ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Πλήθος σε διαδήλωση
Μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένο σε διαδήλωση στους δρόμους του Μάλι.

Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, γνωστός με το προσωνύμιο «κροκόδειλος», προέρχεται από τους κόλπους του πανίσχυρου ZANU-PF (Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο) ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών.

Ο 80χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα εξασφάλισε μια δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Ζιμπάμπουε, καθώς ανακηρύχτηκε νικητής των εκλογών – με ποσοστό 53% – από την εκλογική επιτροπή της αφρικανικής χώρας (Zimbabwe Electoral Commission – ZEC).

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, γνωστός με το προσωνύμιο «κροκόδειλος», προέρχεται από τους κόλπους του πανίσχυρου ZANU-PF (Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο) που κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από το 1980 όταν η πρώην βρετανική αποικία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ο Μνανγκάουα ήταν αντιπρόεδρος του Μουγκάμπε (2014-2017) προτού αποπεμφθεί τον Νοέμβριο του 2017 και εγκαταλείψει τη χώρα (αρχικά μετέβη στη Μοζαμβίκη και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική). Λίγες ημέρες αργότερα, ο επί τέσσερις δεκαετίες πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανατράπηκε με πραξικόπημα και ο Μνανγκάγκουα επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναλάβει την εξουσία.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 επικράτησε οριακά του αντιπάλου του, Νέλσον Τσαμίσα, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο 45χρονος Τσαμίσα ήταν εκ νέου υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις φετινές προεδρικές εκλογές. Εκπρόσωπος του κόμματος CCC (Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή) απέρριψε «οποιαδήποτε αποτέλεσμα ανακοινώθηκε βιαστικά χωρίς διαδικασία επαλήθευσης».

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή πως οι εκλογές διεξήχθησαν σε «κλίμα φόβου». Παρατηρητές της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC) επεσήμαναν τη μεροληπτική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ενίσχυση αντιμεταναστευτικών κινημάτων

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη μεταχειρίζεται τους πρόσφυγές της είναι κάτι που παρατηρείται και αλλού. Η Ευρώπη έχει μείζονα ρόλο ως πρότυπο», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
south africa elecon
ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζουν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Νότια Αφρική

Μετά την καταμέτρηση του 99,91% των ψήφων , το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα δεν εξασφάλισε παρά το 40,2% των ψήφων, ποσοστό που συνιστά ηχηρό ράπισμα συγκρινόμενο με το 57,5% που κατείχε στην απερχόμενη βουλή.
south africa elecon
ΔΙΕΘΝΗ

Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο χωρίς πλειοψηφία για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική

Σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής και έπειτα από την καταμέτρηση του 99,85% των ψήφων, το κόμμα του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα συγκέντρωσε το 40,21% των ψήφων στις εκλογές της Τετάρτης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πρώτα αλλάζουν τα ποιοτικά στοιχεία, μετά οι δημοσκοπήσεις

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στο Open ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έδαφος δημοσκοπικά και διαθέτει σχέδιο και στελέχη για την πολιτική αλλαγή. Επισήμανε προβλήματα ελέγχου στις δομές υγείας και ζήτησε διαφάνεια από την κυβέρνηση.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Καταδικάζει τις ρωσικές εκλογές και τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης

Έντονη κριτική στις ρωσικές αρχές για τον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας αποκλεισμό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και περιορισμούς στην ανεξάρτητη ενημέρωση.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η μισή Γερμανία βλέπει αλλαγή καγκελάριου Μερτς πριν το 2026

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα αντικατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, ενώ η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.