ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Pixabay

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα στις 10 Σεπτεμβρίου του 1981, μετά από 40 χρόνια «προσφυγιάς» η Guernica, ο φημισμένος πίνακας του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο που είχε ζωγραφίσει το 1937, επιστρέφει στην Ισπανία.

Σαν σήμερα στις 10 Σεπτεμβρίου 1925 υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ. Το 1953 ισχυ­ρό­τα­τοι σει­σμοί πλήτ­τουν την Κύπρο. Κα­τα­στρέ­φε­ται η Πάφος, με 63 νε­κρούς, 200 τραυ­μα­τί­ες και 4.000 άστε­γους. Πολλά σπί­τια κα­ταρ­ρέ­ουν σε 158 χωριά. Το 1980 η Λιβύη και η Συρία ανα­κοι­νώ­νουν ότι είναι “ενο­ποι­η­μέ­νο κρά­τος” και κα­λούν κι άλλες αρα­βι­κές χώρες να ενω­θούν μαζί τους.

1224 Ιδρύ­ε­ται το τάγμα των Φρα­γκι­σκα­νών μο­να­χών από τον Άγιο Φρα­γκί­σκο της Ασί­ζης.

1827 Πέ­θα­νε ο Ούγκο Φό­σκο­λο, (Ούγος Φώ­σκο­λος), ελ­λη­νι­κής κα­τα­γω­γής Ιτα­λός ποι­η­τής. 

1829 Αρ­χί­ζει η μάχη της Πέ­τρας στη Βοιω­τία. Ήταν η τε­λευ­ταία της Ελ­λη­νι­κής Επα­νά­στα­σης και οδή­γη­σε στην απε­λευ­θέ­ρω­ση ολό­κλη­ρης της Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς, με εξαί­ρε­ση την Ακρό­πο­λη των Αθη­νών.

1834 Πέ­θα­νε ο Χρύ­σαν­θος, Πα­τριάρ­χης Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως.

1892 Γεν­νή­θη­κε ο τι­μη­μέ­νος με Νό­μπελ αμε­ρι­κα­νός φυ­σι­κός, Άρ­θουρ Χόλι Κόμ­πτον.

1896 Γεν­νή­θη­κε η Γαλ­λί­δα σχε­διά­στρια υψη­λής ρα­πτι­κής, Έλσα Σκια­πα­ρέ­λι.

1898 Δο­λο­φο­νή­θη­κε στη Γε­νεύη, η αυ­το­κρά­τει­ρα της Αυ­στρο­ουγ­γα­ρί­ας Ελι­σά­βετ, γνω­στό­τε­ρη ως Σίσσυ.

1919 Υπο­γρά­φε­ται με­τα­ξύ των νι­κη­τριών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων του Α’ πα­γκο­σμί­ου πο­λέ­μου και της Αυ­στρί­ας η Συν­θή­κη του Σεν Ζερ­μέν (Αγίου Γερ­μα­νού), με την οποία δια­λύ­θη­κε η Αυ­στρο­ουγ­γρι­κή Αυ­το­κρα­το­ρία και δη­μιουρ­γή­θη­καν τα ανε­ξάρ­τη­τα κράτη της Ουγ­γα­ρί­ας, της Πο­λω­νί­ας, της Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας και της Γιου­γκο­σλα­βί­ας.

1920 Ιδρύ­ε­ται στο Μπα­κού το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα της Τουρ­κί­ας.

1925 Υπο­γρά­φε­ται και δη­μο­σιεύ­ε­ται το πρώτο Σύ­νταγ­μα της Ελ­λη­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας (αβα­σι­λεύ­του), που τί­θε­ται αμέ­σως σε ισχύ.

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Γε­ρά­σι­μος Σκλά­βος, Έλ­λη­νας γλύ­πτης. (Θαν. 28/1/1967)

1938 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός μό­δι­στρος Καρλ Λά­γκερ­φελντ.

1942 Η βρε­τα­νι­κή αε­ρο­πο­ρία ρί­χνει πάνω 100.000 εμπρη­στι­κές βόμ­βες στο Ντί­σελ­ντορφ, πα­ρα­δί­δο­ντας την πόλη στις φλό­γες.

1943 Β’ Πα­γκό­σμιος Πό­λε­μος: Στην Ιτα­λία, οι Ναζί κα­τα­λαμ­βά­νουν τη Ρώμη και το Μι­λά­νο μετά από πο­λιορ­κία.

1944 Γερ­μα­νι­κό τη­λε­γρά­φη­μα ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά με την απο­χώ­ρη­ση του γερ­μα­νι­κού κα­το­χι­κού στρα­τού από την Κρήτη και τη στάση των Βρε­τα­νών: «Οι Άγ­γλοι αφή­νουν συ­νει­δη­τά άθι­κτους τους αν­θρώ­πους μας, παίρ­νο­ντας υπόψη μια επερ­χό­με­νη, που είναι και προς το αγ­γλι­κό συμ­φέ­ρον, χρη­σι­μο­ποί­η­ση κατά των μπολ­σε­βί­κων».

1944 Τμή­μα­τα του 16ου Συ­ντάγ­μα­τος του ΕΛΑΣ και της Εθνι­κής Πο­λι­το­φυ­λα­κής απε­λευ­θε­ρώ­νουν τη Νά­ου­σα.

1945 Ο Βί­ντ­κουν Κουί­σλινγκ, επι­κε­φα­λής της κα­το­χι­κής κυ­βέρ­νη­σης της Νορ­βη­γί­ας, κρί­νε­ται ένο­χος προ­δο­σί­ας και κα­τα­δι­κά­ζε­ται σε θά­να­το. Το όνομά του έγινε συ­νώ­νυ­μο της προ­δο­σί­ας.

1945 Πε­νή­ντα χι­λιά­δες ερ­γά­τες απερ­γούν σε Αθήνα και Πει­ραιά με αί­τη­μα την αύ­ξη­ση των με­ρο­κά­μα­των, τη χο­ρή­γη­ση τρο­φί­μων, την απο­μά­κρυν­ση των διο­ρι­σμέ­νων ερ­γα­το­πα­τέ­ρων (Μακρή, κλπ.), κ.α. Η κυ­βέρ­νη­ση απα­ντά εντεί­νο­ντας τις διώ­ξεις. Εκα­το­ντά­δες ερ­γά­τες συλ­λαμ­βά­νο­νται.

1953 Ισχυ­ρό­τα­τοι σει­σμοί πλήτ­τουν την Κύπρο. Κα­τα­στρέ­φε­ται η Πάφος, με 63 νε­κρούς, 200 τραυ­μα­τί­ες και 4.000 άστε­γους. Πολλά σπί­τια κα­ταρ­ρέ­ουν σε 158 χωριά.

1960 Ο θρυ­λι­κός Αι­θί­ο­πας μα­ρα­θω­νο­δρό­μος Αμπέ­μπε Μπι­κί­λα κερ­δί­ζει το χρυσό με­τάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ρώμης, τρέ­χο­ντας ξυ­πό­λη­τος.

1972 Ο Πέ­τρος Γα­λα­κτό­που­λος κερ­δί­ζει αρ­γυ­ρό με­τάλ­λιο στα 74 κιλά της ελ­λη­νο­ρω­μαϊ­κής πάλης στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μο­νά­χου όταν χάνει από τον Τσέχο Βι­τεζ­λάβ Μάχα με 5-2 στα ση­μεία.

1976 Στη Γιου­γκο­σλα­βία, κοντά στο Ζά­γκρεμπ, 176 άν­θρω­ποι χά­νουν τη ζωή τους, όταν συ­γκρού­ο­νται ένα αε­ρο­σκά­φος των Βρε­τα­νι­κών Αε­ρο­γραμ­μών και ένα Yugoslav DC-9.

1976 Πε­θαί­νει ο βρα­βευ­μέ­νος με Όσκαρ Αμε­ρι­κα­νός σε­να­ριο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας Ντάλ­τον Τρά­μπο, ο οποί­ος το 1947 αρ­νή­θη­κε να κα­τα­θέ­σει στην Επι­τρο­πή Αντι – Αμε­ρι­κα­νι­κών Δρα­στη­ριο­τή­των σχε­τι­κά με την «κομ­μου­νι­στι­κή διείσ­δυ­ση» στον κι­νη­μα­το­γρά­φο και ως εκ τού­του μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επι­τρο­πής.

1977 Ο Τυ­νή­σιος φο­νιάς Χα­μι­ντά Τζα­ντου­μπί είναι ο τε­λευ­ταί­ος κα­τά­δι­κος που εκτε­λεί­ται με γκι­λο­τί­να στη Γαλ­λία.

1980 Η Λιβύη και η Συρία ανα­κοι­νώ­νουν ότι είναι “ενο­ποι­η­μέ­νο κρά­τος” και κα­λούν κι άλλες αρα­βι­κές χώρες να ενω­θούν μαζί τους.

1981 Στην Ελ­λά­δα, εγκαι­νιά­ζε­ται η νέα πε­ρι­φε­ρεια­κή οδός Αλί­μου-Κα­ρέα- Κα­τε­χά­κη.

1981  Μετά από 40 χρό­νια “προ­σφυ­γιάς” η Γκου­έρ­νι­κα, ο φη­μι­σμέ­νος πί­να­κας του Ισπα­νού ζω­γρά­φου Πά­μπλο Πι­κά­σο, επι­στρέ­φει στην Ισπα­νία. Ο Πι­κά­σο ζω­γρά­φι­σε τη “Guernica” το 1937, ως αντί­δρα­ση στη γερ­μα­νι­κή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση κατά της ομώ­νυ­μης πόλης κατά τη διάρ­κεια του Ισπα­νι­κού Εμ­φυ­λί­ου Πο­λέ­μου.

2002 Η Ελ­βε­τία γί­νε­ται μέλος των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

2005 Πέ­θα­νε ο Κώ­στας Κάπ­πος, ξε­χω­ρι­στή προ­σω­πι­κό­τη­τα του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα το 1764 πέθανε ο Πρώσσος μαθηματικός, Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ενός από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών.