ΓΔ: 2031.81 -0.17% Τζίρος: 220.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αστυνομία Βραζιλία
Φώτο: Shutterstock

Βραζιλία: Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε Ρίο και Μπαΐα, που σαρώνει η βία

Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο θα λάβει από την πλευρά της 300 αστυνομικούς και 50 οχήματα της Εθνικής Δύναμης -που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης-, για να ενισχυθεί η τοπική αστυνομία.

Η ασφάλεια στις πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά) και Ρίο ντε Ζανέιρο (νοτιοανατολικά), οι οποίες συνεχίζουν να σαρώνονται από κύμα βίας, θα ενισχυθεί με σειρά μέτρων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στη Σαλβαντόρ, την πρωτεύουσα της πρώτης πολιτείας, πάνω από 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα δεδομένα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fogo Cruzado («Διασταυρούμενα Πυρά»).

Περίπου δέκα συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο στην πολιτεία αυτή και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχωρούν συχνά σε σκληρές επιχειρήσεις.

«Στην Μπαΐα, ένοπλες ομάδες προσπαθούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους (...) και η αστυνομία προσπαθεί να τις εμποδίσει», συνόψισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιου Τζίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει σε αυτή την πολιτεία 20 εκατομμύρια χεάις (3,6 εκατ. ευρώ) για την αγορά μεταξύ άλλων οχημάτων και μη θανατηφόρων όπλων.

Ο κ. Τζίνου στηλίτευσε το ότι «η χρήση βίας» από την αστυνομία «έχει δεκάδες θύματα» στην Μπαΐα, πολιτεία όπου κυβερνά το Κόμμα Εργαζομένων (PT) του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Την περασμένη εβδομάδα ο δεύτερος τη τάξει του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χικάρντου Καπέλι, επικρίθηκε διότι έκρινε πως δεν είναι «δυνατόν να αντιμετωπιστεί με τριαντάφυλλα το οργανωμένο έγκλημα που είναι οπλισμένο με τουφέκια εφόδου».

Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο θα λάβει από την πλευρά της 300 αστυνομικούς και 50 οχήματα της Εθνικής Δύναμης -που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης-, για να ενισχυθεί η τοπική αστυνομία.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εντάσσονται σε ευρύ σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που προβλέπει να δαπανήσει 900 εκατομμύρια χεάις (περίπου 170 εκατ. ευρώ) σε τρία χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την πρωτεύουσα της φερώνυμης πολιτείας, το τηλεοπτικό δίκτυο Globo κατέγραψε σε φαβέλα πως ανοικτός χώρος μετατράπηκε από συμμορία σε πεδίο εκπαίδευσης στις τακτικές αντάρτικου πόλης.

Την περασμένη χρονιά, στις πολιτείες Μπαΐα και Ρίο αναλογούσε το 43% των θυμάτων κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων σε όλη τη Βραζιλία, με αντίστοιχα 1.464 και 1.330 θανάτους, κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (FBSP).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Ισραήλ παρέδωσε αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία παρέλαβε από το Ισραήλ αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Δεν έγινε σαφές αν ήταν αγορά ή δωρεά. Επίσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ το φθινόπωρο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σύνοδος στη Λετονία για τις ρωσικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο

Στη Ρίγα συνεδριάζουν οι αρχηγοί των επιτελείων του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές παραβιάσεις εναέριου χώρου. Ο ναύαρχος Κάβο Ντραγκόνε δήλωσε πλήρη αλληλεγγύη και τόνισε ότι η απάντηση του ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί.
Σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία δέχεται σουηδικά μέσα anti-drone για τη σύνοδο της ΕΕ

Η Δανία αποδέχθηκε τη στρατιωτική βοήθεια της Σουηδίας για την αντιμετώπιση drones, ενόψει της συνόδου της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, μετά από υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προκάλεσαν αναστάτωση στην αεροπορική κυκλοφορία.
μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολεμική Αεροπορία παίρνει μέρος σε τέσσερις διεθνείς ασκήσεις

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει ταυτόχρονα σε τέσσερις διεθνείς ασκήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βουλγαρία με αεροσκάφη F-16 και C-27J, ενισχύοντας την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητά της.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επενδύει σε drones και ΑΙ για ανώτερες αμυντικές δυνάμεις

Τα πεδία μάχης αλλάζουν με κυρίαρχα τα drones, ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επανεξοπλισμό της Γερμανίας με αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μεταρρύθμιση του σχετικού νόμου.
Ελεύθερος σκοπευτής στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός των ρουμανικών Χερσαίων Δυνάμεων επισκέφθηκε την Ελλάδα

Ο αρχηγός ΓΕΣ Γ. Κωστίδης υποδέχθηκε τον αντίστοιχο της Ρουμανίας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Συζητήθηκαν συνεργασία και ανταλλαγές, ενώ ο Ρουμάνος αξιωματούχος ξεναγήθηκε σε εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων και του ΚΕΤΑΚ.