Το νόμισμα της Ρωσίας σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου εδώ και 18 και πλέον μήνες, καθώς η νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στέλνει τους επενδυτές προς το δολάριο σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.
Το ρωσικό ρούβλι διαπραγματευόταν γύρω στα 102 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή του ρουβλίου έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.
Αν και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ιστορικά αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου - μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία - η φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές ξένων νομισμάτων, οδηγώντας τους να τρέξουν προς το δολάριο για ασφάλεια.
Αυτό ενίσχυσε την αξία του δολαρίου, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος. Ο δείκτης του δολαρίου κινήθηκε υψηλότερα σε περίπου 106,25 τη Δευτέρα.
Το σέκελ του Ισραήλ, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σε χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, γεγονός που ώθησε την Τράπεζα του Ισραήλ να ανακοινώσει ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να ανακόψει τη διολίσθηση.
Το ρούβλι βρίσκεται σε πτώση για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, με το νόμισμα να έχει υποχωρήσει κατά 38% από τα επίπεδά του έναντι του δολαρίου τον Ιανουάριο. Η πτώση αυτή έχει υποδαυλιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές αδυναμίες της Μόσχας, με τα κεφάλαια να φεύγουν από τη χώρα και τα ενεργειακά της έσοδα να έχουν υποχωρήσει λόγω των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, έχει αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε κακή κατάσταση και την χαρακτήρισε «γενικά σταθερή και ισορροπημένη», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Δυτικοί οικονομολόγοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν αυτές τις απόψεις. Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά σχεδόν εκατό τοις εκατό φέτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει την οικονομία της, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings. Η Ρωσία κινδυνεύει επίσης να αποβιομηχανοποιηθεί, καθώς διαθέτει περισσότερα χρήματα για τον δαπανηρό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας.