ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Libya-Tripoli-epithesi
Shutterstock

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα στην πρωτεύουσα της Λιβύης

Η χώρα βιώνει ένα μικρό χρονικό διάστημα ειρήνης μετά την εξέγερση του 2011, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, που ανέτρεψε το καθεστώς το Μουαμάρ Καντάφι. Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεδικούν την εξουσία.

Ένοπλες μάχες σε πολυάριθμες συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα μεταξύ των πιο ισχυρών φατριών της Τρίπολης, στο χειρότερο ξέσπασμα ένοπλης βίας που έχει βιώσει η πόλη από τις αρχές του χρόνου, εγείροντας φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση.

Πυκνός καπνός υψωνόταν πάνω από τμήματα της πόλης νωρίς σήμερα και πυρά βαρέων όπλων ακουγόταν σε δρόμους, τόνισε δημοσιογράφος του Reuters. Κάτοικοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάχες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Οι συγκρούσεις μεταξύ της «Ταξιαρχία 444» και της «Δύναμη αλ Ράντα» («αποτροπής»), που αμφότερες στήριξαν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) κατά τη διάρκεια σύντομων μαχών που ξέσπασαν πέρσι, δίνουν τέλος σε μήνες μιας σχετικής ηρεμίας στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Η Λιβύη βιώνει ένα μικρό χρονικό διάστημα ειρήνης μετά την εξέγερση του 2011, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, που ανέτρεψε το καθεστώς το Μουαμάρ Καντάφι. Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ στην Τρίπολη, υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη στα ανατολικά, με τη στήριξη του Χαλίφα Χάφταρ, του ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί για την επίτευξη μας βιώσιμης πολιτικής επίλυσης και ένοπλες φατρίες έχοντας αποκτήσει επίσημο καθεστώς και χρηματοδότηση συνεχίζουν να ασκούν εξουσία.

Πέρυσι, φατρίες που στηρίζουν την κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εκδιώξουν τον Ντμπεϊμπά, σε μια μέρα σφοδρών συγκρούσεων στην Τρίπολη. Σποραδικές μάχες σημειώθηκαν επίσης φέτος την πόλη Ζαουίγια, δυτικά της πρωτεύουσας. Χθες Δευτέρα, η «Δύναμη αλ Ράντα», η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας, συνέλαβε τον διοικητή της «Ταξιαρχία 444», Μαχμούντ Χάμζα, που μετέβη στο αεροδρόμιο για επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να ταξιδέψει, τόνισε μια πηγή της «Ταξιαρχία 444».

Οι πτήσεις από και προς τη Μιτίγκα έχουν εκτραπεί προς τη Μισράτα, μια πόλη περίπου 180 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με αεροπορικές εταιρείες και πηγές του αεροδρομίου. Συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στη Μιτίγκα αργά χθες βράδυ και νωρίς σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters. Ένας κάτοικος της συνοικιας Ταρίκ Σοκ της νότιας Τρίπολης τόνισε ότι άκουγε μάχες όταν πήγε για ύπνο στη 1:30 τα ξημερώματα και πιο έντονες όταν ξύπνησε στις 7:30 το πρωί.

«Ακούμε σφοδρές ανταλλαγές πυρών από νωρίς το πρωί. Η οικογένειά μου ζει στην συνοικία Χαλάτ Φουρζάν περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά και ακούνε και αυτοί συγκρούσεις», είπε. Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αμέσως, δείχνει κατοίκους της πρωτεύουσας να κλείνουν δρόμους με φλεγόμενα λάστιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει στη Λιβύη τη Δευτέρα

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης επισκέπτεται αύριο την Τρίπολη, όπου θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Λιβύης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Προεδρικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός και υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ για Λιβύη: «Κρίσιμο σταυροδρόμι» και πίεση για εκλογές

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Χάνα Τέτε, προειδοποίησε το ΣΑ ΟΗΕ πως η χώρα είναι σε κρίσιμο σημείο. Τόνισε πως δεν υπάρχει πρόοδος και αν συνεχιστεί αυτό, θα καταθέσει νέες προτάσεις τον Ιούνιο για προώθηση της διαδικασίας.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Διασώθηκαν 4 μετανάστες 5 μέρες μετά το ναυάγιο πλοιαρίου

Τέσσερις μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο πέντε ημέρες μετά το ναυάγιο του πλοιαρίου τους ανοιχτά της Λιβύης. Τουλάχιστον δέκα νεκροί και 31 αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Οι μετανάστες προέρχονταν από Αίγυπτο και Σουδάν.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Προτεραιότητα η προστασία της Κρήτης από παράνομη μετανάστευση

Ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία ενίσχυσης του Λιμενικού για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Κρήτη, ανακοινώνοντας νέο εξοπλισμό και προσλήψεις, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους σε λιμάνια και παραλίες.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κυρώσεις για λαθρεμπόριο πετρελαίου Λιβύης έως Αύγουστο 2027

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε ομόφωνα το καθεστώς κυρώσεων για την παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη έως 1/8/2027 και την εντολή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων έως 15/8/2027, βάσει της απόφασης 2146/2014.