ΓΔ: 2365.64 0.78% Τζίρος: 63.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:42
Εργοστάσιο άνθρακα καπνός
Εργοστάσιο άνθρακα με καπνούς, απεικόνιση κλιματικής αλλαγής και βιομηχανικής ρύπανσης.

IEA: Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022

Η ζήτηση από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, την Κίνα και την Ινδία, αυξήθηκε περισσότερο από 5%, υπεραντισταθμίζοντας τις μειώσεις που σημειώθηκαν αλλού.

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022 και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο φέτος καθώς η ισχυρή αύξηση στην Ασία αντισταθμίζει τις μειώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η κατανάλωση άνθρακα πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,3% στους 8,3 δισ. τόνους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά άνθρακα.

Φέτος και την επόμενη χρονιά, οι μικρές μειώσεις στην παραγωγή ενέργειας από την καύση άνθρακα πιθανόν να αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις στη βιομηχανική παραγωγή του άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, η ζήτηση για άνθρακα μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – κατά 24% και 16%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η ζήτηση από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, την Κίνα και την Ινδία, αυξήθηκε περισσότερο από 5%, υπεραντισταθμίζοντας τις μειώσεις που σημειώθηκαν αλλού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metlen Energy & Metals banner
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METLEN: Νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ιταλία

Η METLEN ανακοίνωσε νέες συμβάσεις και συνεργασίες σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε EPC για φωτοβολταϊκό 24,5 MW στην Ουαλία, στην Ιρλανδία προχωρά με φάσεις 65 MW στο Project Monvallet και στην Ιταλία υπέγραψε επταετή συμφωνία tolling για BESS 25 MW με στόχο λειτουργία το 2026.
Φωτοβολταικό
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ContourGlobal: Στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά 37 MWp και μπαταρίες 500 MW

Η ContourGlobal μπαίνει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, εξαγοράζοντας 26 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 37 MWp και αποκτώντας έργα μπαταριών (BESS) 500 MW/2.000 MWh. Το πρώτο έργο 100 MW στη Θεσσαλία ξεκινά το 2026 και στοχεύει να λειτουργήσει στις αρχές του 2027.
Πυρηνική ενέργεια ιδέα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κοπεγχάγη σχεδιάζει να καταργήσει την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

Η Δανία σχεδιάζει να κατασκευάσει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες, αίροντας την απαγόρευση του 1985, ενώ παραμένει προσηλωμένη στις ΑΠΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλίματος και Ενέργειας.
Αποθήκευση Ενέργειας-μπαταρίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε μπαίνουν στην πρίζα οι πρώτες μπαταρίες, ποιες εταιρείες κάνουν την αρχή

Γιατί καθυστέρησαν οι μπαταρίες. Τα βασικά «αγκάθια» και τα πρώτα έργα που θα μπουν στο σύστημα από τον Μάρτιο, την ώρα που οι περικοπές ΑΠΕ σπάνε ρεκόρ και το κόστος ρεύματος παραμένει υψηλό.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Deal με Όμιλο Τσάκου σε ΑΠΕ, οι μπαταρίες που μπαίνουν «πρίζα»

Οι μπαταρίες που ετοιμάζεται να βάλει στο σύστημα το προσεχές διάστημα η Metlen μετά και το mega deal με τον όμιλο Τσάκου για υβριδικό έργο ΑΠΕ που περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο και σύστημα αποθήκευσης.