Σαν σήμερα το 1922 συγκροτείται το έκτακτο στρατοδικείο, που θα δικάσει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περίφημη “Δίκη των Εξι”. Η σύνθεσή του αποτελείται από τους Αλ. Οθωναίο, ως πρόεδρο και Βούλγαρη, Πεπονή, Ζουρίδη, Γεωργιάδη και Γρηγοριάδη ως μέλη. Το 1933 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν επίσημα τη Σοβιετική Ένωση.
1520 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος ανακαλύπτει το Στενό των 1.000 Παρθένων και καταφέρνει να περάσει από τον πορθμό μεταξύ της Νότιας Αμερικής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το “Στενό του Μαγγελάνου” γίνεται πλέον εφικτό το πέρασμα από το νότιο Ατλαντικό στο νότιο Ειρηνικό.
1774 Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας: Στο Τόντον της Μασαχουσέτης υψώνεται για πρώτη φορά σημαία με τη λέξη Ελευθερία.
1790 Γεννήθηκε ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Αλφόνσος Λαμαρτίνος.
1805 Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ: Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό υπό τις διαταγές του ναύαρχου Οράτιου Νέλσον κατατροπώνει τον γαλλοισπανικό στόλο στις ισπανικές ακτές. Ο Νέλσον, όμως, τραυματίζεται και πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών.
1825 Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη “Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος” το ποίημα του Διονυσίου Σολομού “Ύμνος εις την Ελευθερία”, που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο Εθνικός Ύμνος της χώρας. Το 1823, ο ποιητής σε ηλικία 25 ετών, έγραψε στο λόφο του Στράνη, μέσα σ’ έναν μήνα, όπως λέγεται, το πρώτο πολύστιχο (158 τετράστιχες στροφές) ποίημα στα ελληνικά με τον τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».
1833 Γεννήθηκε ο Σουηδός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία.
1858 Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ “Καν-Καν”.
1879 Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης (διήρκεσε 13½ ώρες προτού σβήσει).
1895 Καταρρέει η Δημοκρατία της Φορμόζας, καθώς εισβάλλουν οι δυνάμεις της Ιαπωνίας.
1907 Γεννήθηκε ο ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.
1912 Ο ελληνικός στρατός Ηπείρου απελευθερώνει την Πρέβεζα και αφοπλίζει την τουρκική φρουρά δυνάμεως 810 ανδρών.
1917 Γεννήθηκε ο Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, Ντίζι Γκιλέσπι, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του ’50 “be-bοp”.
1918 Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του “Βασιλικού Θεάτρου” στην Αθήνα, που θα οδηγήσει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ.
1922 Συγκροτείται το έκτακτο στρατοδικείο, που θα δικάσει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περίφημη “Δίκη των Εξι”. Η σύνθεση του αποτελείται από τους Αλ. Οθωναίο, ως πρόεδρο και Βούλγαρη, Πεπονή, Ζουρίδη, Γεωργιάδη και Γρηγοριάδη ως μέλη.
1929 Σκάνδαλο με το ψωμί ξεσπά στην Ελλάδα, όταν γίνεται γνωστό ότι οι αλευροβιομηχανίες εισάγουν σιτάρι κατώτερης ποιότητας και το πουλούν πανάκριβα ως εκλεκτής ποιότητας.
1931 Οκτωβριανή Εξέγερση στην Κύπρο: Στην Κύπρο ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό. Δύο μέρες μετά, οι βρετανικές αρχές εξαπολύουν σειρά τρομοκρατικών μέτρων και διενεργούν κύμα συλλήψεων, κυρίως κατά των κομμουνιστών: 850 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκωσία, 520 στη Λεμεσό, 980 στην Αμμόχωστο.
1931 Πέθανε ο αυστριακός θεατρικός συγγραφέας, Άρθουρ Σνίτζλερ (Το γαϊτανάκι του έρωτα).
1933 Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν επίσημα τη Σοβιετική Ένωση.
1934 Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία του Κόκκινου Στρατού της Κίνας, ο οποίος κατάφερε να αποφύγει την περικύκλωση από τις αστικές-εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, διανύοντας 12.500 χλμ. σε 370 μέρες.
1948 Στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη επίδειξη αποστολής τηλεομοιοτυπίας, γνωστότερη ως φαξ.
1959 Ανοίγει τις “πύλες” του το περίφημο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη.
1964 Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος δρομέας που κερδίζει 2ο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με 2:12.11.2 (το πρώτο ήταν το 1960), όπου αυτή τη φορά τρέχει με παπούτσια, ενώ 5 εβδομάδες πριν είχε υποβληθεί σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.
1969 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπητ γενιάς και εισηγητής του ομώνυμου όρου.
1969 Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία με συμμετοχή 500.000 ατόμων. Εκτεταμένες συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών σημειώνονται στο Τόκιο.
1972 Αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» που εκτελεί το δρομολόγιο Κέρκυρα – Αθήνα πέφτει στη θάλασσα, έξω από το Ελληνικό. Νεκροί 37 επιβάτες του.
1973 Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής» στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έλιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
1979 Η Ομοσπονδιακή Βουλή εκλέγει τον πρώην δήμαρχο του Βερολίνου, Βίλι Μπραντ, ως τον πρώτο σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1980 Πέθανε ο Χανς Άσπεργκερ, Αυστριακός παιδίατρος. (Σύνδρομο Άσπεργκερ) (Γεν. 18/2/1906)
1980 Επανεντάσσεται η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρηση της το 1974, διαμαρτυρόμενη για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
1981 Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
1984 Πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης, Φρανσουά Τριφό.
1992 Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.
1993 Στο Μπουρούντι, στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν και δολοφονούν τον πρόεδρο, Μαλτσιόρ Νταντάγιε, τερματίζοντας το τρίμηνο πείραμα εκδημοκρατισμού της χώρας.
1994 Εννέα νεκροί, πλημμυρισμένες κατοικίες και μαγαζιά και πρωτοφανείς καταστροφές σε δρόμους και αυτοκίνητα είναι ο τραγικός απολογισμός των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που πλήττουν περιοχές της Αθήνας.