ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Shutterstock

Τουλάχιστον 6 στρατιωτικοί του Μαλί νεκροί στην ενέδρα τζιχαντιστών

Τοπικός αιρετός είπε από την πλευρά του πως «νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι» στις τάξεις του στρατού είναι «περίπου είκοσι», υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός δεν είναι «πολύ σαφής ακόμη».

Τουλάχιστον έξι μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί σκοτώθηκαν στην ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές εναντίον οχηματοπομπής που κατευθυνόταν προς τον Νίγηρα στην περιοχή Μενακά (βορειοανατολικά), ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον στρατό και τοπικός αιρετός χθες Παρασκευή. «Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, χάσαμε έξι άνδρες», είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι «αναζητούμε άλλους» που αγνοούνται και ότι «οι τρομοκράτες έχασαν τουλάχιστον 15 μαχητές». Τοπικός αιρετός είπε από την πλευρά του πως «νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι» στις τάξεις του στρατού είναι «περίπου είκοσι», υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός δεν είναι «πολύ σαφής ακόμη».

Και οι δυο εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ενώ δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές στην Μπαμακό. Ο αιρετός είπε πως στην περιοχή αναπτύχθηκαν ενισχύσεις του στρατού και μισθοφόροι της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Η στρατιωτική χούντα αρνείται πως είναι παρούσα στο Μαλί η Βάγκνερ, κάνει λόγο για Ρώσους εκπαιδευτές οι οποίοι στάλθηκαν στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας.

Η ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχε στόχο οχηματοπομπή του στρατού η οποία συνόδευε φορτηγά κατευθυνόμενα στον Νίγηρα, όπου εξαπλώνεται η φονική δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων κι εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα μείζων πολιτική κρίση, καθώς στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές στον στρατό και στην αστυνομία.

Το Μαλί, όπου κυβερνά επίσης στρατιωτικό καθεστώς από το 2020, διαβεβαίωσε τις νέες αρχές του Νίγηρα πως θα τις υποστηρίξει και –μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο– προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον του ιδίου. Μορφή της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα τόνισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Μπαμακό, πως η συνεργασία των δυο κρατών στον αγώνα των τζιχαντιστών έχει τεράστια σημασία.

Το Μαλί έχει βυθιστεί από το 2012 σε πολυδιάστατη κρίση, πολιτική, ασφαλείας και οικονομική, αφότου ξέσπασε αρχικά αυτονομιστική και στη συνέχεια τζιχαντιστική ένοπλη εξέγερση, που κατόπιν εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Η περιφέρεια Μενακά έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο προέλασης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Οι επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους και έχουν αναγκάσει χιλιάδες άμαχους να φυγουν από τον τόπο τους από την αρχή της χρονιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοπία Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Επίθεση ΟΥΙΜ με τουλάχιστον 10 νεκρούς στρατιωτικούς

Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών κατά στρατοπέδου στη Σαν, στο κεντρικό Μαλί. Το στρατόπεδο καταλήφθηκε προσωρινά, αλλά ο έλεγχος αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ISIL/DAESH δυναμώνει στην Αφρική – Νέες απειλές από drones και AI

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε την παραμένουσα απειλή του ISIL, καθώς ο ΟΗΕ τονίζει ότι τρομοκρατικές ομάδες παραμένουν ανθεκτικές με νέες τεχνολογίες, ενώ η απειλή αυξάνεται σε Αφρική, Αφγανιστάν και Συρία.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προσφέρει στήριξη στη Μοζαμβίκη κατά της τρομοκρατίας

Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει τη Μοζαμβίκη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 30 αλιείς και υλοτόμοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 33 αλιείς και υλοτόμους σε δύο επιθέσεις στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν επιχειρήσεις του στρατού με ΗΠΑ, όπου σκοτώθηκαν 175 τζιχαντιστές το τελευταίο διάστημα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Νεκρός ηγετικό στέλεχος του ISIS σε κοινή επιχείρηση με ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας επιβεβαίωσε τον θάνατο υψηλόβαθμου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους σε κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας στη χώρα.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.