ΓΔ: 2683.79 1.66% Τζίρος: 83.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:36
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζονται οι διωγμοί αμάχων στο Σουδάν λόγω του εμφυλίου πολέμου

Σύμφωνα με το εργαστήριο έρευνας για ανθρωπιστικές υποθέσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ, τουλάχιστον 27 κοινότητες στο Νταρφούρ έχουν πυρποληθεί από τις ΔΤΥ και συμμαχικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν χθες Κυριακή τη Νιάλα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νότιου Νταρφούρ, όπου εξαπέλυσαν έφοδο παραστρατιωτικοί που πολεμούν από τη 15η Απριλίου εναντίον του στρατού του Σουδάν, ενημέρωσαν κάτοικοι το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Νταρφούρ (δυτικά), όπου επικεντρώνονται οι εχθροπραξίες παράλληλα με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, εκατοντάδες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νιάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, καθώς «ρουκέτες έπληξαν σπίτια», εξήγησε κάτοικος.

Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο επιτέθηκαν στη Νιάλα με «δεκάδες στρατιωτικά οχήματα», καθώς «εκατοντάδες κάτοικοι έφευγαν για να σωθούν από τα πυρά πυροβολικού που εντείνονταν».

Το αχανές Νταρφούρ χαρακτηρίζεται προπύργιο των ΔΤΥ. Για καιρό, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στην Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, όπου ο ΟΗΕ υποπτεύεται ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Συγκλίνουσες πηγές έχουν κάνει λόγο για σφαγές αμάχων και δολοφονίες με φυλετικά και εθνικά κίνητρα στο Νταρφούρ, που απέδωσαν στους παραστρατιωτικούς και αραβικές πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Στις αρχές των χρόνων του 2000, ο στρατηγός Ντάγκλο, τότε επικεφαλής των αραβικών πολιτοφυλακών Τζαντζαουίντ, είχε επιδοθεί σε πολιτική καμένης γης εναντίον των εθνικών μειονοτήτων στο Νταρφούρ, κατά διαταγή του πρώην δικτάτορα Όμαρ ελ Μπασίρ.

«Η βαρβαρότητα και η ένταση της βίας ήταν τουλάχιστον αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στο Νταρφούρ την περίοδο 2003/2004», εκτιμά ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, διευθυντής αυτού του εργαστηρίου (Humanitarian Research Lab, HRL), που συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο της Σύρραξης στο Σουδάν (Sudan Conflict Observatory) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΔΤΥ και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές προελαύνουν μεθοδικά και γρήγορα χωρίς να συναντούν κανένα εμπόδιο. Επιλέγουν τον χρόνο και τον τόπο των επιθέσεών τους για να εξολοθρεύουν άμαχους», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια το Σουδάν. Μάχες διεξήχθησαν επίσης στην Ομντουρμάν, βόρειο προάστιο του Χαρτούμ, όπου κάτοικος έκανε λόγο για «πυρά πυροβολικού».

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και στις ΔΤΥ έχει στοιχίσει τη ζωή από τα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED — ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Άλλοι τέσσερα εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη πλήγματος με drones χωρίς διάκριση στον πόλεμο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τα drone πλήγματα και επιθέσεις σε αμάχους στο Σουδάν και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ παρέτεινε για ένα έτος τη διερεύνηση των γεγονότων στη χώρα.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίπαλοι της Αιθιοπίας ζητούν λύσεις, ο στρατός περιπολεί τη Μεκέλε

Η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν καλούν σε ειρηνική επίλυση διαφορών και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, όπως τονίστηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής στο Ελ Αλαμέιν, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Πάνω από 80 νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου

Τουλάχιστον 82 νεκροί και 50 τραυματίες μετά από κατάρρευση χρυσωρυχείου κοντά στην αλ-Νουχούντ του Σουδάν. Άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Χρυσωρυχείο στοά υπόγεια
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 60 νεκροί σε κατάρρευση χρυσωρυχείου στο Σουδάν

Τουλάχιστον 60 νεκροί μετά από κατάρρευση χρυσωρυχείου στο Δυτικό Κορντοφάν, σύμφωνα με επιζώντες· δεκάδες αγνοούνται ακόμα. Το περιστατικό συνέβη σε απομακρυσμένη περιοχή στα βόρεια της αλ-Νουχούντ.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοφανής ξηρασία σαράντα ετών πλήττει το Νταρφούρ στο Σουδάν

Το Νταρφούρ στο Σουδάν πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία από το 1984, όπως προειδοποιεί το WFP, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση σε μια χώρα που ήδη δοκιμάζεται από πολυετή εμφύλιο πόλεμο.