ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
oceans-thalasses-periballon
Φώτο: Shutterstock

Με περιβαλλοντική καταστροφή απειλούνται οι ωκεανοί του πλανήτη

Με κίνδυνο εξαφάνισης απειλούνται 24 από 31 είδη καρχαριών και σαλαχιών με τους πληθυσμούς τους να έχουν μειωθεί κατά 71% τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο αριθμός των καρχαριών και των σαλαχιών στους ωκεανούς του πλανήτη έχει μειωθεί κατά 71% από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των ωκεάνιων ειδών, ιδίως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, απειλούνται -πλέον- με εξαφάνιση, έναντι μόνο του ενός τρίτου το 1980, κυρίως εξαιτίας της αλιείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νέιθαν Πακουρό του καναδικού Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», προχώρησαν σε εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς 18 ειδών καρχαριών και σαλαχιών, καθώς και για τον κίνδυνο εξαφάνισης 31 ειδών. Εκτιμούν ότι 24 από τα 31 είδη απειλούνται, ενώ τρία είδη καρχαριών (μεταξύ των οποίων ο μεγάλος σφυροκέφαλος) έχουν μειωθεί πια τόσο πολύ, που βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση για εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι εστίασαν στους καρχαρίες και τα σαλάχια που ζουν περισσότερο στις ανοιχτές θάλασσες παρά στα παράκτια ύδατα, αποδίδουν τη σταδιακή μείωση των πληθυσμών στις ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις που δέχονται από την αλιεία και οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 18 φορές από το 1970 έως σήμερα.

Γι' αυτό, τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης πριν καταρρεύσουν πλήρως οι αριθμοί των καρχαριών και σαλαχιών. Ιδίως εισηγούνται στις κυβερνήσεις να θέσουν όρια στην αλίευσή τους, ώστε να δώσουν χρόνο για να αυξηθούν οι αριθμοί τους μέσω αναπαραγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ESG

Η χρήση πράσινου αλουμινίου μειώνει εκπομπές αντίστοιχες 900.000 οχημάτων

Η μετάβαση σε πράσινο αλουμίνιο μπορεί να μειώσει εκπομπές CO₂ όσο 900.000 οχήματα, ενώ το κόστος έως το 2040 εκτιμάται σε μόλις 25 ευρώ ανά αυτοκίνητο, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή καθαρή τεχνολογία.
Επιχειρηματίας σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και σύμμαχος Ευρώπης και ΗΠΑ

Ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου και αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με έμφαση στο LNG και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: Απορρίπτει τουρκική πρόταση για συνδιοργάνωση της συνόδου για κλίμα

Ο Άντονι Αλμπανέζι απορρίπτει την πρόταση της Τουρκίας για συνδιοργάνωση της επόμενης παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα, επιμένοντας ότι η διοργάνωση πρέπει να γίνει στην Αδελαΐδα.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστραλία λέει όχι στη συνδιοργάνωση COP με την Τουρκία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι απέρριψε τη συνδιοργάνωση της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα με την Τουρκία, επιμένοντας να γίνει στην Αδελαΐδα. Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, υπάρχει κίνδυνος απόρριψης και των δύο υποψηφιοτήτων.
λιμάνι με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: Σημαντική αύξηση εμπορίου πυρηνικών υλικών Γαλλίας-Ρωσίας

Η Greenpeace καταγγέλλει αυξημένες εξαγωγές πυρηνικών υλικών από Γαλλία προς Ρωσία εν μέσω πολέμου, καταγράφοντας φόρτωση επανεπεξεργασμένου ουρανίου με προορισμό τη Ρωσία στο λιμάνι Δουνκέρκης σε πλοίο με σημαία Παναμά.