ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πηγή: Μουσείο Υδροκίνησης (credit Γιάννης Γεωργίου)

Πώς η δύναμη του νερού δίνει ζωή στο Ανθοχώρι Μετσόβου

Το Μουσείο Υροκίνησης Ανθοχωρίου Μετσόβου είναι μοναδικό στην Ήπειρο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Απλώνεται σε έκταση που καλύπτει 8 στρέμματα.

Δύο νέοι άνθρωποι, ο Γιάννης Γεωργίου και αδελφός του Γιώργος, είδαν το μέλλον τους, μέσα από την παράδοση του τόπου τους, μέσα από τα «παραμύθια» των παππούδων τους, για τις νεροτριβές και τα μαντάνια, στοιχεία της ζωής άλλοτε, του κάθε χωριού.

«Παραμύθια», που πάντα θυμούνται και θέλησαν να τα βιώσουν, για να κτίσουν το δικό τους αύριο και την προοπτική για την ζωή τους. Έφυγαν από την πόλη των Ιωαννίνων όπου μεγάλωσαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό τους, το Ανθοχώρι Μετσόβου.

Η πόρτα της μόνιμης εγκατάστασης στο χωριό των γονιών τους άνοιξε για αυτούς όταν το 2018 με την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν «τα μνημεία» Υδροκίνησης Ανθοχωρίου .Τότε, δημιουργήθηκε ένα «ζωντανό» Μουσείο.

Η «δύναμη του νερού», έδωσε επί αιώνες «δύναμη» στη δυσχερή καθημερινότητα των Ηπειρωτών, οι οποίοι ζούσαν στον τόπο μέσα και πίσω από τα βουνά. Στους νερόμυλους άλεθαν τα δημητριακά, στα μαντάνια και τις νεροτριβές έπλεναν ρούχα και χαλιά, με τα νεροπρίονα έκοβαν τους κορμούς των δένδρων. Τα χρόνια πέρασαν, οι άνθρωποι του τότε και η προβιομηχανική εποχή, έγιναν παρελθόν Όμως, τα έργα τους έμειναν ως παρακαταθήκη και για τους νεότερους.

Το Μουσείο Υροκίνησης Ανθοχωρίου Μετσόβου είναι μοναδικό στην Ήπειρο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Απλώνεται σε έκταση που καλύπτει 8 στρέμματα.

Τα νερά της πηγής Βερλίγκα, η οποία βρίσκεται στο όρος Λάκμος, δίνουν κίνηση στη νεροτριβή, στο μύλο και το μαντάνι . Το συγκρότημα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Γεωργίου χρονολογείται στο τέλος του 17 αιώνα. Το έχτισαν με πέτρα και ξύλο Μετσοβίτες με μαστοριά.

Περιμετρικά του παραδοσιακού οικήματος, γεφυρώνουν το δύσβατο του εδάφους οι άλλοτε «δρόμοι εμπορίου». Πρόκειται για 5 πέτρινα γεφύρια, τα οποία, συντηρηθήκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τις οδηγίες και την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Τα δύο αδέλφια τονίζουν, πως η προσπάθεια τους, αποτελεί ένα στοίχημα και μία πρόκληση , να «αναπνεύσει» και πάλι η προβιομηχανική εποχή στο Ανθοχώρι του 21ου αιώνα της τεχνολογίας, ως μία εναλλακτική πρόταση, στα μονοπάτια της ιστορικής μνήμης και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ήδη, οι κάτοικοι από τα χωριά του Δήμου Μετσόβου, αλέθουν στον μύλο και πλένουν στην νεροτριβή. Για να τους διευκολύνουν μάλιστα, πηγαίνουν οι ίδιοι με ένα φορτηγάκι για όλες τις παραγγελίες. Παράλληλα, το εγχείρημα θεωρούν πως έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα για τον τόπο τους. Να βοηθήσει και την οικονομία του, μέσω της εκμετάλλευσης του χώρου ως τουριστικού αξιοθέατου.

«Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκμετάλλευσης της υδάτινης ενέργειας. Είναι μνημείο της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε άλλοτε, για να καλύψει τις αναγκαίες των ανθρώπων για τη διατροφή και την ένδυση. Σε αυτή την βάση κτίζουμε το αύριο», τονίζει με αισιοδοξία για το μέλλον ο Γιάννης και προσθέτει: «Στο συγκρότημα, λειτουργεί επίσης, χώρος εστίασης προσφέροντας στους επισκέπτες καφέ, φαγητό παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής». Μάλιστα επισημαίνουν, πως είναι ένας χώρος αξιόλογος και για εκπαιδευτικές εκδρομές, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τη δυναμική και την αξία της υδροκίνησης.

Η ζωή στο Ανθοχώρι για τους δύο νέους, άνοιξε και νέα μονοπάτια. Παράλληλα με τη νεροτριβή και τον νερόμυλο, επέκτειναν τις δραστηριότητες τους, σε καλλιέργειες αρωματικών φυτών, τσάι του βουνού και ρίγανη.

Το Ανθοχώρι βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την γραφική κωμόπολη του Μετσόβου, σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στους πρόποδες του Λάκμου, στην καρδιά της Πίνδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Βραζιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αρμονική συνύπαρξη λαών με τη ματιά του Βραζιλιάνου πρέσβη στην Αθήνα

Ο πρέσβης της Βραζιλίας Paulo Roberto Caminha de Castilhos França τόνισε τη δύναμη της πολιτιστικής ανταλλαγής στη φιλία των λαών, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας που στοχεύει στην αφύπνιση και την ευθύνη προς τον πλανήτη.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σχέδια για μετατροπή βομβαρδισμένου πανεπιστημίου σε μουσείο πολέμου

Οι ιρανικές αρχές θα μετατρέψουν το βομβαρδισμένο πανεπιστήμιο στην Ισφαχάν σε μουσείο πολέμου, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. Νέο κτίριο για το πανεπιστήμιο θα ανεγερθεί αλλού.
Πίνακας Ζωγραφικής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου: «Λαμπρό τοπίο του χρώματος»

Η Kourd Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου, «Λαμπρό τοπίο του χρώματος», με ζωγραφικά τοπία όπου κυριαρχεί η δύναμη του χρώματος. Στις 6 Μαΐου τα εγκαίνια.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δημάρχου Θεσσαλονίκης με πρέσβη Αρμενίας για ενίσχυση σχέσεων

Κεντρικό θέμα στη συνάντηση του δημάρχου Αγγελούδη με τον πρέσβη της Αρμενίας ήταν η ενίσχυση σχέσεων και δράσεων στον πολιτισμό και τουρισμό, ενόψει εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τα 35 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.
Πλήθος σε συναυλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη με συναυλία στη Δίβρη Ηλείας

Στις 2 Μαΐου στη Δίβρη Ηλείας ο Βασίλης Λέκκας δίνει συναυλία αφιερωμένη στον Αλέκο Παναγούλη, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του. Προηγείται ημερίδα με ομιλίες για τη ζωή και δράση του από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς.