ΓΔ: 2651.24 0.72% Τζίρος: 172.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:37
Niger, Nigiras
Φωτό: Shutterstock

Συνολικά 74 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τον Νίγηρα

Οι εννέα από τους ανθρώπους που έφθασαν στην Ισπανία είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, επτά των ΗΠΑ και οι υπόλοιποι 32 δέκα κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Συνολικά 74 άνθρωποι, υπήκοοι 18 χωρών, προσγειώθηκαν χθες Παρασκευή στη Μαδρίτη μετά την εσπευσμένη απομάκρυνσή τους από τον Νίγηρα με ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, δέκα ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Το Airbus A330 της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε χθες μετά το μεσημέρι στην αεροπορική βάση Τορεχόν, κοντά στη Μαδρίτη, με 16 Ισπανούς και τέσσερις συγγενείς τους, υπηκόους Νίγηρα, διευκρίνισε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το αεροσκάφος, που έφθασε χθες το πρωί στη Νιαμέ, παρέλαβε και μετέφερε επίσης πολίτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας και άλλων δώδεκα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε μέσω X (το πρώην Twitter) ο υπουργός Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες. Οι εννέα από τους ανθρώπους που έφθασαν στην Ισπανία είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, επτά των ΗΠΑ και οι υπόλοιποι 32 δέκα κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας ευχαρίστησε την Ισπανία για «τη βοήθειά της» στην απομάκρυνση Βρετανών με το αεροσκάφος. Η επιχείρηση, την «επιτυχία» της οποίας εξήρε ο κ. Άλβαρες, αυξάνει σε 47 τον αριθμό των Ισπανών που εγκατέλειψαν τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα.

Άλλοι περίπου είκοσι ισπανοί υπήκοοι δεν ζήτησαν να φύγουν και εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, η Ισπανία ανέστειλε τη συνεργασία της με τον Νίγηρα, απαιτώντας για να την αποκαταστήσει την απελευθέρωση του εκλεγμένου προέδρου Μπαζούμ και την «επάνοδο στη δημοκρατία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για καθολικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Σουδάν

Οι ΗΠΑ πρότειναν την επέκταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε όλο το Σουδάν, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι εμπλοκής γειτονικών χωρών.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

16.000 δόσεις εμβολίου Έμπολα έφτασαν στο αεροδρόμιο Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφθασαν 16.250 δόσεις του εμβολίου Ervebo, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.290 κρούσματα Έμπολα και 2.516 θάνατοι. Το εμβόλιο εγκρίθηκε μόνο για το στέλεχος Ζαΐρ, όχι για το Μπουντιμπουγκιό.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία στη ΛΔ Κονγκό

Σε έξι επαρχίες της ΛΔ Κονγκό έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, με τον επικεφαλής του Africa CDC να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η επιδημία να γίνει η χειρότερη στην ιστορία αν δεν περιοριστεί άμεσα.
Τοπία Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Επίθεση ΟΥΙΜ με τουλάχιστον 10 νεκρούς στρατιωτικούς

Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών κατά στρατοπέδου στη Σαν, στο κεντρικό Μαλί. Το στρατόπεδο καταλήφθηκε προσωρινά, αλλά ο έλεγχος αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Τα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ξεπέρασαν τα 4.000 για πρώτη φορά, με την επιδημία να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και η ταχύτερα εξαπλούμενη. Ειδικοί εκτιμούν πως τα αληθινά περιστατικά ίσως ξεπερνούν τα καταγεγραμμένα.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ISIL/DAESH δυναμώνει στην Αφρική – Νέες απειλές από drones και AI

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε την παραμένουσα απειλή του ISIL, καθώς ο ΟΗΕ τονίζει ότι τρομοκρατικές ομάδες παραμένουν ανθεκτικές με νέες τεχνολογίες, ενώ η απειλή αυξάνεται σε Αφρική, Αφγανιστάν και Συρία.