ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παραλία Λαλάρια Σκιάθος
Φώτο: Shutterstock

Σκιάθος: Νέο πρόγραμμα του ΕΜΠ για τα λύματα και την πυρασφάλεια

Η Σκιάθος εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NURISH, που συντονίζει το ΕΜΠ, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε λειψυδρία, πυρκαγιές και πλημμύρες, μέσω καινοτόμων λύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης σε μικρές κοινότητες.

Η Σκιάθος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon Europe) και συντονίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας). Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η λειψυδρία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «NURISH», υλοποιείται με τη συμμετοχή του Δήμου Σκιάθου, της ΔΕΥΑ Σκιάθου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της περιβαλλοντικής εταιρείας HYDRASPIS. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε αγροτικές και μικρές αστικές κοινότητες, μέσα από λύσεις βασισμένες στη φύση. Το έργο υποστηρίζει το όραμα της ΕΕ για ισχυρές, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές έως το 2040, συμβάλλοντας στην καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη γεωργία.

Η Σκιάθος ως κόμβος ανθεκτικότητας

Η Σκιάθος θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς κόμβους ανθεκτικότητας στην Ευρώπη, μαζί με περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και την Κύπρο. Οι παρεμβάσεις του ΕΜΠ αφορούν την περιβαλλοντικά ορθή επεξεργασία αστικών λυμάτων και τη συλλογή όμβριων υδάτων για χρήση σε πυρασφάλεια και αγροτική άρδευση.

Το ερευνητικό έργο αναπτύσσεται σε δύο άξονες: την πυρασφάλεια και τη διαχείριση νερού για πυρόσβεση, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του νησιού. Ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και συντονιστής του έργου, Συμεών Μαλαμής, εξηγεί ότι το έργο περιλαμβάνει τρεις κύριες παρεμβάσεις: διαχείριση λυμάτων, διοχέτευση μέρους της απορροής ρεμάτων για πυρασφάλεια και αξιοποίηση πλημμυρικών απορροών για αποθήκευση νερού.

Καινοτόμες τεχνολογίες βασισμένες στη φύση

Σύμφωνα με τον κ. Μαλαμή, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή φυσικού συστήματος διοχέτευσης νερού για πυρασφάλεια μέσω της τεχνολογίας των περατών τάφρων. Όπως εξηγεί, το νερό οδηγείται σε στραγγιστικά κανάλια, αποθηκεύεται σε δεξαμενές και αξιοποιείται για πυρόσβεση ή άρδευση, πληρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας.

Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα σύστημα καθαρισμού αστικών λυμάτων που συνδυάζει τεχνητούς υγροβιότοπους και φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας ένα ενεργειακά αυτόνομο μοντέλο επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού. Οι λύσεις αυτές, γνωστές ως nature-based solutions (NBS), εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία σε περιοχές όπως η Άντισσα στη Δυτική Λέσβο.

Τοπική διάσταση και περιβαλλοντική προτεραιότητα

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θεόδωρος Τζούμας, υπογραμμίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των πόρων αποτελούν βασική προτεραιότητα για το νησί. «Η Σκιάθος είναι ένα νησί που η φύση κυριαρχεί παντού… τα 2/3 της είναι χαρακτηρισμένα ως αισθητικό δάσος», σημειώνει, προσθέτοντας πως το έργο θα υλοποιηθεί στις περιοχές Κουκουναριές και Στήλες στην Ασέληνο.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέσα από το πρόγραμμα θα αποκτηθεί πολύτιμη τεχνογνωσία, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Παράλληλα, αναφέρεται σε δράσεις που ήδη υλοποιούνται, όπως το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων του ΕΚΠΑ υπό τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και το πρόγραμμα του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής και του ΕΛΙΑΜΕΠ για την ανθεκτικότητα του δήμου στην κλιματική κρίση.

Χρονοδιάγραμμα και προοπτικές

Όπως αναφέρει ο κ. Μαλαμής, ο πλήρης σχεδιασμός των λύσεων του προγράμματος «NURISH» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η υλοποίηση των έργων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2027. Ο στόχος είναι οι καινοτόμες αυτές εφαρμογές να γίνουν μέρος της συνείδησης των πολιτών και να αποτελέσουν πρότυπο για άλλες περιοχές της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πυρκαγία, φωτία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη, Κάρπαθο και Κάσο

Σε κατάσταση «Red Code» τίθενται Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Κάρπαθος και Κάσος λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Ενισχύονται τα μέτρα ετοιμότητας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών.
λιμάνι Θεσσαλονίκης αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 336 κιλά σκουπίδια και 2 πατίνια ανέσυραν εθελοντές από τον Θερμαϊκό

Στη δράση καθαρισμού του Greek Eco Project στον Θερμαϊκό, 10 εθελοντές μάζεψαν 366 κιλά απορριμμάτων και δύο πατίνια, χρησιμοποιώντας μαγνήτες και απόχες σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. Ήταν η πέμπτη τέτοια δράση από τον Μάρτιο.
Μανώλης Γραφάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Γραφάκος: Επόμενη πρόκληση το «πληρώνω όσο πετάω»

Ο Μ. Γραφάκος, στο 3ο Digital Beach Summit στην Πρέβεζα, υπογράμμισε πώς η τεχνολογία και η κυκλική οικονομία συμβάλουν σε καλύτερη διαχείριση αποβλήτων και ενισχύουν την καθημερινότητα και το περιβάλλον προς ένα πιο δίκαιο μοντέλο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαράντα πυρκαγιές σε αγροτικές και δασικές περιοχές το τελευταίο 24ωρο

Στις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές στη χώρα, οι 23 τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, ενώ 4 ακόμη αντιμετωπίζονται. Εξετάζονται τα αίτια και οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.