Aξιωματούχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ που προσβλέπουν στο μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την εκδίωξη της Χαμάς έχουν αρχίσει να συζητούν τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εγκατάστασης μιας προσωρινής κυβέρνησης υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη και με τη συμμετοχή αραβικών κυβερνήσεων, δήλωσαν άνθρωποι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από εξελίξεις που δεν έχουν ακόμη ξεδιπλωθεί, μεταξύ των οποίων θα ήταν η επιτυχία σε μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν περιγράφοντας λεπτομερώς τις ιδιωτικές διαβουλεύσεις. Και οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα θα χρειαζόταν την υποστήριξη των αραβικών εθνών σε όλη την περιοχή, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη Γάζα, αλλά έχουν επίσης πει ότι η συνέχιση της κυριαρχίας της Χαμάς είναι απαράδεκτη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στην οποία η ομάδα σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς και πήρε ομήρους 200 ανθρώπους.
Η πρόκληση της επίτευξης και των δύο αυτών στόχων βοήθησε να τροφοδοτηθούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει σκεφτεί επαρκώς τι έρχεται μετά από μια χερσαία επίθεση. Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης ότι μια επίθεση στη Γάζα χωρίς σαφή στόχο πέρα από την εκδίωξη της Χαμάς θα μπορούσε να υποδαυλίσει τη σύγκρουση σε περιφερειακό πόλεμο.
Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η εστίαση αυτή τη στιγμή είναι η ένωση του κόσμου ενάντια στους τρομοκράτες και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, η μοίρα της Γάζας μετά την πιθανή χερσαία εισβολή έχει γίνει μια από τις πιο πιεστικές ανησυχίες για τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στις δύο εβδομάδες από τότε που έλαβε χώρα η επίθεση της Χαμάς, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ με τις ανησυχίες για μια εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να επιβραδύνουν το χρονοδιάγραμμα της εισβολής για να κερδίσουν χρόνο για περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και για μυστικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ για να κερδίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προσπάθειες. Δύο Αμερικανοί πολίτες – μια μητέρα και μια κόρη από το Ιλινόις – αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή.
Η δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και η συναίνεση των αραβικών κυβερνήσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Άσερ, πρώην ανώτερο αναλυτή της Μέσης Ανατολής στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αραβικές κυβερνήσεις θα απαιτούσε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα αραβικά κράτη αποδέχονται τον κίνδυνο και συνεργάζονται μεταξύ τους», δήλωσε ο Άσερ. «Θα απαιτούσε επίσης ένα άλμα εμπιστοσύνης από την Ιερουσαλήμ».
Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να διοικήσει την περιοχή μετά την παύση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Το Ισραήλ στοχεύει να απεμπλακεί από τη Γάζα και να δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα ασφαλείας» στην περιοχή, δήλωσε ο Γιοάβ Γκαλλάντ στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας στο Τελ Αβίβ. Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε να επιστρέψει ο έλεγχος της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ηττήθηκε από τη Χαμάς στις εκλογές εκεί το 2006.
«Νομίζω ότι στο τέλος το καλύτερο είναι η Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει στη Γάζα», δήλωσε ο Λαπίντ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη. Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη, και η παλαιστινιακή διασπορά σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος δεν θα παρείχαν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τον Τεντ Σίνγκερ, πρώην ανώτερο αξιωματικό πληροφοριών στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που ειδικεύτηκε στη Μέση Ανατολή.
«Εκδιωγμένη από τη Γάζα το 2006, η Παλαιστινιακή Αρχή στερείται αξιοπιστίας και μετά βίας κυβερνά τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Σίνγκερ. «Η παλαιστινιακή διασπορά έχει χάσει ουσιαστικούς δεσμούς με τη Γάζα». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να θίξουν δημοσίως πιθανές ρυθμίσεις διακυβέρνησης για τη Γάζα.
Ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα αξίζει μια ηγεσία που θα του επιτρέψει να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, στο CBS την Κυριακή. «Πώς ακριβώς μοιάζει αυτό στο μέλλον, δεν είμαι σε θέση να πω σήμερα», δήλωσε ο Σάλιβαν, «αλλά είναι το σωστό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε τώρα, καθώς αυτό ξεδιπλώνεται, επειδή πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο το άμεσο μέλλον, αλλά και το μακροπρόθεσμο».