ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη για καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας

Καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται από τη διάρκεια που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας με ερευνητές να σημειώνουν πως αν η αύξησή της 1,5 βαθμών Κελσίου διαρκέσει 50 ή 60 χρόνια, ο πλανήτης θα ζήσει τα χειρότερα.

Εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί πέραν του 1,5 ° Κελσίου, με άλλα λόγια εάν δεν τηρηθεί ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές που θα είναι «χωρίς επιστροφή» και θα πυροδοτήσουν καταστροφικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, προειδοποιεί μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι τρέχουσες θερμοκρασίες, ήδη σε άνοδο, απειλούν να πυροδοτήσουν πέντε τέτοιες αλλαγές, ιδίως στους παγετώνες της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης, που κρίνουν πάντως ότι δεν είναι ήδη πολύ αργά για να αναληφθεί δράση.

«Για εμένα, αυτό θα άλλαζε το πρόσωπο του κόσμου - κυριολεκτικά, αν τον κοιτάς από το διάστημα», με την άνοδο του επιπέδου των ωκεανών και με την καταστροφή δασών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμ Λέντον, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης που είχε υπογράψει την πρώτη μείζονα δημοσίευση για το ζήτημα το 2008.

Το «σημείο καμπής για το κλίμα» είναι «το κρίσιμο όριο πέρα από το οποίο ένα (κλιματικό) σύστημα αναδιοργανώνεται, συχνά βίαια και με αμετάκλητο τρόπο», βάσει του ορισμού της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Πρόκειται για φαινόμενα που πυροδοτούν, με ανεξάρτητο κι αναπόδραστο τρόπο, αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αν και οι αρχικές αναλύσεις εκτιμούσαν πως το όριο για αυτά τα φαινόμενα κυμαινόταν στο φάσμα μεταξύ των 3 και των 5 ° Κελσίου, η πρόοδος στις παρατηρήσεις, στα κλιματολογικά μοντέλα, καθώς και στην ανασύσταση των παλαιοκλιματικών συνθηκών, μείωσαν δραστικά τον υπολογισμό.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Science αποτελεί σύνθεση 200 και πλέον επιστημονικών δημοσιεύσεων. Διεξήχθη για να προβλεφθούν με περισσότερη ακρίβεια τα όρια αυτών των «σημείων καμπής». Οι συγγραφείς αναφέρονται σε εννιά μείζονα «σημεία καμπής» σε πλανητικό επίπεδο και επτά σε περιφερειακό επίπεδο, συνολικά 16.

Ανάμεσά τους, πέντε μπορεί να πυροδοτηθούν ακόμη και με τις σημερινές θερμοκρασίες, που έχουν αυξηθεί κατά 1,2 ° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή: το λιώσιμο της κάλυψης πάγου στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, η απότομη τήξη του περμαφρόστ, η διακοπή του φαινομένου της μεταφοράς θερμότητας στη θάλασσα του Λαμπραντόρ και η εξάλειψη των κοραλλιογενών φραγμάτων.

Αν η αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει τον 1,5 ° Κελσίου άλλα τέσσερα σημεία θα περάσουν από την κατηγορία «ενδεχόμενα» σε αυτή των «πιθανών» και άλλα πέντε θα γίνουν επίσης «πιθανά», σύμφωνα με τη μελέτη.

Ανυπολόγιστες καταστροφές από το λιώσιμο των πάγων

Για τα στρώματα πάγου στη δυτική Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, το ξεπέρασμα του σημείου καμπής, εκτιμούν οι επιστήμονες, θα προκαλέσει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 10 μέτρα, αν και μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Τιμ Λέντον του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ.

Αν και η καταστροφή των κοραλλιογενών φραγμάτων έχει ήδη αρχίσει, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να την κάνει οριστική, πλήττοντας 500 εκατ. ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά.

Στη θάλασσα του Λαμπραντόρ, το φαινόμενο της μεταφοράς θερμότητας, που οδηγεί θερμό αέρα στην Ευρώπη, μπορεί να ανατραπεί, κάτι που θα σημάνει πολύ πιο βαρείς χειμώνες στη Γηραιά Ήπειρο, όπως κατά τη λεγόμενη μικρή εποχή των παγετώνων (αρχές 14ου-μέσα 19ου αιώνα).

Αν επιταχυνθεί η τήξη του περμαφρόστ, θα εκλυθούν τεράστιες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα αλλάξουν δραματικά τα τοπία στη Ρωσία, στον Καναδά, στη Σκανδιναβία.

Με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου, ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια ρεύματα του Ατλαντικού (το Atlantic Meridional Overturning Circulation, ή AMOC ) θα διαταραχθεί και αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2° Κελσίου, το ίδιο θα συμβεί με τους μουσώνες στη δυτική Αφρική, στο Σαχέλ και στο δάσος του Αμαζονίου, που μπορεί κατά συνέπεια να μεταμορφωθεί σε σαβάνα.

Αυτές οι καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται από τη διάρκεια που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με άλλον έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον Ντέιβιντ Άρμστρονγκ Μακέι: αν η αύξησή της 1,5 ° Κελσίου διαρκέσει 50 ή 60 χρόνια, ο πλανήτης θα ζήσει τα χειρότερα.

Όμως αυτά τα «σημεία καμπής» δεν επηρεάζουν αφ’ εαυτών την αύξηση της θερμοκρασίας, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η ανθρωπότητα μπορεί ακόμη να περιορίσει τις ζημιές. Ωστόσο παραμένει απαραίτητο «να μειώσουμε τις εκπομπές» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «το συντομότερο δυνατό», επέμεινε ο επιστήμονας.

Ο κ. Λέντον, από τους γνωστότερους ειδικούς για την κλιματική αλλαγή διεθνώς, θέλει να πιστεύει ότι η ιδέα του «σημείου καμπής» μπορεί να μεταφραστεί επίσης, θετικά σε αυτή την περίπτωση, και στον αγώνα εναντίον της κλιματικής κρίσης: μιλά για «σημείο κοινωνιολογικής καμπής», που θα ενθαρρύνει το πέρασμα στη δράση.

«Αυτό μου επιτρέπει να σηκώνομαι από το κρεβάτι το πρωί (...). Μπορούμε να αλλάξουμε, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον τρόπο ζωής μας; Βλέποντάς το συστημικά, αυτή η ιδέα, του σημείου καμπής, μάς προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκδηλώθηκε νέα φωτιά δυτικά της Μαδρίτης

Νέα φωτιά ξέσπασε δυτικά της Μαδρίτης, με εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Οι αρχές συνέστησαν σε 3.500 κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και προχώρησαν σε εκκενώσεις περιμετρικά της πόλης.
Ελβετικές Άλπεις καθρέφτισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Ιστορικά χαμηλή η στάθμη της λίμνης Ζυρίχης από το 1951

Η στάθμη της λίμνης της Ζυρίχης έπεσε σε ιστορικό χαμηλό 75 ετών, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, χαμηλών βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Περιβάλλοντος της Ελβετίας.
Σημαία Νέας Ζηλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουέλινγκτον: Νόμος προστατεύει επιχειρήσεις από δίκες για το κλίμα

Η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε νομοσχέδιο που εμποδίζει αστικές αγωγές κατά επιχειρήσεων για περιβαλλοντική βλάβη, με 67 ψήφους υπέρ και 53 κατά, απαντώντας σε προσφυγή Μαορί ακτιβιστή κατά έξι εταιρειών.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλής στάθμης στους δύο μεγαλύτερους ταμιευτήρες λόγω ξηρασίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες λίμνες ταμιευτήρες των ΗΠΑ λόγω ξηρασίας, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στον ποταμό Κολοράντο που υδροδοτεί 40 εκατ. ανθρώπους και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάγκη για μικτά δάση λόγω της επέκτασης πυρκαγιών σε υγρές περιοχές

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας καλεί για άμεση στροφή σε μικτά δάση, αντί για μονοκαλλιέργειες κωνοφόρων, ως απάντηση στις αυξανόμενες πυρκαγιές σε Γερμανία και Βέλγιο.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Φωτιά έκαψε 16.500 στρέμματα στο μεγαλύτερο ορεινό πάρκο

Στάχτη έγιναν τουλάχιστον 16.500 στρέμματα στο μεγαλύτερο ορεινό πάρκο του Βελγίου, στην ανατολική Λιέγη, από πυρκαγιά που ξέσπασε στη Φάν. Στην κατάσβεση συμμετέχουν δυνάμεις από ΕΕ, με αεροσκάφη και ελικόπτερα.