ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Φώτο: Shutterstock

Βραδιά πανσελήνου στο ΑΜΘ με εκθέσεις, μουσική και ελεύθερη είσοδο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του το βράδυ του Σαββάτου με δωρεάν εκθέσεις, ζωντανή μουσική και μια μοναδική εμπειρία κάτω από το φως της πανσελήνου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) διοργανώνει ένα ξεχωριστό βραδινό δρώμενο, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε μια νοσταλγική διαδρομή στον χρόνο, υπό τη μαγεία της πανσελήνου. 

Το Σάββατο, από τις 20:00 έως και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το μουσείο προσφέρει δωρεάν είσοδο σε δύο από τις μόνιμες εκθέσεις του, μία περιοδική έκθεση και δύο υπαίθριες εκθέσεις.

Ειδικότερα, η έκθεση «Προϊστορική Μακεδονία» ανασύρει στην επιφάνεια τη ζωή στον μακεδονικό χώρο μέχρι και 200.000 χρόνια πριν, μέσα από ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές σε ολόκληρη τη Μακεδονία. 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν μέχρι τις 23:30. Παράλληλα με το ίδιο ωράριο λειτουργεί και η έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και ανεκτίμητων αντικειμένων από τα μακεδονικά νεκροταφεία.

Οι επισκέπτες του ΑΜΘ μπορούν επίσης να ανακαλύψουν τις δύο αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί σαν λαβυρινθώδες σπήλαιο, ενταγμένες στην περιοδική έκθεση «Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως».

 Εκεί εκτίθενται 296 αντικείμενα, από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τα νεότερα χρόνια, συνδέοντας τον επισκέπτη με 30 σπήλαια, βραχοσκεπές και σπηλαιοβάραθρα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας στη βόρεια Ελλάδα.

Στους υπαίθριους χώρους του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα οι εκθέσεις «Μνήμη και... Λίθοι», παρουσιάζοντας κυρίως αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. και η έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», που προσφέρει μια θεματική διαδρομή ανάμεσα σε τάφους και οικίες της αρχαίας πόλης, με ευρήματα από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., περίοδο ακμής στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την περιήγηση, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι στο καφέ «Προσεχώς» του ΑΜΘ, όπου από τις 21:00 το Dimitris Angelakis Jazz Trio, τα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία του Onepointwo και μουσικά σετ από βινύλια με τον Αχιλλέα Μεσάικο θα εμπλουτίσουν την εμπειρία της βραδιάς. Παράλληλα, το πωλητήριο του μουσείου θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 23:30.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες και την επόμενη Πέμπτη, καθώς κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, το ΑΜΘ διευρύνει το ωράριό του έως τις 22:00, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να ζήσει τη μαγεία μιας βραδινής επίσκεψης σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

εκπαιδευτική δράση Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«ΧΟΠΑ Ήρωες 112»: Επιστρέφουν στο ΝΟΗΣΙΣ με τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό

Η βραβευμένη εκπαιδευτική δράση ΧΟΠΑ Ήρωες 112 διοργανώνει δωρεάν διαδραστική παράσταση στο ΝΟΗΣΙΣ, το Σάββατο 21/3/2026, στις 11:00. Θα παρουσιαστεί ο 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Βραβείων ΧΟΠΑ με τον Γιάννη Σερβετά και πολλές εκπλήξεις.
Πύλη Άουσβιτς Μπίρκεναου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρενέ Ρεβάχ ταξιδεύει στο Άουσβιτς στο ντοκιμαντέρ «Πες μου»

Το ντοκιμαντέρ «Tell Me / Πες μου» του Νίκου Μεγγρέλη αποτυπώνει το ταξίδι της Ρενέ Ρεβάχ στην αναζήτηση της οικογενειακής της ιστορίας και φωτίζει με μοναδικό τρόπο το Ολοκαύτωμα, με επίκεντρο την ανθρώπινη μνήμη και την ελευθερία.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Ρεαλιστικός και οριστικός ο σχεδιασμός ανάπλασης ΔΕΘ

Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα ξεκινήσει τέλη 2026 - αρχές 2027 και θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο. Το έργο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και πιο «πράσινο» χαρακτήρα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Κτίριο ΚΘΒΕ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχαιρετισμός ΚΘΒΕ στον Χρήστο Βαλαβανίδη στη Θεσσαλονίκη

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Χρήστο Βαλαβανίδη, έναν πολυδιάστατο καλλιτέχνη που ξεχώρισε με ήθος και ταλέντο σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές, έχοντας συνεργαστεί με εξέχοντες σκηνοθέτες και ηθοποιούς.