ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο

O Πούτιν ισχυρίζεται ότι υπάρχει «πρόοδος» στα μέτωπα της Ουκρανίας

«Οι στρατιώτες μας βελτιώνουν τις θέσεις τους σχεδόν σε όλη αυτήν την έκταση, που είναι αρκετά μεγάλη», είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα μέτωπα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της πόλης Αβντιίβκα, την οποία προσπαθούν εδώ και αρκετές ημέρες να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι στρατιώτες μας βελτιώνουν τις θέσεις τους σχεδόν σε όλη αυτήν την έκταση, που είναι αρκετά μεγάλη», είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση, ένα απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Πάβελ Ζαρούμπιν, του δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη.

«Αυτό ισχύει για τις ζώνες του Κουπιάνσκ, της Ζαπορίζια και της Αβντιίβκα», πρόσθεσε ο Πούτιν, χαιρετίζοντας τη στρατηγική «ενεργητικής άμυνας» που ακολουθεί ο ρωσικός στρατός. Η κατάληψη της Αβντιίβκα θα είχε κυρίως συμβολική σημασία και όχι στρατηγική, καθώς η πόλη αυτή θεωρείται το σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις από το 2014. Η Αβντιίβκα είχε πέσει, για μικρό χρονικό διάστημα, τον Ιούλιο του 2014, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε υπό ουρανικό έλεγχο.

Έκτοτε σηματοδοτεί τη γραμμή του μετώπου σε αυτή τη ζώνη, είναι καλά οχυρωμένη και είχε βομβαρδιστεί αρκετές φορές ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές στα βόρεια και τα νότια της πόλης, σφίγγοντας τον κλοιό και ελπίζοντας ότι σταδιακά θα αναγκάσουν τους Ουκρανούς να υποχωρήσουν μακρύτερα από την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντονέτσκ, που σχεδόν καθημερινά βομβαρδίζεται.

Πολλοί αναλυτές όμως, βασιζόμενοι σε φωτογραφίες από ανοιχτές πηγές, διαθέσιμες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μιλούν για σημαντικές απώλειες από την πλευρά των Ρώσων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό υλικό. Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του, στην ενημέρωση που έκανε σήμερα, διέψευσε όλους τους ρωσικούς ισχυρισμούς, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ουκρανοί απώθησαν 15 επιθέσεις των Ρώσων κοντά στην Αβντιίβκα, το Τόνενκε και το Περβομάισκε του Ντονέτσκ. Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολέχ Σινεχούμποφ, είπε ότι μια 54χρονη γυναίκα και ένας 57χρονος άνδρας σκοτώθηκαν, ενώ άλλη μια γυναίκα τραυματίστηκε τη νύχτα, σε ρωσικό βομβαρδισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα πρόθυμη για νέες συνομιλίες Ουκρανίας τον Νοέμβριο, λέει το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με Ουκρανία και ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως αυτές θα επικεντρωθούν στις εγγυήσεις ασφάλειας και για τις δύο χώρες.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν

Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να την ενημερώσουν για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής από τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χάρκιβ: Ρωσικό πλήγμα σε μονάδα φυσικού αερίου, σύμφωνα με Κίεβο

Ρωσικό drone επιτέθηκε σήμερα σε μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χάρκιβ, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Naftogaz μέσω Telegram, προκαλώντας πλήγμα στη μονάδα παραγωγής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι υπέρ εκεχειρίας και τριμερών συνομιλιών με ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου στη Ρωσία και τόνισε τη στήριξή του στις συνομιλίες Κιέβου, Ουάσινγκτον και Μόσχας, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξη.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Πρόοδος για Ουκρανία εφικτή, εξαρτάται από το Κίεβο

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία εξαρτάται από τις αποφάσεις του Κιέβου, ενώ αναμένονται σημαντικές και εκτενείς συνομιλίες Πούτιν-Γουίτκοφ μετά την εξέταση αμερικανικών προτάσεων.
Χρήματα και χειροπέδες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Σύλληψη Γερμανού για φερόμενη μισθοφορική δράση υπέρ Ουκρανίας

Η FSB συνέλαβε στη Ρωσία έναν Γερμανό κατηγορούμενο ως "μισθοφόρο" υπέρ της Ουκρανίας. Ο άνδρας είχε συμβόλαιο με τις ουκρανικές δυνάμεις και λιποτάκτησε λόγω απλήρωτων μισθών. Δεν διευκρινίστηκαν λόγοι και συνθήκες σύλληψης.