ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κέντρο Πάτρας αεροφωτογραφία
Φώτο: Shutterstock

Κέντρου Μελέτης για το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών στην Πάτρα

Με την ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2025, δύο στοιχεία, το πατρινό καρναβάλι και ο Καραγκιόζης, με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και ισχυρό φορτίο υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος.

Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Κόμβος εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και την Δημιουργική Βιομηχανία» υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας - Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, η σύμβαση αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Μελέτης για το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας, το οποίο με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ και του Δήμου, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 4.799.700 ευρώ.
 
Με την ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2025, δύο στοιχεία, το πατρινό καρναβάλι και ο Καραγκιόζης, με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και ισχυρό φορτίο υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος, θα αποτελέσουν το αντικείμενο του Κέντρου Μελέτης για το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών. Το πατρινό καρναβάλι, με μακρά παράδοση, αποτελεί τη μεγαλύτερη και την παλαιότερη καρναβαλική εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες, διεθνώς. Για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί σημαντικότατο αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο.
 
Τόσο το Καρναβάλι, όσο και ο Καραγκιόζης αποτελούν πολιτιστικά αγαθά με σπουδαία παράδοση στη χώρα, ενώ η έρευνα και η μελέτη τους, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των απασχολούμενων δημιουργικά με αυτά, μέσω των εργαστηρίων του νέου κόμβου, θα αποτελέσει πόλο έλξης για δημιουργούς, εντός και εκτός Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ώσμωση σημαντικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη πολιτιστικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ολοκληρώθηκε η παράδοση της φωτογραφικής συλλογής Καισαριανής

Η συλλογή φωτογραφιών των εκτελεσμένων στην Καισαριανή, με 262 φωτογραφίες, 16 έγγραφα και 4 χαρτονομίσματα, μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΠΟ και της πρεσβείας στο Βέλγιο.
Ακρόπολη Λίνδου Ρόδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δώδεκα νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγράφει 12 νέα στοιχεία και μια Καλή Πρακτική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαφύλαξης και διατήρησης της ζωντανής παράδοσης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Ηράκλειο αεροφωτογραφία λιμανιού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη επιτροπής ΥΠΠΟ για ανάδειξη Ενετικής Οχύρωσης Ηρακλείου

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προστασία και ανάδειξη της ενετικής οχύρωσης και των νεωρίων Ηρακλείου, με προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ και δεκαετή διάρκεια.
Μπούρτζι Ναυπλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Παπαντωνίου, ιδρύτρια του ΠΛΙ

Απεβίωσε στα 90 της χρόνια η Ιωάννα Παπαντωνίου, σπουδαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος και ιδρύτρια του ΠΛΙ. Αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφήνοντας πλούσιο έργο και συλλογές που τιμήθηκαν διεθνώς.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδρύεται Κρατική Σχολή Κινηματογράφου - Οπτικοακουστικών, έτοιμες οι μελέτες

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την Κρατική Σχολή Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώτη δημόσια σχολή του είδους. Η Σχολή ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση σε τεχνικά επαγγέλματα και θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η πλήρης αποκατάσταση του Ηρωδείου, προχωρούν οι μελέτες

Το ΥΠΠΟ ανέθεσε στο ΕΜΠ διεπιστημονικές μελέτες για ολική αποκατάσταση του Ηρωδείου, με στόχο τη δομική ενίσχυση, προστασία και λειτουργική αναβάθμισή του για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα έργα θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.