ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Έντονες διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το shutdown στις ΗΠΑ

Αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από την 1η Οκτωβρίου κινδυνεύει να παραλύσει για ακόμη μια φορά το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η ενίσχυση της Ουκρανίας με 24 δισ. δολάρια.

Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήρτισε χθες, Τρίτη, πρόταση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, η οποία όμως δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αν και απομένουν μόλις μερικές ημέρες για να αποφευχθεί η δημοσιονομική παράλυση της χώρας.

Λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ ενέκριναν το νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί ως τις 17 Νοεμβρίου. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα το επικυρώσει, ακόμη κι αν υιοθετηθεί από τη Γερουσία.

Αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, από την 1η Οκτωβρίου θα διακοπεί η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και θα υπάρξει το περίφημο «shutdown». Υπουργεία, εθνικά πάρκα, εναέρια κυκλοφορία, κάποια μουσεία αλλά και πολλοί οργανισμοί θα επηρεαστούν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν σε αναγκαστική αργία.

«Η αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης για μια εσωτερική διαφωνία για τον προϋπολογισμό δεν ενισχύει την πολιτική θέση κανενός», δήλωσε ο ΜακΚόνελ. «Το μόνο που κάνει είναι να παγώνει σημαντικές προόδους. Και αφήνει εκατομμύρια Αμερικανούς στην αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να υιοθετήσει το κείμενο της Γερουσίας. «Έχει έρθει η ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης χθες το βράδυ. Η κρίση αυτή ενδέχεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αρχικά είχε ζητήσει 24 δισ. δολάρια στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για το Κίεβο.

Έχοντας επίγνωση της κόπωσης των Αμερικανών συμμάχων του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε την προηγούμενη Πέμπτη στο Κογκρέσο για να προσπαθήσει να πείσει τους κοινοβουλευτικούς να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Όμως η αποδέσμευση ενός τέτοιου ποσού μοιάζει ολοένα και πιο αβέβαιη με δεδομένη την τροπή των διαπραγματεύσεων στους διαδρόμους: το κείμενο που κυκλοφορούσε χθες στη Γερουσία ανέφερε μόλις το ένα τέταρτο της βοήθειας αυτής, περίπου 6 δισ. δολάρια.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι από τον Ιανουάριο, δεν θέλει καν να συζητήσει αυτό το προσχέδιο: «Ωφελούν την Ουκρανία εις βάρος των Αμερικανών», κατήγγειλε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν ΜακΚάρθι, ζητώντας χρήματα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Μια ομάδα βουλευτών, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους οποίους ο ΜακΚάρθι αναγκάστηκε να έρθει σε συμβιβασμό προκειμένου να εκλεγεί στην προεδρία του σώματος, ζητούν μάλιστα να διακοπεί η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Είναι οι ίδιοι βουλευτές, υπέρμαχοι της πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που είχαν ωθήσει και πάλι πριν από τέσσερις μήνες τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Τότε η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη απέφυγε την τελευταία στιγμή την κήρυξη στάσης πληρωμών, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των συντηρητικών.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ διαθέτουν δυσανάλογη εξουσία στο αμερικανικό Κογκρέσο εξαιτίας της πολύ μικρής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχουν λάβει εντολή από τον πρώην πρόεδρο, που είναι εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές του 2024, να «παραλύσουν» το ομοσπονδιακό κράτος αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι τους σε «όλα» τα δημοσιονομικά ζητήματα. Υπό την προεδρία του Τραμπ οι ΗΠΑ έζησαν το μεγαλύτερο «shutdown» στην ιστορία τους, τον χειμώνα του 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ανά πάσα στιγμή

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ, αλλά αυτές αναβάλλονται λόγω της έντασης στο Ιράν, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ο ίδιος επισημαίνει πως η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση προς όφελός της.