ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνεται η ρατσιστική βία στην Τουρκία ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες ανησυχούν πως η ρητορική εναντίον τους μπορεί να αυξηθεί στη διάρκεια της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

Τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα, οι οικονομικές δυσκολίες και οι πολιτικές πιέσεις οδηγούν ορισμένους από τα 3,3 εκατομμύρια Σύρους που ζουν στην Τουρκία να σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Συρία ή να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μετανάστες οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Ανησυχούν πως η ρητορική κατά των προσφύγων μπορεί να αυξηθεί στη διάρκεια της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, απηχώντας προσπάθειες για εκμετάλλευση των εθνικιστικών αισθημάτων στις εκλογές του Μαΐου.

Πολλοί από όσους ζουν τώρα στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πιο άμεση ανησυχία -- την προθεσμία της 24ης Σεπτεμβρίου που έχουν δώσει οι αρχές προκειμένου να εγκαταλείψουν την πόλη εάν έχουν καταγραφεί σε άλλες τουρκικές επαρχίες.

Ένας 32χρονος Σύρος δήλωσε πως κάνει οικονομίες για να πληρώσει τους παράνομους διακινητές ανθρώπων και πως σχεδιάζει να πάει στο Βέλγιο. Οι δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία και η αντιμεταναστευτική ρητορική τον οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση.

«Μας κατηγορούν και γινόμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση της οικονομίας που επιδεινώνεται. Οι διακρίσεις αυξάνονται. Γίνεται αδύνατο να ζήσουμε εδώ», δήλωσε στο Ρόιτερς, αρνούμενος να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

Ο 32χρονος είναι ανάμεσα σε εκείνους που επηρεάζονται από την προθεσμία της Κυριακής καθώς καταγράφηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρατσιστική βία εναντίον Σύρων αυξάνεται και οι αρχές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή πολιτική για τους μετανάστες που δεν έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τους φόβους των μεταναστών.

Ένας άλλος Σύρος, ένας 33χρονος δάσκαλος, δήλωσε ότι δεν έχει πλέον τα οικονομικά μέσα να ζήσει στην Τουρκία έπειτα από 10 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη με τα δυο του παιδιά, καθώς τα έξοδά του υπερβαίνουν το εισόδημά του.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στη Συρία λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία. Ξέρω πως η κατάσταση είναι άσχημη και στη Συρία, αλλά εδώ είναι χειρότερα για εμένα», είπε, αρνούμενος να κατονομαστεί.

Δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο αριθμός των Σύρων που σχεδιάζουν να φύγουν για την Ευρώπη ή να επιστρέψουν στη Συρία.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,3 εκατομμύρια Σύρους με άδειες προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Η Κωνσταντινούπολη έχει τον μεγαλύτερο συριακό πληθυσμό με περισσότερους από 532.000 Σύρους.

Ενώ οι Σύροι κατανέμονται σε επαρχίες σε όλη την Τουρκία, πολλοί πήγαν στην Κωνσταντινούπολη λόγω περισσότερων ευκαιριών για εργασία. Οι αρχές λένε πως δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σαν αυτούς βρίσκονταν στην πόλη.

Προθεσμία για αναχώρηση

Ο Αντέμ Μααραστάουι, ένας 29χρονος Σύρος ακτιβιστής που εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, έχει καταγραφεί στην επαρχία Κιρσεχίρ της κεντρικής Τουρκίας.

Καθώς η 24η Σεπτεμβρίου πλησιάζει, φοβάται πως θα τον στείλουν στο Κιρσεχίρ.

«Αγωνίστηκα για να αποκτήσω μια ζωή εδώ. Πώς μπορώ να ξεκινήσω και πάλι τη ζωή μου από το μηδέν σε μια άλλη πόλη;» είπε, προσθέτοντας πως αναζήτησε εργασία σε περισσότερες από 30 πόλεις προτού εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικοί πιστεύουν πως τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης για τις εκλογές του Μαρτίου, όπως και στις εκλογές του Μαΐου, και ανησυχούν πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη σωματική και λεκτική βία σε βάρος των μεταναστών περιλαμβανομένης μιας μεγαλύτερης εχθρότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η αντιμεταναστευτική ρητορική είναι πιθανό αυξηθεί μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου», δήλωσε ο Ντενίζ Σερτ, βοηθός καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Οζιεγκίν.

Ο ειδικός στην τοπική διακυβέρνηση Αλί Μερτ Τασκίερ δήλωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς οι δήμοι είναι εκείνοι που κυρίως διαχειρίζονται το θέμα των μεταναστών.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μαΐου, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το CHP, δεσμεύθηκε να στείλει τους Σύρους πίσω στην πατρίδα τους. Αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το πώς σκέπτεται να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ενόψει των τοπικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Tαγίπ Ερντογάν είναι σφοδρός επικριτής της στάσης της αντιπολίτευσης, λέγοντας σε διάσκεψη αυτή την εβδομάδα πως η φιλοξενία προσφύγων από την Τουρκία θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.

Ωστόσο πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στα σχέδιά του να επαναπατρίσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πολιτική μας εθελοντικών επιστροφών. Δεν πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικό όφελος», δήλωσε ο Οσμάν Νουρί Καμπάκτεπε, επικεφαλής του κόμματος του Ερντογάν, του AKP, στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως ο Μααραστάουι είπε πως φοβάται ότι αυτή η εκστρατεία θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης για τους μετανάστες.

«Πιστεύω πως όλα θα χειροτερέψουν για εμάς ως αποτέλεσμα μιας πιο λαϊκιστικής συζήτησης στη διάρκεια των τοπικών εκλογών», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ