Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ καθώς προετοιμάζεται για έναν χερσαίο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά η διοίκησή του ανησυχεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για τις επιπτώσεις από τη μαζική εισβολή που θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή. Άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι ο Λευκός Οίκος φοβάται πως το Ισραήλ δεν έχει σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει στη Γάζα μετά από μια εισβολή και τους πιέζει να σκεφτούν πέρα από τον άμεσο στόχο της εξάλειψης της Χαμάς. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ιδιωτικές διαβουλεύσεις.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η ομάδα του Μπάιντεν έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για το αίτημα του Ισραήλ να εκκενώσουν οι κάτοικοι τη βόρεια Γάζα σε 24 ώρες, μια προθεσμία που τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ λένε ότι δεν είναι ρεαλιστική. Λίγο αφότου το Ισραήλ υπέβαλε το αίτημα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αναγνώρισε ότι μια εκκένωση στη Γάζα θα ήταν «μια δύσκολη εντολή».
Η επιθυμία να υποστηριχθεί το Ισραήλ έναντι του φόβου για το τι μπορεί να ακολουθήσει υπογραμμίζει τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν. Μια τιμωρητική εκστρατεία στη Γάζα και χωρίς σαφές τελικό σημείο κινδυνεύει να πυροδοτήσει τη χειρότερη κρίση του Ισραήλ εδώ και 50 χρόνια σε μια περιφερειακή πυρκαγιά που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα δυσκολευτούν να περιορίσουν.
Προς το παρόν, ο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν επιδιώξει να δείξουν ακλόνητη υποστήριξη, δεδομένης της κλίμακας της φρίκης από την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς και είδε δεκάδες να κρατούνται όμηροι. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την επίθεση 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ και ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, έχουν απορρίψει την ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούσαν να είναι αθώοι. «Θα μπορούσαν να είχαν πολεμήσει εναντίον αυτού του σατανικού καθεστώτος που κατέλαβε τη Γάζα με πραξικόπημα», είπε. Περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές.
Οι συνεργάτες του Μπάιντεν έχουν αποφύγει να αμφισβητήσουν δημοσίως τη στρατηγική του Ισραήλ στη σύγκρουση εναντίον της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αλλά ήταν επίσης επιφυλακτικοί. Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μπάιντεν είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να «ξεχάσουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς».
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σε αποστολή στην περιοχή - επισκέφθηκε τέσσερις χώρες την Πέμπτη - καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου και να ζητήσουν βοήθεια για να κερδίσουν την απελευθέρωση των ομήρων. Ενώ ο Μπλίνκεν έχει ζητήσει κάποια προσοχή από το Ισραήλ, η εστίασή του ήταν να ζητήσει από άλλα έθνη να κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η βία δεν θα εξαπλωθεί.
«Χρειάζονται ένα στρατηγικό σχέδιο για τη Γάζα και είναι προφανές ότι το σχέδιο που έχουν εκτελέσει, ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχει λειτουργήσει», δήλωσε ο Σέθ Μούλτον, Δημοκρατικός της Μασαχουσέτης και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος υπηρέτησε τέσσερις φορές ως πεζοναύτης στο Ιράκ. Το Ισραήλ χρειάζεται μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Γάζα που θα είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι έχουν κάνει τα τελευταία 15 χρόνια», είπε.
Η ρευστή κατάσταση στο έδαφος υπογραμμίζει αυτούς τους κινδύνους. Στα βόρεια του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ λέει ότι είναι έτοιμη να δράσει εναντίον του Ισραήλ, αφού ο χορηγός της, το Ιράν, προειδοποίησε ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη σύγκρουση. Οι πυροβολισμοί πέρα από τα σύνορα έχουν ήδη γίνει αντιληπτοί και από τις δύο πλευρές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τον ανθρωπιστικό απολογισμό στη Γάζα, όπου χιλιάδες άμαχοι συνωστίστηκαν στους δρόμους για να φύγουν μετά την εντολή εκκένωσης. Επικεντρώνονται επίσης στην τύχη των δεκάδων ομήρων και των περίπου 500 πολιτών των ΗΠΑ που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ συμβουλές για το πώς να ανακτήσει τους ομήρους, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Ο Μπάιντεν μίλησε με τις οικογένειες των αγνοουμένων την Παρασκευή.
«Η ανησυχία για τη συλλογική τιμωρία και τις απώλειες αμάχων θα είναι μεγάλη καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις προχωρούν για να καταστρέψουν τη Χαμάς», δήλωσε ο Κόρι Σάκε, διευθυντής μελετών εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute. Ωστόσο, είπε, «θα εκπλαγώ αν οι ΗΠΑ θέσουν περιορισμούς στην υλική υποστήριξη προς το Ισραήλ, δεδομένης της τρομακτικής φύσης της επίθεσης της Χαμάς».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει λίγα για τα σχέδιά τους για τη Γάζα, πέρα από την αποφασιστικότητά τους να καταστρέψουν τη Χαμάς. Ένας πρώην ανώτατος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος που παραμένει σε στενή επαφή με τον στρατό, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, το Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει ένα προσωρινό στρατιωτικό καθεστώς και να παραδώσει τη Γάζα σε μια διεθνή δύναμη, ανέφερε το Bloomberg.
Οι αραβικές κυβερνήσεις, όπως το Ισραήλ, βλέπουν τη Χαμάς ως απειλή και πληρεξούσιο του Ιράν, ακόμη και όταν οι ίδιοι και οι πολίτες τους αισθάνονται συμπάθεια για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ο Τζον Αλτερμαν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Το Ιράν υποστηρίζει την ομάδα, η οποία κυβερνά τη Γάζα, και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
«Μπορεί να υπάρχει ένας αραβικός ρόλος στη νομιμοποίηση κάποιας πολιτικής τάξης μετά τη Χαμάς - και ακόμη και στην επίτευξη μιας πολιτικής τάξης μετά τη Χαμάς - που δεν πρέπει να είναι προσβλητική για τους Ισραηλινούς», είπε. Οι βαριές παλαιστινιακές απώλειες διακινδυνεύουν επίσης την εύθραυστη προσέγγιση του Ισραήλ με τις αραβικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή, ειδικά την ώθηση προς τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της. Άραβες αξιωματούχοι αλλού φοβούνται επίσης ότι οι εικόνες νεκρών αμάχων θα μπορούσαν να προκαλέσουν δημόσια αντίδραση, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις τους να ηρεμήσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.
Ένας υπάλληλος του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας έχουν επίσης ξεκινήσει ήσυχα. Οι ηγέτες του Κογκρέσου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001 με στόχο την ανατροπή των Ταλιμπάν, αλλά ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κατέληξαν να παραμείνουν στη χώρα για 20 χρόνια, δήλωσε η πηγή.
«Φαίνεται ότι η στρατηγική είναι να υποστηρίξει το Ισραήλ στην εξάλειψη του τρομοκρατικού θύλακα στα σύνορά του και να αποτρέψει άλλους, ειδικά τη Χεζμπολάχ, από το να συμμετάσχουν στον αγώνα», δήλωσε ο Ριτσαρντ Φοντάιν, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Πέρα από αυτό - συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ζητήματος του ποιος κυβερνά τη Γάζα μετά τη Χαμάς - παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη».