ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός

Κροζέτο: Πρέπει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι δαμόκλειος σπάθη

«Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να σεβαστούν οι προϋπολογισμοί των διαφόρων χωρών τις κανονικές παραμέτρους του Συμφώνου», είπε ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας.

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μελόνι, Γκουίντο Κροζέτο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφέρθηκε στο θέμα της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

«Η δαμόκλειος σπάθη, για το 2024, είναι η επιστροφή στους αρχικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να σεβαστούν οι προϋπολογισμοί των διαφόρων χωρών τις κανονικές παραμέτρους του Συμφώνου», είπε ο Κροζέτο. Κατά την άποψη του Ιταλού υπουργού Άμυνας «πρέπει να αλλάξει η όλη φύση της συζήτησης, διότι ο κόσμος έχει αλλάξει».

«Το θέμα δεν είναι το ποσοστό ελλείμματος που πρέπει να τύχει σεβασμού, αλλά το μέλλον της Ευρώπης. Είναι σε εξέλιξη τεράστιες αλλαγές: η οικολογική μετάβαση, η έλλειψη πρώτων υλών και η πρόοδος των Βrics επιβάλλουν τον επανακαθορισμό των παραμέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας, ξεπερνώντας μια καθαρά τεχνικής φύσεως προσέγγιση», πρόσθεσε ο Γκουίντο Κροζέτο. Ο στενός αυτός συνεργάτης της Τζόρτζια Μελόνι πιστεύει ότι «χρειάζεται ένας μακροοικονομικός πολιτικός οραματισμός, ο οποίος να καλύψει τουλάχιστον το διάστημα των επόμενων δέκα με δεκαπέντε ετών».

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε, δε, ότι «αν ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε κάποιος βασικούς για την Ευρώπη τομείς, όπως είναι η βιομηχανική και ψηφιακή μετάβαση και άλλες δαπάνες, τότε πρέπει να αποκλείσουμε τις επενδύσεις αυτές από το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Δεν μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι "ακολουθήσαμε πάντα τον συγκεκριμένο δρόμο". Δεν χρειαζόμαστε μυωπικές προσεγγίσεις, αλλά αυτές που χαρακτηρίζουν τους εμπνευσμένους πολιτικούς», ολοκλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Τυνησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Εντοπίστηκαν 11 σοροί μετά από ναυάγιο με μετανάστες

Έντεκα πτώματα περισυνελέγησαν από την τυνησιακή ακτοφυλακή μετά τη βύθιση σκάφους με μετανάστες προς Ιταλία. Τρεις αγνοούνται, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες με ελικόπτερα. Μόνο ένας διασώθηκε από τους 15 επιβαίνοντες.
Κορλεόνε Ιταλίας τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από αύριο σε όλη τη χώρα

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει από Δευτέρα την Ιταλία, με θερμοκρασίες πάνω από 40°C σε Σικελία, Σαρδηνία και Απουλία. Υψηλή υγρασία και δύσκολες νύχτες αναμένονται κυρίως στη νότια και κεντρική χώρα έως το τέλος της εβδομάδας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού με ευρωπαϊκό ένταλμα στη Φλώρινα

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για υπόθεση του 2021. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα δεχθεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία

Η Ιταλία δεν θα δεχτεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, λόγω διαφωνιών για τη δευτερογενή μετανάστευση και τη δράση γερμανικών οργανώσεων στη Μεσόγειο.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Περίμενα πιο εύκολη σχέση με Τραμπ, λέει στους NY Times

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στους NYT ότι περίμενε ευκολότερη σχέση με τον Τραμπ λόγω κοινών θέσεων, αλλά διαψεύστηκε. Τόνισε τη σημασία ενότητας της Δύσης και αυθεντικότητας, ενώ χαρακτήρισε τη φασιστική περίοδο ως πολύπλοκη.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά χώρες ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς στη Δ. Όχθη

Επτά χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να αποσύρει την πρόσκληση για νέα ακίνητα, τονίζοντας ότι η κίνηση υπονομεύει τη λύση δύο κρατών και εντείνει την αστάθεια στην περιοχή.