ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:52:24 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Μάχη» των κορυφαίων οικονομιών για τις πρώτες εξορύξεις στη Σελήνη

Σύμφωνα με στοιχεία της NASA στο υπέδαφος της Σελήνης υπάρχει μία σειρά από πολύτιμα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων και των σπάνιων γαιών.

Στο παρελθόν αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμού για το ποιος θα την κατακτήσει πρώτος. Όμως η Σελήνη επανέρχεται στο στόχαστρο αρκετών χωρών, εκ νέου, καθώς εκτιμάται ότι στο υπέδαφός της υπάρχουν αρκετά μέταλλα και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον πληθυσμό της Γης. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα εκτόξευσε το πρώτο της διαστημικό σκάφος για προσεδάφιση στο φεγγάρι μετά από 47 χρόνια, με άδοξη κατάληξη, εν μέσω ενός αγώνα δρόμου από τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας, για να ανακαλύψουν περισσότερα για τα στοιχεία που βρίσκονται στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει και άλλες αποστολές και στη συνέχεια θα διερευνήσει το ενδεχόμενο μιας κοινής ρωσο-κινεζικής αποστολής με πλήρωμα και ακόμη και μιας σεληνιακής βάσης. Η NASA μίλησε για μια «συντονισμένη έκρηξη ενδιαφέροντος για τη Σελήνη» και συνεχίζει τις έρευνές της για τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξόρυξη. 

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters το φεγγάρι, το οποίο απέχει 384.400 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, μετριάζει την ταλάντωση της Γης στον άξονά της, γεγονός που εξασφαλίζει ένα πιο σταθερό κλίμα. Προκαλεί επίσης παλίρροιες στους ωκεανούς του κόσμου.

Η τρέχουσα άποψη είναι ότι σχηματίστηκε όταν ένα τεράστιο αντικείμενο συγκρούστηκε με τη Γη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα συντρίμμια από τη σύγκρουση ενώθηκαν για να σχηματίσουν το φεγγάρι. Οι θερμοκρασίες ποικίλλουν: στην πλήρη ηλιοφάνεια ανεβαίνουν στους 127 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σκοτάδι πέφτουν περίπου στους -173 βαθμούς Κελσίου. Η εξώσφαιρα του φεγγαριού δεν παρέχει προστασία από την ακτινοβολία του Ήλιου.

Τα πολύτιμα στοιχεία

Η πρώτη οριστική ανακάλυψη νερού στο φεγγάρι έγινε το 2008 από την ινδική αποστολή Chandrayaan-1, η οποία εντόπισε μόρια υδροξυλίου που ήταν διασκορπισμένα στη σεληνιακή επιφάνεια και συγκεντρωμένα στους πόλους, σύμφωνα με τη NASA.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή και μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή υδρογόνου και οξυγόνου - και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα πυραύλων.

Το Ήλιο-3 είναι ένα ισότοπο του ηλίου που είναι σπάνιο στη Γη, αλλά η NASA λέει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για ένα εκατομμύριο τόνους από αυτό στο φεγγάρι. Αυτό το ισότοπο θα μπορούσε να παρέχει πυρηνική ενέργεια σε έναν αντιδραστήρα σύντηξης, αλλά δεδομένου ότι δεν είναι ραδιενεργό δεν θα παρήγαγε επικίνδυνα απόβλητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τα μέταλλα σπάνιων γαιών -που χρησιμοποιούνται σε smartphones, υπολογιστές και προηγμένες τεχνολογίες- υπάρχουν στο φεγγάρι, συμπεριλαμβανομένων του σκανδίου, του υττρίου και των 15 λανθανιδίων, σύμφωνα με έρευνα της Boeing.

Η εξόρυξη και η νομοθεσία

Πώς, όμως, θα μπορούσε να γίνει εξόρυξη στο φεγγάρι; Δεν είναι απολύτως σαφές. Θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιου είδους υποδομή στο φεγγάρι. Οι συνθήκες του φεγγαριού σημαίνουν ότι τα ρομπότ θα πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς, αν και το νερό στο φεγγάρι θα επέτρεπε τη μακροχρόνια ανθρώπινη παρουσία.

Ο νόμος είναι ασαφής και γεμάτος κενά. Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Διάστημα του 1966 αναφέρει ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να διεκδικήσει κυριαρχία επί της σελήνης - ή άλλων ουράνιων σωμάτων - και ότι η εξερεύνηση του διαστήματος πρέπει να γίνεται προς όφελος όλων των χωρών.

Όμως, οι δικηγόροι λένε ότι δεν είναι σαφές αν μια ιδιωτική οντότητα θα μπορούσε να διεκδικήσει κυριαρχία σε ένα μέρος του φεγγαριού. «Η εξόρυξη του διαστήματος υπόκειται σε σχετικά περιορισμένη υφιστάμενη πολιτική ή διακυβέρνηση, παρά αυτά τα δυνητικά υψηλά διακυβεύματα», ανέφερε η RAND Corporation.

Η Συμφωνία για τη Σελήνη του 1979 ορίζει ότι κανένα τμήμα της Σελήνης «δεν θα γίνει ιδιοκτησία οποιουδήποτε κράτους, διεθνούς διακυβερνητικού ή μη κυβερνητικού οργανισμού, εθνικού οργανισμού ή μη κυβερνητικής οντότητας ή οποιουδήποτε φυσικού προσώπου». Αλλά δεν έχει επικυρωθεί από καμία μεγάλη διαστημική δύναμη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το 2020 τις Συμφωνίες Άρτεμις, που πήραν το όνομά τους από το πρόγραμμα της NASA για τη σελήνη Άρτεμις, για να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο διεθνές διαστημικό δίκαιο με τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη σελήνη. Η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν προσχωρήσει στις συμφωνίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ