ΓΔ: 1397.6 0.00% Τζίρος: 62.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:30 DATA
Από αριστερά: Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Κώστας Σερέζης, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Θανάσης Διαμαντόπουλος

Παρουσίαση του βιβλίου «Ακατάλληλο για Στρουθοκάμηλους»

Η δομή και το περιεχόμενό του βιβλίου αυτού αποτελούσε ταυτόχρονα ένα δώρο αναγνώρισης και τιμής από τον Θανάση Παπανδρόπουλο προς τον επί 30ετία διευθυντή του ιστορικού «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Tρίτης 21 Ιανουαρίου 2020, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, η παρουσίαση του βιβλίου «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους: Ο Γιάννης Μαρίνος για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας» του Αθανάσιου-Γεωργίου Χ. Παπανδρόπουλου από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing που διοργάνωσαν και την παρουσίαση μαζί με το Hellenic American College / Hellenic American University.

Την παρουσίαση συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου economia, Aντώνης Παπαγιαννίδης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος, η διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting, Μιράντα Ξαφά, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, ο πρώην πρύτανης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, ο πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τίμος Χριστοδούλου και οι επιχειρηματίες Γεώργιος Τσάτσος και Γιώργος Δαλακούρας. 

Η δομή και το περιεχόμενό του βιβλίου αυτού αποτελούσε ταυτόχρονα ένα δώρο αναγνώρισης και τιμής από τον Θανάση Παπανδρόπουλο προς τον επί 30ετία διευθυντή του ιστορικού «Οικονομικού Ταχυδρόμου», αλλά και διάσωσης σε οργανωμένη/κωδικοποιημένη μορφή των πιο χαρακτηριστικών αρθρογραφικών παρεμβάσεων του Γ. Μαρίνου. Παρεμβάσεων που, στις δεκαετίες του 70 και του΄80, είχαν οδηγήσει σε πολλούς τομείς τη δημόσια συζήτηση.
 
Όπως ανέδειξε η πεντάδα των παρουσιαστών του εγχειρήματος Παπανδρόπουλου, έχει μια μοναδικότητα η επιλογή τού να έρχεται κανείς και – «σβήνοντας» την προοπτική του συμβολή, αν και διατηρώντας την αναλυτική του ματιά – να δίνει τον λόγο στα κείμενα ενός άλλου. Αναδεικνύοντας, έτσι, την συνεκτικότητα και την λειτουργία της σκέψης του. Όχι όμως απλώς με την συλλογή και ανάδειξη κειμένων, αλλά με το χτίσιμο μιας συγκροτημένης εικόνας, εντέλει μιας κοσμαντίληψης σε μια στιγμή στον χρόνο της δημόσιας ζωής. Αν ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, ως πανεπιστημιακός/πολιτικός επιστήμονας αλλά και συνεργάτης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» στάθηκε στις προσεγγίσεις του Γ. Μαρίνου στα δημόσια πράγματα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Παιδείας που πάντα συγκινούσαν τον Γ. Μαρίνο, ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ο άλλοτε πρόεδρος του ΕΣΙΠ (Εθνικού Συμβουλίου για την Ιδιωτική Πρωτοβουλία), ανέδειξε την σταθερή συμπαράταξη του Γ. Μαρίνου με τις προτεραιότητες του ιδιωτικού τομέα.
 
Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΕΔΕ, έδωσε έμφαση στο πώς τα παιδικά βιώματα και οι οικογενειακές αξίες διαμόρφωσαν το μετέπειτα αξιακό σύστημα του Γ. Μαρίνου, ενώ ο Κώστας Σερέζης, δημοσιογράφος και με Κυπριακή κατάθεση, έδωσε στιγμιότυπα
χαρακτηριστικά της πορείας του, του στίγματος ζωής του.
 
Στην συγκινησιακά φορτισμένη τοποθέτησή του, ο Θανάσης Παπανδρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις χαμένες ευκαιρίες εκσυγχρονισμού της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, στις οποίες είχε σταθερά στρατευθεί ο Γ. Μαρίνος και η πορεία του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» στα χρόνια του – αλλά και στην ανάγκη να εξασφαλισθεί ένα μέτρο συναίνεσης, που σταθερά λείπει. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο/πόσες φορές η γραφίδα Μαρίνου και το συνολικό σχήμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» είχε δει και επισημάνει τα επερχόμενα της Ελληνικής οικονομίας – που κατέληξαν στην χρεοκοπία του 2010.

Στη δική του καταληκτική παρέμβαση ο Γιάννης Μαρίνος αφοπλιστικά όσο και έντονα, σημείωσε ότι όλη αυτή προσπάθεια κατέληξε να έχει αποτύχει. Αν μη τι άλλο γιατί ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» έκλεισε, στα μέσα της δεκαετίας του΄90, αλλά και διότι πολλές από τις απαιτούμενες θέσεις του σταθερά μένουν ανεφάρμοστες. Όπως, άλλωστε, «εκτός» έμειναν και όσοι πολιτικά προώθησαν σημαντικές, επαινούμενες τομές, όπως οι Στέφανος Μάνος, Σταύρος Μπένος, Σάκης Πεπονής, Αλέκος Παπαδόπουλος.

Μια ευγενή αντίκρουση έκανε η – εκδότρια των Εκδόσεων economia –  Αλεξάνδρα Βοβολίνη, η οποία «υποδεχόμενη» την παράδοση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» (που ήταν ο πάγιος ανταγωνιστής της «Βιομηχανικής Επιθεώρησης», η οποία σήμερα συνεχίζει ως «Οικονομική επιθεώρηση») έχει αφήσει πίσω ένα ολόκληρο σύστημα αξιών και προτεραιοτήτων που ενσωματώθηκαν στην δημόσια συζήτηση- αλλά και, σταδιακά, στις πολιτικές επιλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το βιβλίο που δίνει το έναυσμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Το βιβλίο «Ιστορίες από την πατρίδα» μία συρραφή παραμυθιών από το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ελλάδα που γεννήθηκε στα εργαστήρια της IRC Hellas, έρχεται να μας μάθει πως ενώνει η μαγεία των παραμυθιών.
piriniki_energeia_OMEGA
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα: Η άγνωστη ιστορία και το παρασκήνιο

Το βιβλίο του Αχ. Χεκίμογλου, «Ατομική Εποχή: Πυρηνική Ενέργεια, αντιδραστήρες και ουράνιο στην Ελλάδα του 20ου αιώνα» παρουσιάζεται τη Δευτέρα. Για πρώτη φορά ανοίγει τους φακέλους της πυρηνικές ενέργειας στη χώρα μας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Δενδρινού, «Σπασμένες Γραμμές»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ενύπνιο. Πρόκειται για την πρώτη λογοτεχνική εμφάνισή του ενώ παλαιότερα διηγήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις.