ΓΔ: 1398.36 0.05% Τζίρος: 3.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Το διαφορετικό brain drain της Κίνας που ενισχύει την περιφέρειά της

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Κίνα εκτοξεύθηκε σε ποσοστό ρεκόρ 21,3% τον Ιούνιο, με τους άνεργους πτυχιούχους να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις και να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους.

Αυξάνεται ο αριθμός των κινέζων πτυχιούχων που εγκαταλείπουν τις «μεγαπόλεις» της Κίνας για να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν το ήμισυ των πτυχιούχων εγκαταλείπει πλέον ελλείψει απασχόλησης τα υπερμεγέθη κινεζικά αστικά κέντρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά την αποφοίτηση.

Υπό το βάρος της αύξησης των τιμών της στέγης και την οικονομική επιβράδυνση, οι άνεργοι πτυχιούχοι εγκαταλείπουν τις πόλεις που παραδοσιακά αποτελούν εφαλτήριο για την οικονομική και κοινωνική ανέλιξη στην Κίνα. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, ορισμένοι αναγκάζονται ακόμη και να μοιράζονται το κρεβάτι τους με κάποιον ξένο.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Κίνα εκτοξεύθηκε σε ποσοστό ρεκόρ 21,3% τον Ιούνιο, καθώς η προσφορά θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της αναζήτησης εργαζομένων εμφανίσθηκε μειωμένη, ενώ οι ρυθμιστικοί περιορισμοί έπληξαν τους τομείς των ακινήτων, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Τον Ιούνιο, το επίσημο γραφείο στατιστικών ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 6 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι. Το 47% των πτυχιούχων επέστρεψαν στους τόπους καταγωγής του έξι μήνες μετά την αποφοίτηση το 2022, από 43% το 2018, σύμφωνα με το κρατικό China News Service, το οποίο επικαλείται έρευνα του ιδιωτικού τομέα.

Οι αριθμοί ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή: το 59% των πτυχιούχων στην ανεπτυγμένη ανατολική Κίνα επιστρέφει στον τόπο καταγωγής, έναντι του 44% των πτυχιούχων στην δυτική Κίνα και μόλις του 24% στην αποβιομηχανοποιημένη ζώνη της βορειοανατολικής Κίνας.

Η αύξηση των ενοικίων ωθεί επίσης τους νέους να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Μεταξύ των πόλεων «πρώτης κατηγορίας» της Κίνας, οι αυξήσεις των ενοικίων στο Πεκίνο ήταν 5% κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και 2,8% στην Γκουαντζού και το Σεντζέν, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua .

Αφού έστελνε δέκα βιογραφικά κάθε μήνα σε χρηματοοικονομικές εταιρείες, η Τζόις Τζανγκ, που πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα το 2022 στην χρηµατοοικονοµική μηχανική, δεν έχει βρει ακόμη δουλειά στο Πεκίνο, αλλά δεν θα επιστρέψει ακόμη στο σπίτι της.

«Σκέφτηκα να επιστρέψω στην Εσωτερική Μογγολία για να εργαστώ, αφού ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν τα πάει καλά τελευταία. Αλλά νομίζω ότι θέλω ακόμη να προσπαθήσω», δήλωσε στο Reuters. Οι γονείς της πληρώνουν το ενοίκιο των 2.600 γιουάν (361 δολάρια) για ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών μέτρων με κοινή κουζίνα και μπάνιο.

Οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα στήριξης των νέων που αναζητούν εργασία και στέγη, λιγότερο ή περισσότερο εμπνευσμένα. Για παράδειγμα, σε περιοχή της Χανγκτζού στην επαρχία Τζεζιάνγκ της ανατολικής Κίνας, προσφέρεται δωρεάν στέγη σε γηροκομείο υπό τον όρο ότι οι ένοικοι θα περνούν 10 ή περισσότερες ώρες τον μήνα με τους ηλικιωμένους και θα πληρώνουν 300 γιουάν για κοινόχρηστα.

Για να συγκρατήσουν το κόστος διαβίωσης παρατείνοντας την παραμονή τους στις κινεζικές μεγαπόλεις με την ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά, ορισμένοι νέοι μοιράζονται το κρεβάτι τους με ξένους. Τα Xiaohongshu και WeChat (κινεζικά Instagram) είναι γεμάτα αγγελίες «ζητείται ομόκλινος». Σε μία από αυτές αναζητείται συγκάτοικος για να μοιραστεί κρεβάτι σε δωμάτιο «με τεράστιο μπαλκόνι» στο Πεκίνο. Το ενοίκιο ανέρχεται σε 750 γιουάν (104 δολάρια).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό.