ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Κοσσυφοπεδίου
Πηγή: Shutterstock

Ένταση στο Κόσοβο μετά από ένοπλη συμπλοκή σε επαρχιακό δρόμο

Σε ανταλλαγή πυρών σε δρόμο κοντά σε χωριό, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ενώ αργότερα κατά το μεσημέρι ομάδα 30 ενόπλων ανδρών οχυρώθηκε εντός μιας μονής.

Νέα ένταση προκαλεί στο βόρειο Κόσοβο ο θάνατος ενός αστυνομικού και ο τραυματισμός ενός άλλου κατά την ανταλλαγή πυρών έξω από το χωριό Μπάινσκο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα ξημερώματα της Κυριακής περίπολος της συνοριακής αστυνομίας του Κοσόβου παρατήρησε ότι δύο φορτηγά τα οποία δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί κάθετα σε δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Μπάινσκο.

Ζήτησε ενισχύσεις και όταν έφτασαν αλλά τρία περιπολικά δέχτηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες από την κατεύθυνση του χωριού. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί ο ένας εκ των οποίων λίγο αργότερα κατέληξε, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, 'Αλμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών και κατηγόρησε «εγκληματικές ομάδες που ελέγχονται από το Βελιγράδι».

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι επιστρέφει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Οσμάνι σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο επίσης κατηγόρησε «σερβικές εγκληματικές συμμορίες» για τον θάνατο του αστυνομικού και υποστήριξε ότι «έχουν την πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου». Από σήμερα το πρωί οι αρχές του Κοσόβου έκλεισαν όλες τις συνοριακές διαβάσεις στον βορρά που οδηγούν προς τη Σερβία.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το χωριό Μπάνισκο στον βορρά του Κοσόβου όπου σήμερα τα ξημερώματα σκοτώθηκε ένας αστυνομικός σε ανταλλαγή πυρών με ομάδα ενόπλων. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι στο Μπάνισκο έχουν οχυρωθεί περίπου 30 οπλισμένοι άνδρες οι οποίοι συνεχίζουν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών. Ο Κούρτι ισχυρίζεται ότι πρόκειται για οργανωμένη ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι φέρουν στρατιωτικές στολές και έχουν βαρύ οπλισμό. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου παρουσίασε και φωτογραφίες όπου διακρίνονται μασκοφόροι, ένστολοι, χωρίς διακριτικά και ένα θωρακισμένο όχημα έξω από την μονή του Αγίου Στεφάνου στο Μπάνισκο.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ήρθαν για να πολεμήσουν και να αποσταθεροποιήσουν το Κόσοβο, και εμείς πολεμάμε εναντίον τους υπερασπιζόμενοι τον νόμο που αποτελεί υποχρέωση μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά το πιο εύκολο και γρήγορο θα ήταν να παραδοθούν» ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο Άλμπιν Κούρτι. Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο μοναστήρι χωρίς να αναφέρεται ποιοι είναι οι εισβολείς.

«Η Επισκοπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη διότι ομάδα ένοπλων μασκοφόρων διέρρηξε την κλειδωμένη πύλη του μοναστηριού και εισέβαλε με τεθωρακισμένο όχημα στο προαύλιο της Μονής. Αυτή τη στιγμή, στην μονή υπάρχει μια ομάδα πενήντα πιστών από το Νόβι Σαντ οι οποίοι φοβούνται για την ασφάλεια τους εξαιτίας των ένοπλων επεισοδίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επισκοπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Δανός Peter N. Due νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος ΟΗΕ στο Κόσοβο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε τον Δανό Peter N. Due ως νέο Ειδικό Αντιπρόσωπό του και επικεφαλής της αποστολής UNMIK στο Κόσοβο, αντικαθιστώντας την Caroline Ziadeh. Ο Due διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας σε θέματα διεθνούς ειρήνης.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αποτυχία σύλληψης αρχηγών συμμορίας στην αιματηρή επιχείρηση της Βραζιλίας

Η επιχείρηση του Ρίο ντε Τζανέιρο με 117 νεκρούς χαρακτηρίστηκε «επιτυχία», όμως κανείς από τους 69 υπόπτους δεν σκοτώθηκε. Αντιδράσεις για την υπερβολική βία και τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: 1.000 κάμερες στους δρόμους και αυστηρότερο πλαίσιο για όπλα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε 1.000 νέες κάμερες στους δρόμους, αυστηρότερες ποινές για παράνομη οπλοκατοχή και ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, με στόχο τη δημόσια ασφάλεια και την πρόληψη εγκλήματος.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής του FBI στην Κίνα για συνομιλίες για φαιντανύλη και ασφάλεια

Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες σχετικά με τη φαιντανύλη και θέματα επιβολής του νόμου, μετά από συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Κίνας. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Αυξάνονται οι ομοσπονδιακές δυνάμεις στη Μιτσοακάν

Η μεξικανική κυβέρνηση αύξησε τη στρατιωτική παρουσία στη Μιτσοακάν μετά τη δολοφονία του δημάρχου Ουρουαπάν, Carlos Manso, από ένοπλο σε δημόσια εκδήλωση, γεγονός που προκάλεσε διαδηλώσεις και οργή σε όλη τη χώρα.