Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στην ιδιοκτησία των επιχειρήσεων από το ξένο κεφάλαιο, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές από την παγκόσμια αγορά, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Καθώς η Κίνα εξακολουθεί να απομειώνει την αρνητική λίστα που έχει καταρτίσει για τις ξένες επενδύσεις, ο κρατικός μηχανισμός θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ξένων εταιριών, όπως δήλωσε σε μία συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου Χε Γιαντόνγκ.
To Πεκίνο έχει προχωρήσει στην τροποποίηση της αρνητικής λίστας των ξένων επενδύσεων για πέντε συνεχή έτη, μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων από το ξένο κεφάλαιο και σε τομείς όπως η παραγωγή σπόρων, οχημάτων και πλοίων, η παραγωγή αεροσκαφών, η διαχείριση χρεωγράφων, διατραπεζικών προϊόντων, αλλά και ο τομέας των ασφαλειών, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ για άλλη μια φορά. Η Μενγκ Χουάτινγκ, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Εμπορίου, είχε δηλώσει ότι η απορρόφηση ξένων επενδύσεων από την Κίνα συνέχισε να διατηρεί σταθερή την τάση της ανάπτυξης πέρυσι, με την πραγματική χρήση ξένων επενδύσεων να υπερβαίνει το 1,2 τρισεκατομμύριο γιουάν για πρώτη φορά, με ετήσια αύξηση 6,3% σε συγκρίσιμη βάση, και το μέγεθος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων παραμένει μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.
Από τη μία, οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η πραγματική χρήση των ξένων επενδύσεων στη μεταποιητική βιομηχανία πέρυσι ήταν 323,7 δισεκατομμύρια γιουάν, αυξημένη κατά 46,1% σε ετήσια βάση. Από την άλλη, η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας έχει γίνει ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης. Πέρυσι, 444,95 δισεκατομμύρια γιουάν ξένων επενδύσεων χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, αυξημένες κατά 28,3%, βελτιώνοντας περαιτέρω την ποιότητα των ξένων επενδύσεων. Οι κύριες πηγές επενδύσεων αυξάνονταν σταθερά, όπως η Νότια Κορέα, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία με αντίστοιχη αύξηση 64,2%, 52,9%, 40,7% και 16,1%. Ανά περιοχή, οι επενδύσεις από την Ε.Ε., τις χώρες της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και την ASEAN αυξήθηκαν κατά 92,2%, 17,2% και 8,2%, αντίστοιχα.