Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου το 1842 ο Αμερικανός εφευρέτης, Σάμιουελ Μορς, ο «πατέρας» του κώδικα Μορς, θέτει σε λειτουργία τον πρώτο τηλέγραφο, και την ίδια μέρα το 1912 ξεσπάει ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, ενώ το 1920 γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Το 1979 η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη.
1469 Παντρεύονται ο Φερδινάνδος της Αραγονίας και η Ισαβέλλα της Καστίλης. Ο γάμος τους ενώνει κάτω από το ίδιο σκήπτρο τα δύο ισχυρά χριστιανικά κράτη και έτσι πραγματοποιείται η ενότητα της Ισπανίας.
1685 Εκδίδεται το Διάταγμα του Φοντενεμπλό: Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’, που έμεινε στην ιστορία ως βασιλιάς-ήλιος, ανακαλεί το Διάταγμα της Νάντης με το οποίο παραχωρούσε θρησκευτική ελευθερία στους Ουγενότους, τους Γάλλους προτεστάντες.
1777 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και δραματουργός Χάινριχ φον Κλάιστ
1808 Το Βέλγιο προσαρτά το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό.
1827 Μετά την απόβασή τους την προηγούμενη μέρα, οι Έλληνες με αρχηγό τον Φαβιέρο ελευθερώνουν όλη τη Χίο, εκτός από το κάστρο, το οποίο θέτουν σε πολιορκία. Αποχώρησαν τον Ιανουάριο του 1828, έπειτα από πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και του Καποδίστρια, καθώς η Χίος δεν θα περιλαμβάνονταν στο ελληνικό κράτος.
1842 Ο Αμερικανός εφευρέτης, Σάμιουελ Μορς, ο «πατέρας» του κώδικα Μορς, θέτει σε λειτουργία τον πρώτο τηλέγραφο.
1843 Στη Χάλκη της Δωδεκανήσου σημειώνεται σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 600 άνθρωποι, να καταρρεύσει ένα ολόκληρο βουνό και να βυθιστούν πλοία.
1859 Γεννήθηκε ο Ανρί Λουί Μπερξόν, Γάλλος φιλόσοφος, από τους ιδρυτές της σχολής του υπαρξισμού, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1927
1860 Τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας. Προχωρούν σε λεηλασίες και σφαγές. Τα γεγονότα αναγκάζουν τον αυτοκράτορα να υπογράψει τη Σύμβαση του Πεκίνου, με την οποία επικυρωνόταν η Συνθήκη του Τιεντσίν.
1871 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
1889 Πεθαίνει ο Ιταλός εφευρέτης Αντόνιο Μέουτσι, θεωρούμενος από πολλούς ως ο «πατέρας» του τηλεφώνου.
1912 Ξεσπάει ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.
1912 Καταλήγουν σε συμφωνία υπογράφοντας συνθήκη ειρήνης στη Λοζάννη η Τουρκία και η Ιταλία, βάσει της οποίας η πρώτη παραχωρεί στην Ιταλία τη Λιβύη, με αντάλλαγμα την απόσυρση της Ιταλίας από το Αιγαίο. Το αντάλλαγμα δε δόθηκε ποτέ.
1912 Το τορπιλοβόλο 11, με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, διέρχεται τη νύχτα το Καραμπουρνού και τορπιλίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό Φετίχ-Ι-Μπουλέντ.
1914 Η Ιταλία απαντάει στην ανακατάληψη της Β. Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό, με την κατάληψη της νήσου Σάσωνος.
1918 Γεννιέται ο πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990-1993.
1920 Γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός
1922 Ιδρύεται το BBC.
1925 Με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.
1927 Γεννήθηκε Τζορτζ Σκοτ, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από την ταινία “Πάτον, ο θρύλος της Νορμανδίας”
1929 Μεγάλο και ισχυρό «κραχ» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1931 Πέθανε ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Αλβα Εντισον, δημιουργός πλέον των χιλίων επαναστατικών εφευρέσεων, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρική λάμπα, ο φωνογράφος και η μηχανή προβολής.
1939 Γεννήθηκε ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, Αμερικανός που θεωρείται επισήμως δολοφόνος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι
1944 Έξι μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπυ.
1976 Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι υπογράφουν ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Κόστισε 6.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκθεμελίωση ολόκληρων πόλεων.
1979 Η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη.
1981 Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της Αριστεράς.
1993 Ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου.