνει στο πόδι, την ώρα που προσπαθεί να απομακρύνει ένα σκυλί που έχει επιτεθεί στη σύντροφο του αγαπημένου του “βασιλικού” πιθήκου.

1921 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.

1922 Παραιτείται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, υπέρ του γιου του Γεωργίου Β’, μετά την επικράτηση της Τριανδρίας, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη, Νικόλαο Πλαστήρα.

1927 Σκοτώθηκε σε τροχαίο η Αμερικανίδα χορεύτρια, Ισιδώρα Ντάνκαν.

1930 Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στη Γερμανία μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι (αλλά με πτώση 5,27%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Δεύτερο έρχεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ, το οποίο «εκτοξεύεται» από 2,6% (1928) στο 18,25%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο συγκεντρώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψήφους (13,13%).

1933 Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό “Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης”, κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου.

1935 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1939 Μετά από πολυετείς πειραματισμούς ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο, ένα VS-300.

1943 Ολοκαύτωμα Βιάννου: Οι δυνάμεις κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές σφαγές στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Άγιος Γεώργιος της Κρήτης, δολοφονώντας 401 κατοίκους και καίγοντας 7 χωριά.

1944 Τμήματα Γερμανών με επικεφαλής το δήμιο των SS Φριτς Σούμπερτ και ταγματασφαλιτών υπό τον Γεώργιο Πούλο, αρχηγό του λεγόμενου «Ελληνικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος», έσπειραν εκείνη τη μέρα τον όλεθρο και την καταστροφή, εκτελώντας 112 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και τον δήμαρχο Γιαννιτσών, Θωμά Μαγκριώτη, αφού πρώτα τους βασάνισαν απάνθρωπα. Η εν μέσω τριπλής κατοχής σφαγή των κατοίκων των Γιαννιτσών από τους Ναζί και τους ελληνόφωνους συνεργάτες τους και ο εμπρησμός, τέσσερις μέρες αργότερα, που προκάλεσε την καταστροφή των μισών περίπου κατοικιών της πόλης, έγινε για να τρομοκρατηθούν οι Γιαννιτσιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και να πάψουν να ενισχύουν το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης.

1956 Γεννήθηκε  ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής.

1960 Πέθανε ο συγγραφέας, Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου,(«Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»).

1960 Ιδρύεται στη Βαγδάτη ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) από τις χώρες Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

1968 Πεθαίνει στη Μόσχα ο κομμουνιστής ηθοποιός και πολιτικός πρόσφυγας Αντώνης Γιαννίδης.

1975 Στο Άμστερνταμ, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι προκαλεί σοβαρές ζημιές στο φημισμένο πίνακα του Ρέμπραντ, “Νυχτερινή Περίπολος”.

1979 Η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

1980 Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1996 Στη Βοσνία, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα.

1999 Συγκλονίζεται η Ελλάδα από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι, όπου σκοτώνονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι, Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης, Παναγιώτης Πούλος, ο μηχανικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνομικός, Νίκος Ασημακόπουλος.

2000 Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

2001 Πέθανε ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης, Στέλιος Καζαντζίδης.

2003 Η Σουηδία λέει “όχι” στο ευρώ. Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στο μηχανισμό του ευρώ και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους.

2013 Πέθανε ο ζωγράφος Γιώργης Βαρλάμος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα το 1764 πέθανε ο Πρώσσος μαθηματικός, Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ενός από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών.