ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Livyi-Tripoli-OHE
Shutterstock

Έκκληση από τον ΟΗΕ να συγκεντρωθεί βοήθεια για 250.000 ανθρώπους στη Λιβύη

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για «να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια, τους επόμενους τρεις μήνες», υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες», διευκρίνισε το Ocha.

Την Τετάρτη ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδέσμευσε δέκα εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής στη Λιβύη.

«Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση.

«Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε.

Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές εξαιτίας των οποίων έσπασαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο φράγματα στον ποταμό που διαρρέει την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη. Κύματα λάσπης κατέστρεψαν γέφυρες και δρόμους και παρέσυραν κτίρια μαζί με τους ενοίκους τους. Οι νεκροί εκτιμώνται σε χιλιάδες, ενώ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Ντέρνα.

Εκτός από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη. Ήδη ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή νεκρών στα ερείπια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση εισόδου σε πολίτες 4 αφρικανικών χωρών από την ανατολική Λιβύη

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης απαγόρευσε την είσοδο σε υπηκόους Σουδάν, Ερυθραίας, Αιθιοπίας και Σομαλίας, επικαλούμενη αναδιοργάνωση του συστήματος ελέγχου αλλοδαπών. Η απόφαση ισχύει για όλες τις πύλες εισόδου.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν στις ακτές Τομπρούκ μετά από ναυάγιο

Άλλα 11 πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν σε ακτές της ανατολικής Λιβύης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 26. Υπάρχουν φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους, ενώ το σκάφος τους βυθίστηκε κοντά στο Τομπρούκ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγελία ΕΕ-Λιβύης για μετανάστευση και ξενοφοβία

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την πρόθεση της ΕΕ να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις λιβυκές αρχές, παρά την κλιμάκωση της καταστολής κατά μεταναστών και τις μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις και απελάσεις στη Λιβύη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τρίγωνο Αθήνας - Τρίπολης - Βεγγάζης και οι ελληνικές προτεραιότητες

Η επίσκεψη του Σαντάμ Χαφτάρ στην Αθήνα φέρνει στο προσκήνιο τη συνεργασία Ελλάδας - Ανατολικής Λιβύης για το Μεταναστευτικό, την ΑΟΖ και τις οικονομικές σχέσεις. Τι κυριάρχησε στις επαφές με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Χαφτάρ: Στο επίκεντρο επενδύσεις και μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Σαντάμ Χαφτάρ, συζητώντας για τις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, την ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας, το μεταναστευτικό και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.