ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia, Rouvli, Ruble
Φωτο: Shutterstock

Σε χαμηλό 18 μηνών το ρούβλι, στροφή κεφαλαίων στην ασφάλεια

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές ξένων νομισμάτων, οδηγώντας τους να τρέξουν προς το δολάριο.

Το νόμισμα της Ρωσίας σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου εδώ και 18 και πλέον μήνες, καθώς η νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στέλνει τους επενδυτές προς το δολάριο σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. 

Το ρωσικό ρούβλι διαπραγματευόταν γύρω στα 102 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή του ρουβλίου έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Αν και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ιστορικά αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου - μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία - η φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές ξένων νομισμάτων, οδηγώντας τους να τρέξουν προς το δολάριο για ασφάλεια. 

Αυτό ενίσχυσε την αξία του δολαρίου, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος. Ο δείκτης του δολαρίου κινήθηκε υψηλότερα σε περίπου 106,25 τη Δευτέρα.

Το σέκελ του Ισραήλ, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σε χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, γεγονός που ώθησε την Τράπεζα του Ισραήλ να ανακοινώσει ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να ανακόψει τη διολίσθηση.

Το ρούβλι βρίσκεται σε πτώση για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, με το νόμισμα να έχει υποχωρήσει κατά 38% από τα επίπεδά του έναντι του δολαρίου τον Ιανουάριο. Η πτώση αυτή έχει υποδαυλιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές αδυναμίες της Μόσχας, με τα κεφάλαια να φεύγουν από τη χώρα και τα ενεργειακά της έσοδα να έχουν υποχωρήσει λόγω των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, έχει αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε κακή κατάσταση και την χαρακτήρισε «γενικά σταθερή και ισορροπημένη», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δυτικοί οικονομολόγοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν αυτές τις απόψεις. Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά σχεδόν εκατό τοις εκατό φέτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει την οικονομία της, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings. Η Ρωσία κινδυνεύει επίσης να αποβιομηχανοποιηθεί, καθώς διαθέτει περισσότερα χρήματα για τον δαπανηρό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ρωσία σε κοινές ναυτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα

Η Κίνα ανακοίνωσε ετήσια ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία κοντά στις κινεζικές ακτές, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές περιπολίες στον Ειρηνικό. Η στενή συνεργασία τους προκαλεί ανησυχία στη Δύση, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Να μην έχει η ρωσόφιλη AfD πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε πως θέλει να αποτρέψει την πρόσβαση της AfD σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, λόγω των στενών δεσμών του κόμματος με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από νέα ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες, ένας σοβαρά, από ουκρανική επίθεση στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα Αξιόνοφ. Η χερσόνησος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν για Ουκρανία και διεθνή θέματα τηλεφωνικά

Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά με αφορμή την 250ή επέτειο των ΗΠΑ, συζητώντας κυρίως για την Ουκρανία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για διεθνή ζητήματα όπως το Ιράν και η Μέση Ανατολή.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ουκρανία και διεθνή θέματα, λέει το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου του NATO στην Άγκυρα, ενώ ο Ζελένσκι είχε επίσης επικοινωνία με τον Τραμπ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και το Κίεβο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προειδοποιεί για απάντηση σε νυχτερινά χτυπήματα των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι θα απαντήσει στις ουκρανικές επιθέσεις με ντρόουν και πυραύλους, κυρίως στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ανέφερε ότι κατέρριψε 494 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.